REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Baltarusijos amžiaus projektas: ekskursija po Astravo AE statybų aikštelę

AE už 10 mlrd. JAV dolerių baltarusiai stato dar neturėdami licenzijos

Kol namuose nepriekaištingai burzgia šaldytuvas, „pramogas organizuoja“ televizorius ir skaisčiai šviečia lemputės išmanaus dizaino šviestuve, atrodytų nėra dėl ko sukti galvą. Tiesa, ši palaiminga ramybė baigiasi gavus sąskaitą už elektros energiją, o diskusijos apie mūsų energetinę nepriklausomybę yra tokios senos, kad spėjo apkerpėti ne mažiau nei Trakų pilis Maironio eilėraštyje.

Po referendumo lietuviai aiškiai pasakė „ne“ atominės jėgainės statybai, bet kaimyninėje Baltarusijoje ir Kaliningrado srityje plušama atsiraitojus rankoves. Jei Kaliningrado srityje kol kas naujos AE statybos kiek pristabdytos, tai Baltarusijos teritorijoje esančiame Astrave – pats statybų įkarštis.

Naujoji AE – Vilniaus pašonėje

Naujoji AE turėtų išdygti 25 nuo Lietuvos sienos ir 53 km nuo mūsų sostinės Vilniaus, kuriame šiuo metu gyvena daugiau nei pusę milijono gyventojų. Ir nors lietuviai tokia kaimynyste, švelniai tariant, nėra patenkinti, anot Baltarusijos energetikos specialistų, planuojamos statybos nepažeidžia jokių ES nustatytų AE statybos reglamentų. Vienas iš geležinių argumentų baltarusių yra tai, kad Prancūzijoje, Šveicarijoje, Vokietijoje, Belgijoje yra net kelios jėgainės, kurios yra pasienyje bei didelių miestų kaimynystėje.

REKLAMA
REKLAMA

Būsimoje AE nuo Astravo miesto yra nutolusi apie dvidešimt kilometrų. Tiesa, pačiame Astrave jau kyla naujas gyvenamųjų namų rajonas, kuriame įsikurs elektrinės darbuotojai. Šiuo metu AE statybos aikštelėje 1,5 tūkst. darbuotojų, dar trys šimtai darbuojasi gyvenamųjų namų statybos aikštelėje. „Kitais metais planuojama čia įdarbinti apie tris tūkstančius žmonių, o 2017-2018 metais, kai bus montuojami elektrinės reaktoriai, čia dirbs apie 8-9 tūkst. žmonių“, - kalbėjo vyriausiasis AE Kapitalinės statybos valdybos inžinierius Aleksandras Pozdniakovas.

REKLAMA

Reaktorių gali būti daugiau nei du

AE statybos bazė užima 200 hektarų plotą ir dar antra tiek užims pati elektrinė, kurioje bus sumontuoti du reaktoriai. Lietuvos žurnalistams paprašius pakomentuoti anksčiau Baltarusijos prezidento Aleksando Lukašenkos viešai pasakytą teiginį, kad reaktorių elektrinėje ateityje gali būti sumontuota ir daugiau, elektrinės statytojai tiesiai atsakyti į šį klausimą nepanoro. „Dabar mes statome du reaktorius, o ateityje – bus matyti“, - teigė vyriausiojo inžinieriaus pavaduotojas Vladimiras Gorinas.

Astravo AE statybų kaina – 10 mlrd. JAV dolerių. Elektrinė pradėta statyti Baltarusijos biudžeto lėšomis, o ateityje statybos bus finansuojamos iš paskolų, kurioms garantiją suteikia valstybė. Beje, baltarusiai teigia, jog tikisi, kad statybos kainuos mažiau. „Tikimės sutaupyti naudodami savas statybines medžiagas ir savo darbo jėgą“, - kalbėjo A. Puzniakovas.

REKLAMA
REKLAMA

Elektrinės statybos bazė Astrave iškilo per metus ir per tą patį laiką išlietas pagrindas jėgainės statinių pamatams, tačiau darbai vyksta dar negavus licenzijos: „Elektrinės statybos prasidės tada, kai gausime licenziją ir leidimą darbams vykdyti“, - teigė pašnekovas, o į klausimą, ko bus imtasi negavus minėtos licenzijos, šis užtikrintai atsakė: „Kaip negausime, žinoma, kad gausime. Pagrindiniai darbai prasidės jau rugsėjį“.

Naujienų portalo Balsas.lt komanda apsilankė Astrave, naujosios AE statybų aikštelėje. Vaizdus iš AE statybų aikštelės Baltarusijoje galite pamatyti Balsas.lt galerijoje.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų