REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

5. Laivas

REKLAMA

Svenas Yrvindas Švedijoje yra gerbiamas laivų statybos meistras. Šiuo metu jis gamina valtį, kuria ketina apiplaukti pasaulį. Tačiau tai nebus paprastas laivas – jis stato mažiausią laivą, kurio dydis prilygs didelės vonios matmenims. Su savo kūriniu S. Yrvindas ketina apkeliauti Žemės rutulį per 1,5 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Meistras teigia, kad valties dydis nepadidins misijos pavojingumo, kadangi paprastai daugiau bėdos būna su dideliais ir sunkiais laivais. Jis teigia, kad jo laivas bus pritaikytas atlaikyti sukimąsi, supimąsi ir netgi vertimąsi - jis grįš į savo pirminę poziciją.

REKLAMA

Valtyje bus želė baterijos ir pedalai, bus galima naudoti vėjo ir saulės energiją bei valyti lietaus vandenį. Meistras taip pat gabensis apytiksliai 400 kilogramų sausų pusryčių ir sardinių – maisto visai kelionei.

Paklaustas, kodėl ryžosi tokiam žygiui, meistras teigė norintis parodyti žmonėms, kad įmanoma gyventi labai mažoje erdvėje ir būti laimingam.

4. Televizoriaus ekranas

2007 metais škotų kompanijos „MicroEmissive” gaminys “ME1602” buvo įrašytas į Guinesso pasaulio rekordų knygą kaip mažiausias televizoriaus ekranas. Nepaisant pastarųjų metų atradimų ir technologijų tobulėjimo, kol kad šis rekordas vis dar galioja.

REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, rezoliucija nėra pati geriausia. Tačiau turint omeny, kad ekrano parametrai yra vos 3 ir 4 milimetrai – jame yra net 30 tūkst. pikselių.

Tokios technologijos paprastai naudojamos kaip sudedamosios kitų mechanizmų detalės. 2013 metais ši kompanija pasirašė didelį sandorį su “neįvardyta Azijos kompanija”, kuriai tieks ekranus. Kompanija užklausų taip pat susilaukė medicinos ir karinėse sričių specialistų.

3. Reaktyvinis lėktuvas

Nuo 1960-ųjų pabaigos iki 1970-ųjų pradžios maža kompanija „Bede Aircraft Corporation”, vadovaujama lėktuvų kūrėjo Jimo Bede’o, pagamino mažo lėktuvo modelį. “Bede BD-5J” yra mažiausias reaktyvinis lėktuvas pasaulyje, nesveriantis nei 160 kilogramų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadangi kompanija nutraukė veiklą dėl bankroto, šių lėktuvų buvo pagaminta tik keli šimtai. Jie buvo labai populiarūs 80-ųjų lėktuvų pasirodymuose, pasirodė reklamose ir agento Jameso Bondo filme „Aštuonkojė“.

2. Bepilotis lėktuvas

“RoboBee” yra mažytis bepilotis lėktuvėlis, kurį sukurti įkvėpė vabzdžių tyrinėjimas. Jį galima panaudoti daugeliu būdų – ne tik šnipinėjant.

Pavyzdžiui, lengva įsivaizduoti spiečių bičių-robotų tiriant pavojingą aplinką, tarkime, po atominės elektrinės avarijos ar stichinės nelaimės, taip pat padedant paieškos ir gelbėjimo operacijose. Robotų specialistai Harvarde, kur ir buvo sukurta “RoboBee”, mano, kad šios technologijos pritaikomos ir oro sąlygų bei eismo monitoringui, klimato žemėlapių braižymui.

REKLAMA

1. Dirbtinė širdis

Galiausiai pirmoje vietoje yra nedidelis daktaro Roberto Jarviko sukurtas prietaisas – dirbtinė širdis. Nuotraukoje matote baterijos dydžio mažiausią pasaulyje dirbtinę širdį.

16 mėnesių amžiaus kūdikiui buvo diagnozuota kardiomiopatija ir jis laukė transplantacijos. Vis nepasirodant tinkamam donorui, gydytojams teko improvizuoti. R. Jarviko išradimas – implantuojama pompa, sverianti tik 11 gramų, iki tol buvo bandyta tik su gyvūnais. Tačiau 2012 metų gegužę gydytojai, neturėdami ką prarasti, pasiruošė operacijai, kuomet kūdikio širdelė buvo pakeista dirbtiniu mechanizmu. Jis palaikė jaunojo paciento gyvybę 13 dienų, kol buvo rastas tinkamas donoras. Pripažįstama, kad dabar prietaisas gali palaikyti paciento gyvybė tik neilgą laiko tarpą, tačiau ateityje tikimasi jį patobulinti.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų