REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmogaus kūnas turi neįtikėtiną savybę prisitaikyti net pašalinus didžiąją dalį vidaus organų. Taigi be kurių organų galėtumėme išgyventi?

REKLAMA
REKLAMA

Inkstai

Nors žmogus dažniausiai gimsta turėdamas du inkstus, pilnavertį gyvenimą galima gyventi ir tik su vienu. Inkstai dažniausiai pašalinami dėl traumų arba donorystės, rašo livescience.com.

REKLAMA

Blužnis

Blužnis filtruoja kraują ir padeda organizmui kovoti su infekcijomis, tačiau tai – ne gyvybiškai svarbus organas. Tiesa, asmuo, kuriam pašalinta blužnis, kur kas dažniau serga infekcinėmis ligomis.

Reprodukciniai organai

Net 1 iš 3 moterų Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) yra pašalinta gimda. To priežastys įvairios, tačiau dažniausia yra navikai. Ne išimtis ir vyrai – jiems pašalinamos sėklidės.

Skrandis

Po skrandžio pašalinimo procedūros, kuri dar vadinama pilna gastrektomija, žmogus tik keletą savaičių maitinamas per kraują. Vėliau leidžiama valgyti beveik viską, nors kartais reikia vengti riebesnių patiekalų ir vartoti vitaminus, nes organizmas nepajėgia pats jų pasisavinti.

REKLAMA
REKLAMA

Plaučiai

Pasirodo, net ir turint tik vieną plautį galima sportuoti normaliais krūviais ir dėl to visiškai nesutrumpėja gyvenimo trukmė. To pavyzdys – popiežius Pranciškus, kuriam didelė dalis vieno plaučio buvo pašalinta dar vaikystėje.

Kiti organai, kurie gali būti pašalinti, tačiau tai šiek tiek arba net labai pakenktų gyvenimo kokybei:

Gaubtinė žarna

Skydliaukė

Prostata

Šlapimo pūslė

Dalis smegenų

Dalis kepenų

Dalis kasos

Dalis širdies (pavyzdžiui, vožtuvai)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų