REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Margarita Alper, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

„Nevulgarią ir intelektualią“ prancūzų dramaturgo Pierre`o de Marivaux komediją naujajame sezone pristatantis Cezaris Graužinis teigia einantis prieš dabar Lietuvoje susiformavusią, jo manymu, pernelyg politišką ir deklaratyvią teatro srovę.

REKLAMA
REKLAMA

Paskutinę vasaros dieną į premjerą C. Graužinio grupė publikai pristatys niekada Lietuvoje nestatytą prancūzų 18 amžiaus dramaturgo pjesę „Dar viena meilės staigmena“, kurią specialiai spektakliui išvertė pats režisierius.

REKLAMA

Pasak jo, P. de Marivaux savo gyvenamuoju laiku nebuvo įvertintas, nes turėjo stiprų konkurentą Moliere‘ą, tačiau 20 amžiuje jo kūryba pradėta dažnai statyti Europos teatruose. Lietuvoje ji statyta tik kartą.

„Marivaux rašė komedijas, kurios pasižymi marivodažu. Tai ypatingas jo atrastas stilius: mes jį dabar stengiamės suvokti, suprasti iš ko jis padarytas. Norėjosi komedijos, bet ne vulgarios, ne paremtos fiziologija – norėjosi komedijos, kuri šiais patyčių laikais nesityčiotų. Norėjosi pasidalint su žiūrovais prašmatnesniu, elegantišku, intelektualiu humoru“, – teigė režisierius C. Graužinis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, šiuo metu teatras Lietuvoje per daug deklaratyvus, todėl Cezario grupė stengiasi eiti kitu keliu.

„Teatras šiuo metu Lietuvoje per daug socialiai angažuotas, per daug deklaratyvus, per daug politiškas. Čia ne teatro tema – čia žiniasklaida. Kai imamasi temų, apdainuotų žiniasklaidoj, tai teatras darosi panašus į padėvėtų drabužių krautuvę. Kam man žiūrėt teatre šūksnius, kad pasaulis sugedęs – aš žinau, kad jis sugedęs. Žinau, kad žmogaus, atėjusio žiūrėti teatro, nevalia mokyti, nes teatras gali atsidurti pamokslaujančio kvailio vietoje. Teatras turi žadinti jausmus, kelti jausmus, bet ne pamokslauti“, – teigia režisierius.

Spektaklyje vaidina Brigita Arsobaitė, Vilma Raubaitė, Paulius Čižinauskas, Vytautas Kontrimas ir Julius Žalakevičius. Premjera – rugpjūčio 31 ir rugsėjo 1-ą dienomis „Menų spaustuvėje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų