REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių tautų teigimu, organizuotų tarptautinių nusikaltėlių metinės pajamos siekia 2,1 trln. JAV dolerių. Ši suma 2009 metais sudarė 3,5 proc. viso pasaulio BVP, rašo CNBC.

Jungtinių tautų teigimu, organizuotų tarptautinių nusikaltėlių metinės pajamos siekia 2,1 trln. JAV dolerių. Ši suma 2009 metais sudarė 3,5 proc. viso pasaulio BVP, rašo CNBC.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beveik pusę šios sumos sudaro pajamos gautos iš narkotikųgamybos, gabenimo ir prekybos. Vis dėlto ir kiti neteisėti verslai garantuoja milžiniškas pajamas

REKLAMA

Narkotikai

Vien tik narkotikų gabentojai per metus susišluoja 320 mlrd. JAV dolerių. Didžiausias pajamas garantuoja kokaino ir heroino gabenimas.

Europolo duomenimis, trečdalis Europoje veikiančių nusikalstamų susivienijimų vienaip arba kitaip yra susiję su narkotikų gamyba, gabenimu bei prekyba. Dėl mažos rizikos ir didelės pelno maržos Europoje itin svarbią vietą užima prekyba kanapėmis. Europiečių poreikius greitai pajuto Afganistano ūkininkai, kurie aguonų plantacijas keičia į kanapių laukus.

REKLAMA
REKLAMA

Heroino prekyboje dominuoja Albanijos, Pakistano ir Turkijos nusikaltėliai.

Daugelis Kolumbijos narkotikų kartelių patyrė rimtų smūgių, todėl Meksika ir Nigerija perėmė kokaino eksportą į Europą į savo rankas.

Jungtinių Tautų skaičiavimais, dėl narkotikų vartojimo atsirandantys socioekonominiai nuostoliai yra maždaug dukart didesni nei metinės narkotikų verslo pajamos.

Prekyba žmonėmis

Prekybą žmonėmis didele dalimi skatina prievartinių seksualinių paslaugų paklausa. Tarptautinės darbo organizacijos duomenimis vien tik 2005 metais nuo prekybos žmonėmis verslo nukentėjo 2,4 mln. gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per metus ši veiklos niša nusikaltėliams garantuoja 32 mlrd. JAV dolerių pajamų.

Prekyba žmonėmis buvo užfiksuota 137 pasaulio valstybėse.

Penktadalį aukų sudaro nepilnamečiai, kurie būna išnaudojami pornografijos versle arba verčiami rinkti išmaldą. Be to, nepilnamečiai yra paklausūs tose darbo rinkose, kuriose rankomis tenka atlikti smulkmeniškus darbus.

Pastaruoju metu prekybos žmonėmis mastai itin išaugo Europoje.

Nelegali prekyba laukiniais gyvūnais

Skurdas ir gundanti prabangos prekių paklausa užjūrio rinkose verčia Afrikos bei Pietryčių Azijos gyventojus imtis retų laukinių gyvūnų medžioklės.

REKLAMA

Jungtinių tautų duomenimis, ši verslo niša per metus sugeneruoja nuo 8 iki 10 mlrd. JAV dolerių pajamų.

Populiariausios prekės – raganosių ragai, dramblių iltys ir tigrų kūno dalys.

Pagrindinis dramblio kaulo šaltinis – Centrinė Afrika. Pernai , vieno incidento metu Kamerūno nacionaliniame parke buvo sumedžiota 450 dramblių.

Raganosių ragai keliauja iš Pietų Afrikos. Mianmaras, Laosas ir Kambodža tiekia tigrų kūno dalis. Dėl brakonieriavimo laukinėje gamtoje liko vos 3,2 tūkst. tigrų. XX amžiaus pradžioje tokių tigrų buvo maždaug 100 tūkst.

REKLAMA

Medikamentai

Suklastoti medikamentai kelia rimtą grėsmę Afrikos ir Pietryčių Azijos gyventojams. Šiuose regionuose kasmet parduodama milijardai dozių netikrų vaistų.

 

Klastočių gamintojai naudojasi augančia vaistų paklausa ir menka priežiūra besivystančiose rinkose. Jungtinių tautų teigimu, vien tik iš Azijos per metus išgabenama padirbtų vaistų už 1,6 mlrd. JAV dolerių.

Tokių vaistų gamyba yra pakankamai primityvi ir pigi, todėl suklastotų medikamentų pasūila nuolatos auga.

Pasaulio sveikatos organizacija 1999-2000 metais tyrė suklastotų medikamentų sudėtį.

Anot organizacijos, trečdalyje tirtų medikamentų nebuvo jokių veikliųjų medžiagų. Penktadalyje vaistų buvo užfiksuotas netinkamas veikliųjų medžiagų kiekis, o kitame penktadalyje buvo panaudotos netinkamos aktyviosios medžiagos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Imigrantų gabenimas

Vakarus labiausiai jaudina du migracijos maršrutai. Vienas jų veda iš Lotynų Amerikos į JAV. Kitas – iš Rytų, Šiaurės ir Vakarų Afrikos į Europos Sąjungą.

Jungtinių tautų duomenimis, migrantų gabenimas į JAV leidžia nusikaltėliams kasmet susižerti 6,6 mlrd. JAV dolerių. Tuo tarpu migrantų gabenimas į Europą nėra toks pelningas. Metinės šio verslo pajamos siekia tik 150 mln. JAV dolerių.

Kasmet JAV sieną nelegaliai kerta 3 mln. imigrantų iš Lotynų Amerikos. Afrikos žemyną kasmet nelegaliai palieka 55 tūkst. gyventojų.

REKLAMA

Daugelis nusikaltėlių, užsiimančių nelegaliu žmonių gabenimu, turi teisėtus verslus. Šiems asmenims migrantų pervežimas tėra šalutinė, tačiau pelninga veikla.

Prekyba ginklais

Nelegalios prekybos ginklais apimtys kasmet siekia nuo 300 mln. iki 1 mlrd. JAV dolerių. Praktiškai visi šie ginklai patenka į kitų nusikaltėlių rankas.

Vien tik iš JAV į Meksiką per metus patenka maždaug 20 tūkst. vienetų šanamųjų ginklų.

2007-2008 metais iš Rytų Europos į Vakarus buvo išgabenta mažiausiai 40 tūkst. Kalašnikov automatų, skelbia Jungtinės Tautos.

REKLAMA

Vis dėlto Europolo teigimu, nelegali prekyba ginklais tesudaro itin mažą Europos nusikaltėlių pajamų dalį.

Išteklių kontrabanda

Medienos, naftos, augalų, brangiųjų metalų ir kitų išteklių kontrabanda leidžia nusikaltėliams kasmet uždirbti 7 mlrd. JAV dolerių.

Šios veiklos pasekmės: plynai iškirsti miškai, nykstančių rūšių žūtys, klimato kaita ir kaimiškų vietovių skurdinimas.

Bene svarbiausia tokios kontrabandos prekė – mediena. Kasmet milijonai kubinių metrų medienos yra nelegaliai išgabenami iš Mianmaro, Malaizijos bei Indonezijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Brangiųjų metalų kontrabanda kelia galvos skausmą Pietų Afrikos Respublikai, Kongo Demokratinei Respublikai ir Peru. Tokių metalų kontrabandos vertė siekia 2,3 mlrd. JAV dolerių. Tuo tarpu brangakmenių kontrabandos metinė apyvarta siekia tik 900 mln. JAV dolerių.

Kibernetiniai nusikaltimai

Kibernetinių nusikaltimų mastai kasmet sparčiai auga. Strateginių tarptautinių studijų centro teigimu, dėl tokio pobūdžio nusikaltimų vien tik JAV kasmet patiria 100 mlrd. JAV dolerių nuostolių.

Kasmet maždaug 1,5 mln. interneto vartotojų tampa asmens tapatybės vagystės aukomis. Vien tik Europoje vagystės iš banko kortelių nusikaltėlių kišenes papildo 2 mlrd. JAV dolerių per metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų