REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Niekam ne paslaptis, kad milijardais disponuojantys verslininkai neretai linkę lėšas skirti iš esmės beprasmiams pirkiniams, kaip prabangūs automobiliai, nuosavi lėktuvai ar ištaigingos jachtos, rašo ,,Business Insider”.

Niekam ne paslaptis, kad milijardais disponuojantys verslininkai neretai linkę lėšas skirti iš esmės beprasmiams pirkiniams, kaip prabangūs automobiliai, nuosavi lėktuvai ar ištaigingos jachtos, rašo ,,Business Insider”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto yra ir tokių, kurie savo sukauptas lėšas skiria altruistiniams tikslams. Yra ir tokių, kurie siekia lėšas padalinti taip, kad laidotuvių išlaidos galutinai ištuštintų kadaise milijardus regėjusias sąskaitas.

REKLAMA

Žinoma, dėl tokio dosnumo džiaugiasi ne visi – kuo daugiau lėšų skiriama labdarai, tuo mažiau jų lieka turtingųjų atžaloms. Nors gimusieji su sidabriniu šaukšteliu rankoje neabejotinai turi neregėtas galimybės ir pranašumus siekiant savo tikslų, žemiau pateiktų turtuolių vaikai negalės džiaugtis tėvų uždirbtais milijonais. ,,Business Insider” sudarė 15 turtingų asmenų sąrašą, kurie nusprendė savo palikimą perduoti ne atžaloms, o labdarai.

REKLAMA
REKLAMA

Neįtikėtinai turtingas investuotojas ir filantropas W. Buffettas yra pasižadėjęs išdalinti 99 proc. savo turto. „Fortune“ žurnalo žiniomis, W. Buffettas įsipareigojo 83 proc. turimo turto perleisti „Microsoft“ įkūrėjo Billo Gateso įkurtam labdaros fondui „Gates Foundation“.

„Noriu savo vaikams palikti tiek, kad jaustųsi galintys padaryti bet ką, tačiau ne tiek, kad jie galėtų nedaryti nieko“, – įsipareigodamas perduoti lėšas „Gates Foundation“ rašė W. Buffettas.

„Ebay“ įkūrėjas Pierre’as Omidyaras

Milijardieriumi tapęs 31 metų amžiaus, P. Omidyaras skyrė daug laiko ir pastangų, kad turtais lepintų ne savo atžalas, o tuos, kuriems gyvenimas nebuvo toks dosnus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2010 metais, verslininkas pasirašė B. Gateso ir W. Buffetto inicijuotą pasižadėjimą, „The Giving Pledge“, kuriuo daugiau nei 40 turtingų pasaulio veikėjų įsipareigojo labdarai skirti bent pusę savo turto. P. Omidyaras taip pat yra įsteigęs filantropinių investicijų firmą „Omidyar Network“, kurią išlaiko iš savo asmeninių lėšų.

„eBay“ įkūrėjas, kartu su žmona Pam šiuo metu yra didžiausi privatūs kovos su žmonių pardavinėjimu rėmėjai pasaulyje.

Niujorko meras Michaelas Bloombergas

Niujorko meras iš savo valstybės tarnautojo posto kasmet uždirba nei daug, nei mažai – 1 dolerį (2,6 lito). Sukaupęs turto už daugiau nei 19,5 mlrd. JAV dolerių (50 mlrd. litų), M. Bloombergas nebejaučia poreikio imti valstybinį atlyginimą.

REKLAMA

Negana to, Niujorko meras aktyviai užsiima filantropine veikla. ,,Business Insider” teigimu, M. Bloombergas yra skyręs milijonus Johno Hopkinso universitetui, „Carnegie“ korporacijai ir tūkstančiams kitų nepelno siekiančių organizacijų.

„Beveik visas mano turtas iki mano mirties bus išdalintas arba perleistas mano fondui“, – pasižadėdamas išdalinti turtą sakė milijardierius.

Rokeris Gene‘as Simmonsas

Populiarios roko grupės KISS bosistas turtus susikrovė pats. Izraelyje gimęs bosistas užaugo skurdžiame Kvinso rajone Niujorke, tačiau tai jam nesutrukdė namų sienas papuošti 28 auksinėmis plokštelėmis, įrodančiomis aukštus audio įrašų pardavimus.

REKLAMA

„Mano vaikais bus pasirūpinta, tačiau neleisiu, kad jie būtų turtingi mano pinigais. Noriu, kad jie turėtų tikslą kiekvieną rytą atsikelti iš lovos, dirbti ir pasiekti ką nors savo“, – CNBC yra sakęs G. Simmonsas.

Šiuo metu, muzikanto turtas vertinamas 300 mln. JAV dolerių (780 mln. litų).

Geležies rūdos magnatė Gina Rinehart

Turtingiausia Australijos moteris, G. Rinehart yra ne kartą minėjusi, kad jos vaikai milžiniškų turtų nematys.

Nors verslininkė verslą paveldėjo iš savo tėvo Lango Hancocko, kuris testamente, kaip paveldėtojus įvardijo ir jos vaikus, Australijos teismo dokumentai rodo, kad G. Rinehart neketina turtų palikti savo atžaloms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nė vienas ieškovų neturi sugebėjimų, žinių, patirties ar atsakomybės ir darbo etikos suvokimo, reikalingų sėkmingam „HPPL Group“ valdymui“, – teismui teigė verslininkė.

„Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas

B. Gatesas yra vienas turtingiausių žmonių pasaulyje, tačiau jis su žmona Melinda neketina milžiniškų turtų laikyti savo vaikų valioje.

„Aš esu tikras, kad palikti savo turtą vaikams nėra gera mintis. Tai nebūtų teisinga nei jų, nei visuomenės atžvilgiu“, – birtų dienraščiui „The Sun“ 2010 metais sakė „Microsoft“ vadovas.

REKLAMA

1994 metais B. Gatesas kartu su žmona įkūrė „Gates Foundation“, kuriame yra sukaupęs 37 mlrd. JAV dolerių (96 mlrd. litų) – sumą 8 mlrd. dolerių (20 mlrd. litų) pranokstančią metinį Latvijos BVP.

Aktorius Jackie Chanas

Holivudo žvaigždė 2011 metais paskelbė, kad po mirties visas jo turtas atiteks labdarai. J. Chanas teigė, kad jo sūnus negaus jokių pinigų, kuriuos uždirbo aktorius, rašo ,,Business Insider”.

„Jei jis yra gabus – tada gali užsidirbti savo pinigų. Jei ne – tuomet jis tiesiog švaistys manuosius“, – vienai Azijos naujienų tarnybai pasakojo aktorius.

REKLAMA

„Home Depot“ įkūrėjas Bernardas Marcusas

B. Marcusas gimė imigrantų iš Rusijos šeimoje ir užaugo Niu Džersyje. Amerikietiško „Ikea“ atitikmens pavadinimu „Home Depot“ įkūrėjas yra sukaupęs daugiau nei 1,5 mlrd. JAV dolerių (3,9 mlrd. litų) turto.

B. Marcusas savo lėšomis finansavo valstijos akvariumo projektą ir įkūrė savo vardo labdaros fondą. Verslininkas teigė nenorintis palikti milžiniško turto vaikams jų pačių labui, o po mirties savo „Home Depot“ akcijų dalį ketina perduoti įkurtam „Marcus Foundation“, kuris rūpinasi neįgaliaisiais ir švietimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Verslininkas Chuckas Feeney‘is

Ch. Feeney‘is yra vienas oro uostų lankytojų pamėgtas parduotuves vienijančios grupės „Duty-Free Shoppers Group“ įkūrėjų ir buvo vienas pirmųjų milijardierių pasaulyje, kol nepervedė visų savo lėšų „Atlantic Philantropies“ fondui.

Prieš atiduodamas savo turtą jis griežtai mokė savo vaikus apie pinigų vertę. Milijardieriaus vaikai dirbdavo vasaros atostogų metu, mokėdavo už telefoną ir dirbo studijuodami.

Sklando gandai, kad šiuo metu Ch. Feeney nepriklauso nė vienas reikšmingesnis objektas, kaip automobilis ar nekilnojamasis turtas. „Noriu, kad paskutinis mano išrašytas čekis neišsigrynintų“, – dienraščiui „The New York Times“ yra sakęs verslininkas.

REKLAMA

Virtuvės meistrė Nigella Lawson

N. Lawson yra ne tik populiari kulinarijos laidų vedėja bet ir išleido ne vieną bestselerį. Verslininkė tapo milijoniere dar prieš sumainydama žiedus su turtingu reklamos verslo magnatu Charlesu Saatchi.

Nors N. Lawson yra kilusi iš pasiturinčios šeimos, ji nėra linkusi suteikti tą patį pranašumą savo vaikams. „Aš nusprendžiau, kad mano vaikai neturėtų būti finansiškai apsaugoti. Nesant poreikio dirbti žmonės tampa per daug išlepę“, – žiniasklaidai yra sakiusi verslininkė.

N. Lawson pridūrė, kad ji neketina palikti vaikų likimo valiai, tačiau pabrėžė, kad baigę mokslus šie privalo išlaikyti save.

REKLAMA

Žiniasklaidos magnatas Tedas Turneris

T. Turneris yra užkietėjęs filantropas – sakoma, kad jis tiek pat garsus savo sugebėjimu išdalinti pinigus, kiek ir gabumais juos uždirbant.

Verslininkas didžiąją savo kapitalo dalį uždirbo sukūręs globalias žiniasklaidos priemones, kaip CNN ir TBS. 1998 metais, T. Turneris Jungtinėms Tautoms skyrė milijardą dolerių (2,6 mlrd. litų), kad būtų įsteigtas Jungtinių Tautų Fondas, kuris rūpinasi humanitarine pagalba visame pasaulyje.

Penki verslininko vaikai neturėtų tikėtis didelio tėvo palikimo, mat šis 2010 metais pusiau juokais pareiškė, kad yra netoli skurdo ribos ir tenori turėti pakankamai lėšų savo laidotuvių išlaidoms padengti.

REKLAMA
REKLAMA

Rizikos draudimo fondų valdytojas Johnas Arnoldas

Nors J. Arnoldui vos 40, praėjusį spalį jis baigė savo rizikos draudimo fondo „Centaurus Energy“ veiklą. ,,Business Insider” teigimu, verslininkas per pastarąjį dešimtmetį sukaupė 4 mlrd. dolerių (10,4 mlrd. litų).

Šiuo metu J. Arnoldas, kartu su žmona Laura siekia sukauptą turtą, savo įsteigto fondo pagalba, paskirstyti inovatyvių idėjų rėmimui.

„Atsimindami savo praeitį, tiesiog netikime iš kartos į kartą perduodamu turtu“, – viename interviu yra sakę sutuoktiniai.

Britų kompozitorius Andrew Lloydas Webberis

Susišlavęs milijonus ir dėl savo pasiekimų teatre į riterius įšventintas kompozitorius yra sakęs, kad nori savo turtus skirti meno mokymo skatinimui.

„Testamentas yra vienas tų dalykų apie kuriuos imi galvoti sulaukęs mano amžiaus. Nemanau, kad viso šio reikalo paskirtis sukurti armiją turtingų vaikų ir anūkų. Manau, kad turtas turėtų būti skirtas meno skatinimui“, – yra sakęs A. L. Webberis.

,,Business Insider” teigimu, penkiais kompozitoriaus vaikais bus pasirūpinta, tačiau didžioji dalis sero turto atiteks menų programų skatinimui.

Režisierius ir prodiuseris George‘as Lucasas

Viena garsiausių kino pasaulio asmenybių 2010 metais padėjo savo parašą ant „Gateso ir Buffetto“ pasižadėjimo iki mirties labdarai skirti bent pusę savo turto.

REKLAMA

„Skiriu didžiąją dalį savo turto mokslo sistemos gerinimui“, – turto perdavimo pasižadėjimo laiške teigė režisierius.

Keturių vaikų tėvas taip pat įsipareigojo labdarai skirti 4 mlrd. dolerių (10,4 mlrd. litų).

JAV energetikos magnatas T. Booneas Pickensas

T. B. Pickensas, verslininko karjerą pradėjęs nuo laikraščių platinimo, šiuo metu yra sukaupęs 1,4 mlrd. (3,6 mlrd. litų) vertės turto.

Turint omenyje ilgą ir sunkų darbą, kurio dėka verslininkas susikrovė nemenką turtą, visai nekeista, kad jis nėra linkęs turtą atiduoti vaikams.

Vis dėlto naftos ir gamtinių dujų magnatas taip pat pasirašė „The Giving Pledge“ ir įsipareigojo labdarai skirti bent pusę savo lėšų.

Paklaustas, ar neplanuoja palikti turto vaikams, T. B. Pickensas atsakė: „Ilgai mėgavausi uždirbdmas pinigus ne ką mažiau, nei juos dalindamas. Vis dėlto nesu didelis paveldimo turto gerbėjas, nes, manau, kad jis padaro daugiau žalos, nei naudos“, rašo ,,Business Insider”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų