REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Simona PUŽAITĖ

„Sunkus darbas tau ne draugas?“, „Tingi išeiti iš namų?“ – provokuoja darbo pasiūlymas užsiimti „informacijos pardavimo verslu“. Internete apstu darbo, kuriam tereikia kompiuterio ir interneto, pasiūlymų. Darbo pliusais „darbdaviai“ vadina tai, kad dirbsi neoficialiai, be jokių mokesčių. Per mėnesį žadama iki 2000 litų. Šis verslas jau atsidūrė Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistų akiratyje.

Viešoji versija

Internetinių skelbimų portalas. Darbo pasiūlymai: „darbas internetu, kompiuteriu, namie, laisvu grafiku, papildomas darbas“. Galima dirbti bet kurioje Lietuvos vietoje, nėra amžiaus ribos. Siūloma tuo užsiimti moksleiviams ir studentams, namų šeimininkėms.

Pasiūlymus vienija paprastumas: aiškinama, jog reikia tik kompiuterio, interneto ryšio, veikiančio elektroninio pašto adreso ir bent minimalių kompiuterinio raštingumo įgūdžių. Darbui nereikalinga nei patirtis, nei išsilavinimas. Darbas – neoficialus, jokių mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA

Darbą siūlantys asmenys tikina, jog per mėnesį laisvai galima užsidirbti 1000-2000 litų, priklausomai nuo pastangų ir laiko, praleisto prie kompiuterio. Smulkesnės detalės apie darbą pateikiamos aptakiai arba kviečiama susisiekti elektroniniu paštu.

REKLAMA

Pirk vadovėlį

Parašau „darbdaviams“. Iš lėto ima aiškėti būsimo darbo piešinys.

Norint pradėti, pirmiausia reikia įsigyti elektroninį vadovėlį. Jame būsianti visa informacija, kaip uždirbti. Skirtingi žmonės vadovėlį pardavinėja nuo 16 iki 35 litų.

„Vadovėlis yra pardavimų priemonė, be jo nevyktų pardavimai. Kuo pigiau parduodi vadovėlį, tuo labiau žmonės perka“, – specifiką aiškina viena darbo siūlytoja.

Kai nusiperki vadovėlį, reikia šturmuoti internetinius skelbimų portalus ir už savo norimą sumą ieškoti pirkėjų (ar naivuolių), kurie tą pačią knygą įsigytų. Uždarbis – pinigai už vadovėlį. Taip ratas užsisuka iš naujo... Toks esąs „informacijos pardavimo verslas“.

REKLAMA
REKLAMA

„Sistema yra gerai išdirbta. Maždaug iš 10 asmenų, atsiliepusiųjų į skelbimą, apie 3 – 5 įsigyja informaciją“, – patikina „darbdaviai“ (čia ir kitose citatose „darbdavių“ kalba netaisyta).

Anot jų, knyga atsipirks vos tik pradėsiu. Per dieną darbui užteks skirti 1-3 valandas, o pinigai patys plauks į sąskaitą.

„Garantija 98 procentai, kad šį darbą plėtosite ir toliau, nes dirbant apie 2 valandas į dieną uždarbis nuo 20 iki 60 Lt į dieną“, – gundo mane toliau. „Dirbdama šį darbą milijono neužsidirbsite, tačiau mažiausiai 1500-2000 Lt per mėnesį gausite“, – patikina kita.

Netekusi kantrybės dėl daugybės klausimų viena siūlytoja pratrūksta: „Esmė yra – NEPRASTUMTI VADOVĖLIO, O UŽDIRBTI IR SUTEIKTI KITAM TOKIĄ PAT GALIMYBĘ!!! Taip, skelbimų tokių gan daug, bet jei jie išplatinami labai gerai, tai jokios konkurencijos bent jau aš nejaučiu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pinigai perpildys sąskaitą

Tapti „informacinės imperijos“ savininku internete kviečia Roland B. Specialiai sukurtame tinklaraštyje vyras aiškina, jog už 249 litus įsigijus jo elektroninę knygą finansinių problemų nebeliks.

„Aš galiu tave išmokyti pradėti tokį verslą, o taipogi apmokyti, kaip galima tapti turtingu, bei sukaupti didelius turtus savo gyvenime; kadangi pats jau pinigų turiu pakankamai, ir praktiškai galiu nebedirbti. Už mane dirba mano verslai bei investicijos“, – priežastis, kodėl dalijasi patirtimi, vardija Roland B.

Jis pateikia atsakymus į dažniausius klausimus: „Kiek galėsiu uždirbti pinigų? – paklausi. Mano atsakymas toks: pasiruošk savo banko sąskaitą pripildyti tiek kupiūrų, kiek tik jų ten tilps.

REKLAMA

Pažadu – tu jau niekada nežiūrėsi į pinigus taip, kaip žiūri dabar, ir kaip į juos žiūri visi vargšai žmonės pasaulyje“.

Neįžvelgia darbo santykių

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) teisininkai internete viešinamuose darbo pasiūlymuose neįžvelgia darbo santykių, todėl skelbimų nevertina.

„Iš skelbimų turinio matyti, kad siūloma veikla bei žadamos pajamos nepatenka į darbo santykių apibrėžimą: skelbimą patalpinęs asmuo žada atlygį už tam tikrus veiksmus. Jis neįsipareigoja teikti darbinių užduočių, be to, panašu, kad vykdant siūlomą veiklą subordinacija, būtina darbo santykiams, neatsiranda, t. y. nėra darbo drausmės elemento“, – teisininkų atsakymą pateikė VDI Komunikacijos skyriaus vedėja Gabrielė Banaitytė.

REKLAMA

Inspekcijos atsakyme aiškinama, jog darbo santykiai tarp darbuotojo ir darbdavio atsiranda tada, kai darbuotojo veikla turi Darbo kodekse nurodytus darbo sutarties požymius.

Prekiautojai – mokesčių inspekcijos akiratyje

Šiaulių apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (AVMI) kitos nuomonės. Inspektoriai pažymi, kad asmenims, elektroninėje erdvėje vykdantiems tęstinę komercinę veiklą, galioja tos pačios taisyklės kaip ir kitame versle.

„Konkrečiai pateiktu atveju gyventojas turi registruoti individualią veiklą pagal pažymą ir per mokestinį laikotarpį (iki kitų metų gegužės 1 dienos) gautas individualios veiklos pajamas deklaruoti“, – paaiškina Kontrolės departamento direktorė, atliekanti Šiaulių AVMI viršininko funkcijas, Zonė Lapienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu inspekcijos specialistai vykdo projektą „Elektroninė prekyba“ – analizuoja šalyje veikiančių internetinių svetainių, skelbimų, turinį, internete vykdomus aukcionus. Tikrina elektronines parduotuves, ar jomis besinaudojantys asmenys veikia legaliai ir moka mokesčius valstybei.

Solidžios baudos

Z. Lapienė atkreipia dėmesį, jog atsitiktiniai sandoriai internete, kuriuose nėra tęstinės (verslo) veiklos elementų, pavyzdžiui: transporto priemonės pardavimas, būsto nuoma, pavieniai atvejai, kai gyventojas pagal skelbimą internete parduoda savo asmeninius daiktus (nebenešiojamus drabužius, batus ir panašius), individualios veiklos vykdymu nelaikomi.

„Piktnaudžiaujančius asmenis specialistai stebi, identifikuoja ir suskaičiuoja nesumokėtus mokesčius bei paskiria solidžias baudas. Projekto specialistų akiratyje yra ir jūsų paminėti pavyzdžiai“, – sakė Z. Lapienė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų