REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiosios Britanijos dienraščio „The Guardian“ žurnalisto, kuris bendradarbiavo su buvusiu JAV nacionalinio saugumo agentūros (NSA) kontraktininku Edwardu Snowdenu (Edvardu Snoudenu), paviešindamas Amerikos žvalgybos taktiką, partneris sekmadienį buvo sulaikytas beveik devynias valandas pagal kovos su terorizmu įstatymus.

Didžiosios Britanijos dienraščio „The Guardian“ žurnalisto, kuris bendradarbiavo su buvusiu JAV nacionalinio saugumo agentūros (NSA) kontraktininku Edwardu Snowdenu (Edvardu Snoudenu), paviešindamas Amerikos žvalgybos taktiką, partneris sekmadienį buvo sulaikytas beveik devynias valandas pagal kovos su terorizmu įstatymus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Londono policija patvirtino, kad Davidas Miranda (Deividas Miranda), amerikiečio žurnalisto Glenno Greenwaldo (Gleno Grinvaldo) sutuoktinis, buvo sulaikytas Hitrou (Heathrow) oro uoste, kai skrido su persėdimu į savo namus Rio de Žaneire iš Berlyno.

REKLAMA

„28 metų vyras buvo sulaikytas Hitrou oro uoste pagal 2000-ųjų Terorizmo įstatymo 7-ąją programą, – nurodė policijos atstovas. – Jis nebuvo suimtas. Vėliau jis buvo paleistas.“

Brazilijos vyriausybė pranešė pareiškusi protestą dėl jos piliečio sulaikymo ir išreiškė „gilų susirūpinimą“ dėl Britanijos pareigūnų veiksmų, kai D.Miranda buvo laikomas oro uoste „be galimybės su juo susisiekti“.

Brazilijos URM pranešime sakoma, kad šalies ambasada Londone susisiekė su Britanijos pareigūnais prieš paleidžiant D.Mirandą ir kad Brazilija sieks JAV pareigūnų paaiškinimo dėl šio incidento.

REKLAMA
REKLAMA

G.Greenwaldas išanalizavo ir paskelbė informaciją apie dokumentus, kuriuos jam nutekino buvęs JAV saugumo tarnybų darbuotojas E.Snowdenas. Tie dokumentai atskleidė, jog NSA vykdo masines elektroninio šnipinėjimo programas.

Iš D.Mirandos buvo paimtas jo mobilusis telefonas, nešiojamasis kompiuteris, fotoaparatas, USB atmintinės, DVD diskai ir žaidimų konsolės, nurodė „The Guardian“.

„Esame sunerimę, kad „The Guardian“ žurnalisto, kuris rašė apie slaptąsias tarnybas, partneris buvo sulaikytas beveik devynias valandas, atvykęs tranzitu į Hitrou oro uostą, – sakė laikraščio atstovas. – Siekiame skubaus paaiškinimo iš Britanijos institucijų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G.Greenwaldas vėliau „The Guardian“ tinklalapyje paskelbė straipsnį, kuriame nurodė anksti ryte sulaukęs telefono skambučio dėl D.Mirandos. Žurnalistas nurodė, kad jam skambinęs asmuo prisistatė Hitrou apsaugos pareigūnu.

„Apsaugos pareigūnas man sakė, kad jie turi teisę jį sulaikyti iki devynių valandų, kad galėtų apklausti. (Suėjus šiam terminui), jį buvo galima suimti, pateikus kaltinimus, arba prašyti teismo pratęsti apklausos laiką“, – rašo G.Greenwaldas.

„Pareigūnas, kuris atsisakė atskleisti savo vardą, tik nurodė savo numerį – 203654 – sakė, kad Davidui nebuvo leista pasinaudoti advokatu, o man taip pat neleido su juo pasikalbėti“, – pridūrė žurnalistas.

REKLAMA

G.Greenwaldas, kuris susisiekė su „The Guardian“ po to pokalbio telefonu, rašo, jog saugumo pareigūnai „leido laiką kvosdami“ D.Mirandą apie informaciją, susijusią su NSA, kurią skelbė jis ir kiti laikraščio darbuotojai.

Vienas „The Guardian“ advokatas sakė G.Greenwaldui, kad D.Miranda „buvo labai gerai nusiteikęs ir atrodė neketinantis pasiduoti“ po šio incidento, taip pat prašęs teisininko „pranešti man, kad aš irgi nenuleisčiau rankų“.

„Aš jau esu taip nusiteikęs – ir esu tikras, kad tuo greitai įsitikins JAV ir Jungtinės Karalystės pareigūnai“, – perspėjo reporteris.

REKLAMA

Tuo tarpu žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pareiškė, jog D.Miranda yra „aiški nepagrįstos keršto taktikos auka“.

„Labai neįtikėtina, kad Davidas Michaelas Miranda (Deividas Maiklas Miranda) – Brazilijos pilietis, atvykęs į Londoną tranzitu – buvo sulaikytas atsitiktinai, žinant vaidmenį, kurį jo vyras atliko atskleidžiant tiesą apie neteisėtą NSA sekimo pobūdį“, – sakė „Amnesty International“ direktorius tarptautinės teisės ir politikos reikalams Widney Brownas (Vidnis Braunas).

„Davido sulaikymas yra neteisėtas ir nepateisinamas. Jis buvo sulaikytas pagal įstatymą, pažeidžiantį bet kokius sąžiningumo principus, o jo sulaikymas rodo, kad įstatymais gali būti piktnaudžiaujama, siekiant niekingai atsikeršyti“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvusiam NSA kontraktininkui E.Snowdenui Rusija suteikė prieglobstį rugpjūčio 1-ąją – po to, kai jis ilgiau nei penkias savaites išbuvo įstrigęs viename Maskvos oro uoste, vengdamas ekstradicijos į Jungtines Valstijas.

Vašingtonas jį kaltina šnipinėjimu, susijusiu su žiniasklaidai nutekinta slapta informacija apie JAV žvalgybos programas.

D.Mirandos areštas išprovokavo piktų komentarų bangą socialiniame tinkle „Twitter“. Įtūžį liejo ir kai kurie iškilūs Britanijos veikėjai.

„Velniai rautų – ką sumanė mūsų vyriausybė?“ – aktorius Stephenas Fry (Stivenas Frajus) rašė savo žinutėje, į kurią įdėjo nuoroda į „The Guardian“ paskelbtą G.Greenwaldo straipsnį apie D.Mirandos sulaikymą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų