REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos žalieji: prieštaraujantiems AE statybai Astravo gyventojams pagrasinta atleisti iš darbo

Prieš AE statybą pasisakantis fizikas atomininkas į Baltarusiją neįleidžiamas

Baltarusijos žalieji teigia nepasitikintys oficialiomis ataskaitomis, kurias visuomenei pateikia Astravo atominės elektrinės (AE) statybos iniciatoriai. Jų teigimu, sunerimti verčia vien tai, kad vietiniai gyventojai į projekto pristatymus varomi varu, garsūs fizikai atomininkai, pasisakantys prieš AE statybą, net neįleidžiami į šalį, o aikštelė 2 reaktorių statybai pradėta rengti net neturint licenzijos.

Už nelojalumą AE vietiniams pagrasinta išmesti iš darbo

„Žmonės pasidaliję į dvi grupes. Vieni pasisako už elektrinės statybą, ypač Astravo gyventojai, kuriems pažadėjo, kad jie turės darbo vietų, pagerės miesto infrastruktūra. Bet daugelis galvoja, kad tai, jog netoli Astravo statoma atominė elektrinė, Baltarusijai nėra gerai. Pas mus nėra resursų jai išlaikyti, be to ne sau juk mes ją statome“, – balsas.lt žurnalistams sakė Astravo centre sutikta Kristina Černiavskaja – bendrijos ,,Žaliasis tinklas“ „Žaliojo Baltarusijos portalo“ atstovė ir viena iš Baltarusijos antibranduolinės kampanijos dalyvių.

„Asmeniškai aš esu kategoriškai prieš šios jėgainės statybą, kadangi Černobylio AE patirtis rodo, kad žmogus nepajėgus suvaldyti šios jėgos. Nesinorėtų, kad istorija pasikartotų. Aš gimiau kaip tik po Černobylio AE avarijos, ir visas šios tragedijos pasekmes, kaip ir visa mano karta, patyriau savo kailiu –labai daug Černobylio kartos žmonių serga vėžiu, mano pačios sveikata taip pat labai prasta“, – atvirai prisipažino jauna moteris, specialiai atvykusi į Astravą iš Minsko pasiklausyti šeštadienį surengto Baltarusijos atominės elektrinės (AE) Informacijos centro organizuotos apvalaus stalo diskusijos, kurioje buvo pristatyta Baltarusijos AE poveikio aplinkai vertinimo ataskaita.

REKLAMA
REKLAMA

„Vietiniai gyventojai, kurių apklausą mes atlikome, paprastai atsako, kad AE statyba – blogai, tačiau mes nieko negalime padaryti“, – pridūrė jos kolega Stepanas Vaškievičius, taip pat atstovaujantis Baltarusijos „Žaliajam tinklui“.

REKLAMA

K.Černiavskaja ir S. Vaškievičius, į Astravo AE pristatymui skirtą renginį atvykę toli gražu ne pirmą kartą, sakė abejojantys, ar tokiuose pristatymuose pateikiama informacija galima pasitikėti.

„Labai abejotina, ar tie duomenys, kuriuos oficialūs atstovai pateikia tokiuose pristatymuose, patikimi“, – sakė K. Černiavskaja ir aiškino: „Leidimas statyti AE gautas iš „pat viršaus“ ir suprantama, kad duomenimis, kurie pateikiami oficialiai, aš pavyzdžiui, nepasitikiu. Jeigu kas nors atsitiks, pasekmės bus baisios, o kas už tai atsakys?“, – kalbėjo moteris, prisimindama Černobylio atvejį. – „Juk ir apie Černobylio avariją buvusios TSRS valdžia, nepaisydama pavojaus, kilusio dešimtims tūkstančių žmonių, tylėjo net kelias dienas – tol, kol apie tai ėmė kalbėti Skandinavijos šalys. O kas dabar žmonėms Baltarusijoje pasakys, kad yra vienokių ar kitokių problemų?“

REKLAMA
REKLAMA

„O kaip iki šiol vyko projekto pristatymas Astravo gyventojams? Į šiuos renginius suvarė vietinių įmonių darbuotojus ir įspėjo, kad jeigu jie nebus nusiteikę draugiškai, paprasčiausiai neteks darbo. Tačiau tų ekspertų, kurie laikosi antibranduolinės pozicijos, į tuos renginius tiesiog neįleisdavo. Pavyzdžiui, tiesiog salėje buvo areštuotas vienas iš AE priešininkų – fizikas atomininkas iš Rusijos Andrejus Ažarovskis. Po to jam apskritai uždraudė įvažiuoti į Baltarusiją“, – pasakojo S. Vaškievičius.

Tiesa slepiama?

Vietoje, kur 2018 metais turėtų būti baigta statyti Astravo AE, kol kas iškilo tik administraciniai pastatai, statybos industrijos bazė, paruošta duobė pamatams reaktorių aikštelėje. Tačiau pasak balsas.lt pašnekovų, Baltarusijos antibranduolinės kampanijos „Žaliasis tinklas“ ekspertų duomenimis, jau dabar čia yra daugybė pažeidimų. S. Vaškievičiaus teigimu, AE statybos priešininkai neturi tai patvirtinančių dokumentų, tačiau iš tam tikrų šaltinių Astrave sužinojo, kad buvo ne vienas incidentas, apie kuriuos visuomenei nepranešta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pavyzdžiui, pastatytas pagrindas, ant kurio turėtų būti liejami jėgainės pamatai, buvo įtrūkęs ir jį liejo iš naujo. Jau tas faktas, kad jėgainės statybos aikštelė ir pagrindas pamatams ruošiami neturint licenzijos, daug ką pasako. Kitaip sakant, klojami pamatai, nors dar neaišku, kokį namą statysime“, – sakė jis.

Tai, kad elektrinės statybos bazė pastatyta bei išlietas pagrindas jėgainės statinių pamatams, dar negavus licenzijos, balsas.lt žurnalistams lankantis AE statybos aikštelėje patvirtino ir atsakingi jėgainėje dirbantys specialistai. Pasak jų, gauti licenziją – ne problema. „Kaip negausime, žinoma, kad gausime. Pagrindiniai darbai prasidės jau rugsėjį“, – teigė vyriausiasis AE Kapitalinės statybos valdybos inžinierius Aleksandras Pozdniakovas ir ir vyriausiojo inžinieriaus pavaduotojas Vladimiras Gorinas.

REKLAMA

K.Černiavskaja: referendumas? Abejoju, ar tai įmanoma

Baltarusijos žaliųjų judėjimo atstovė K.Černiavskaja balsas.lt žurnalistams sakė žinanti, kad Lietuvoje pernai rudenį vyko referendumas dėl Visagino AE statybos, kurio metu didžioji jame dalyvavusiųjų dalis pasisakė prieš naujos atominės jėgainės statyybas Lietuvoje.

„Mano manymu, tai pats teisingiausias sprendimas. Juk yra alternatyvūs energijos šaltiniai. Gaminti elektros energiją iš atsinaujinančių energijos šaltinių daug geriau, kadangi AE paprasčiausiai neekologiška“, – sakė ji. Tačiau paklausta, ar galima įsivaizduoti, kad panašus referendumas vyktų Baltarusijoje, žaliųjų judėjimo atstovė atsakė: „Aš nežinau, bet abejoju, ar tai įmanoma. Juk net kai pas mus vyksta štai tokie pristatymai visuomenei, juose dalyvauja suinteresuoti asmenys, o rezultatą galima nuspėti iš anksto. Diskusijose, kurios vyko iki šiol, mes, paprasti žmonės, beveik neišgirdome atsakymų į klausimus, kurie mus domina. Mes baiminamės visų pirma dėl to, kad visos tiesos mums nepasako“.

REKLAMA

„Aš netikiu, kad AE – tai panacėja Baltarusijai“, – pridūrė ji.

Oficialusis Vilnius renginį ignoravo

Šeštadienį Astravo mieste vyko Baltarusijos atominės elektrinės Informacijos centro organizuota apvalaus stalo diskusija, kurioje buvo pristatyta Baltarusijos atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimo ataskaita. Į ją buvo kvieti ir Lietuvos valdžios institucijų atstovai. Tačiau oficialusis Vilnius renginį ignoravo.

Dar savaitės viduryje aplinkos ministras Valentinas Mazuronis pareiškė, kad tarp valstybių jokios konstruktyvios diskusijos negali vykti tol, kol Baltarusija, laikydamasi Espo konvencijos, nepateiks išsamių atsakymų apie atominę elektrinę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius šeštadienį pridūrė, kad Lietuvą stebina ir liūdina Baltarusijos veiksmai dėl Astravo atominės elektrinės (AE) statybos. „Kyla klausimas, jeigu viskas vyksta saugiai ir sklandžiai, kodėl vengiama vykdyti Espo konvencijos reikalavimus. Espo konvencija – tarptautiniu mastu pripažintas dokumentas, būtent jis apsprendžia branduolinės saugos klausimus, su tuo susijusius dalykus, ypač kai tai kalbama apie kaimynines šalis“, – šeštadienį BNS sakė ministras, komentuodamas Baltarusijos valdžios surengtus neva viešus svarstymus dėl būsimos jėgainės saugumo.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų