REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV užverbuotas aštuonmetis įtaisė sekimo įrenginį jį globojusiam „Al Qaeda“ smogikui

Vėliau smogiką sunaikino JAV dronas, keršydama „Al Qaeda“ nuteisė myriop berniuko tėvą

Paaiškėjo šokiruojanti informacija, kad JAV žvalgyba buvo užverbavusi 8-metį berniuką. Vaikui buvo pavesta sekti savo patėvį “Al Qaeda” smogiką ir pritaisyti prie jo drabužių specialų sekimo prietaisą, kad vyriškį galėtų aptikti ir sunaikinti nepilotuojamas lėktuvas.

Paaiškėjo šokiruojanti informacija, kad JAV žvalgyba buvo užverbavusi 8-metį berniuką. Vaikui buvo pavesta sekti savo patėvį “Al Qaeda” smogiką ir pritaisyti prie jo drabužių specialų sekimo prietaisą, kad vyriškį galėtų aptikti ir sunaikinti nepilotuojamas lėktuvas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aštuonmetis ir jo tėvas prisipažino tuo, kad padėjo sekti “Al Qaeda” smogiką. Tvirtinama, kad berniuko tėvas už tai buvo pasmerktas myriop, o paties mažamečio šnipo likimas lieka nežinomas.

REKLAMA

Neįtikėtiną istoriją atskleidė dienraštis “The Atlantic”. Berniukas vardu Barqas al-Kulyabi padėjo nukreipti JAV droną į “Al Qaeda” smogiką Adnaną al-Qadhi. Šis vyras buvo įtrauktas į amerikiečių sąrašus, kuriuos reikia sunaikinti už dalyvavimą Jemene veikiančiame teroristinės organizacijos padalinyje.

Tai pasakojimas apie tai, kaip Barqas gyvenęs mažame kaimelyje, paslėpė sekimo įrenginį drabužiuose žmogaus, kurį po kelių dienų nužudė nepilotuojamas lėktuvas, apie šeimos ryšius, ištikimybę ir bandymus įveikti skurdą.

REKLAMA
REKLAMA

Barqo tėvai išsiuntė berniuką pas labiau pasiturintį tolimą giminaitį į Bait al-Ahmar kaimelį, kuriame gyveno ir A. al-Qadhi.

Pagal Jemeno standartus Barqo šeima nebuvo skurstanti, nes abu tėvai buvo gyvi, o tėvas tarnavo Jemeno Respublikos gvardijoje. Tačiau šeima didėjo, ir mažo uždarbio neužteko, kad tinkamai užaugintų berniuką.

Respublikos gvardija tai elitinis Jemeno kariuomenės padalinys, kuris anksčiau bendradarbiavo su JAV spec. tarnybomis ir padėdavo jiems ieškoti teroristų.

Nei pats Barqas, nei jo tėvas Hafizallahas al-Kulaybi negalėjo žinoti, kad pernai amerikiečiai kreipėsi į Respublikos gvardiją, kad ši padėtų surasti A. Al-Qadhi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl prastos šeimos finansinės padėties Barqas buvo išsiųstas pas nepažįstamus jam žmones, o penki jo broliai ir seserys pasiliko gyventi su tėvais. Tačiau giminaičiai nepriėmė berniuko ir šis atsidūrė gatvėje.

Kelis mėnesius Barqas rinko plastikinius butelius, juos pardavinėjo ir kažkaip sugebėjo išgyventi be maisto ir stogo virš galvos.

A. al-Qadhi pasigailėjo berniuko ir pasiėmė jį namo, kur šis gyveno kartu su jo penkiais vaikais.

Jis ne tik maitino berniuką, rengė jį ir suteikė nakvynę, bet dar mokėjo ir už berniuko mokslus.

REKLAMA

Kaip tik tuo metu JAV pareigūnai kreipėsi į Respublikos gvardijos vadovybę prašydami padėti surasti A. al-Qadhi, kuris, jų teigimu, buvo vienas iš pagrindinių “Al Qaeda” smogikų ir buvo kažkokiu būdu susijęs su neįvykusiu teroro aktu, nukreiptu prieš JAV karinę bazę.

Vadovybei buvo žinoma, kad H. al-Kulaybi sunkiai verčiasi, o sūnus yra prižiūrimas “Al Qaeda” smogiko.

 

Siekdama užverbuoti Barqo šeimą, Respublikos gvardijos vadovybė pasiūlė jiems naują namą, automobilį ir 50 tūkst. rialų (apie 600 litų). H. al-Kulaybi sutiko su vadovybės pasiūlymu ir išvažiavo į Bait al-Ahmaro kaimą pasiimti savo kadaise atstumto sūnaus.

REKLAMA

“The Atlantic” praneša, kad Barqas labai išsigando, kai sužinojo, kad jį pasiims kelioms dienoms namo pas tėvus. Vėliau tėvas suorganizavo jo susitikimą su Respublikos gvardijos karininkais.

Jie berniukui parodė kaip įtaisyti elektroninius sekimo įtaisus ir prigąsdino neprasitarti apie tai A. Al-Qahdi. Berniukui buvo nurodytas laikas, kada reikia pritaisyti sekimo įrenginį.

Vėliau jis buvo grąžintas atgal į teroristo šeimą ir toliau gyveno po patėvio stogu. Lygiai po savaitės, kaip ir buvo nurodyta, berniukas atliko jam pavestą užduotį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“Aš užlipau ant stalo, kur gulėjo jo drabužiai ir įdėjau “blakę” į kišenę”, - pasakojo Barqas paviešintuose tardymo įrašuose.

Sekimo įtaisas buvo aktyvuotas spalio 31 d., lygiai po savaitės (labai svarbios savaitės, kurios metu B. Obama laimėjo antruosius prezidento rinkimus) buvo duotas įsakymas siųsti nepilotuojamą lėktuvą. Kitą dieną po balsų skaičiavimo JAV prezidento rinkimuose dronas sunaikino mašiną, kurioje sėdėjo A. al-Qahdi ir jo kolega.

Baltieji rūmai kategoriškai neigia “The Atlantic” publikuotą istoriją, ypač faktą, kad spec. tarnybos verbavo aštuonmetį berniuką vykdyti “purviną darbą”.

REKLAMA

“Teiginiai, kad JAV valdžia turi kažkokį sąryšį su, tariamai, šiame incidente dalyvavusiu aštuonmečiu berniuku, vienareikšmiai neturi jokio pagrindo”, - pareiškė Baltųjų rūmų atstovas spaudai.

JAV spec. tarnybos įvykdė užduotį sunaikinti smogiką, tačiau ir “Al Qaeda” priėmė atsakomuosius veiksmus, bei smogė ten, kur skaudžiausia – jų smogikai suėmė Barqą ir jo tėvą, bei privertė prisipažinti prieš kameras. Tėvas ir sūnus papasakojo, su kuriais Respublikos gvardijos karininkais jie bendravo, koks buvo jų vaidmuo šioje istorijoje.

REKLAMA

Vėliau vaizdo įrašą įkėlė į “YouTube” tinklą ir prisipažinimą galėjo pamatyti visi norintys. Tiesa, apie tėvo ir sūnaus likimą nieko nėra pranešama.

Laikraštis “The Atlantic” iš vietinių šaltinių gavo informacijos apie tai, kad H. al-Kulyabi, buvo pasmerktas myriop, o aštuonmečio berniuko smogikai pasigailėjo. Jų manymu, berniukas nekaltas – juo pasinaudojo tėvas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų