REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jolanta Paškevičiūtė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Ispanijos žvejai, dešimtimis laivų išplaukę į jūrą Gibraltaro link, reikalavo, kad būtų panaikintas dirbtinis rifas, trukdantis jiems žvejoti vandenyse, kuriuose jie visą gyvenimą gaudė žuvį. Gibraltaro vandenyse įrengti 70 betono blokų sukėlė naują nesantaikos bangą tarp Londono ir Madrido. Nors Ispanija perleido Britanijai vos 7 kvadratinių kilometrų teritoriją prieš 300 metų, Madridas nesėkmingai bando ją susigrąžinti.

REKLAMA
REKLAMA

Britanijos laivynas ir Gibraltaro pakrantės policijos patruliai blokavo ispanų žvejams kelią į ginčytinus vandenis, kuriuose liepą įrengtas dirbtinis rifas. Atsakydama į tai, Ispanija ėmėsi dirbtinai griežtos kontrolės pasienyje su Gibraltatru. O šia akcija jos žvejai teigia norį parodyti, kad turi teisę žvejoti ten, kur visą gyvenimą gaudė žuvį. Dabar trukdo betono blokai.

REKLAMA

Gibraltaras tvirtina – to ir siekęs, kad žuvys ir jūros gėrybės nebūtų gaudomos be saiko. Esą ispanų žvejai čia gaudė vėžiagyvius, nepaisydami Gibraltaro įstatymų, tam ir prireikė užsitverti betono blokais. Ispanija galėtų pati savo pakrantėse kurti dirbtinius rifus, kad nebūtų niokojami jos žvejybos plotai. Tačiau Madrido nuomone, betono blokai aplink Gibraltarą kenkia gamtai, o ginčai dėl vandenų jos žvejams jau pernai kainavo pusantro milijono eurų, dabar nuostoliai bus dar didesni.

REKLAMA
REKLAMA

Britams labiau rūpi milžiniškos eilės Ispanijos pasienyje su Gibraltaru, už kurio užsienio politiką ir gynybą atsako Londonas, tad ragina kuo greičiau atvykti Europos Komisijos (EK) stebėtojams, kad nustatytų, ar Ispanija pažeidžia ES įstatymus.

Konfliktui įsibėgėjus į Ispanijos karinę bazę atplaukė britų karinis laivas, plaukiantis į pratybas Viduržemio jūroje ir Persijos įlankoje. Dėl šio vizito su Ispanija buvo sutarta iš anksto. Pirmadienį britų laivas turėtų užplaukti į Gibraltarą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų