REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rūta JANKUVIENĖ

Šiaulių lopšelio-darželio „Bangelė“ vyriausioji buhalterė galėjo pasididinti atlyginimą tūkstančiais litų. Įtariama, kad per trejus metus galėjo pasiimti daugiau nei 147 tūkstančius litų. Kodėl to nematė buvusi ilgametė direktorė Danutė Ona Statulevičienė, dabar – miesto Tarybos narė?

„Pasidindavo“ algą

Yla iš maišo išlindo, kai lopšeliui-darželiui „Bangelė“ nuo šių metų liepos pradėjo vadovauti Dalia Dambrauskienė. Nauja direktorė netruko aptikti buhalterės aukso gyslą.

Praėjusią savaitę apie ją direktorė informavo Savivaldybės administracijos direktorių Vladą Damulevičių. Kreipėsi į prokurorus, kurie pradėjo ikiteisminį tyrimą.

V. Damulevičius „Šiaulių kraštui“ patvirtino, jog buhalterė gali būti pasisavinusi per 147 tūkstančius litų. Jo žiniomis, pinigus pervedinėjusi į savo asmeninę saskaitą kaip atlyginimą.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2010 metų kovo iki 2013 metų birželio kiekvieną mėnesį padarydavo apie keturis pervedimus į asmeninę sąskaitą.

„Praktiškai nusikalstamą veiką pradėjo nuo pat pirmos savaitės, kai atėjo dirbti į darželį. Persivesdavo keturgubą atlyginimą, per mėnesį ir 5000 litų“, – neslėpė pirminių duomenų V. Damulevičius.

REKLAMA

Nutverta už rankos buhalterė prisipažino.

„Pasiaiškinime rašo, kad viską darė viena, be niekieno žinios“, – sakė V. Damulevičius.

„Nematė“, „pasitikėjo“

Buvusi ilgametė „Bangelės“ direktorė Danutė Ona Statulevičienė, kuri ikimokyklinei įstaigai vadovavo iki praėjusių metų lapkričio, su „Šiaulių kraštu“ nepanoro kalbėtis.

Atsiliepė telefonu, bet išgirdusi pokalbio temą, pareiškė esanti užimta: „Negaliu dabar kalbėti“.

Pasak V. Damulevičiaus, buvusi direktorė „labai išgyvena“.

„Kalbėjausi su ja, teigė pasitikėjusi buhaltere, nieko nepastebėjusi, bet nežinau, kaip galima buvo nieko nematyti? – stebėjosi Administracijos vadovas. – Pasirašydavo žiniaraščius, bet buhalterė darė kitokius elektroninius pavedimus.“

REKLAMA
REKLAMA

D. O. Statulevičienė daugiau nei dvidešimt metų vadovavo „Bangelei“, kuri buvo laikoma pavyzdine įstaiga.

Dabar 72 metų D. O. Statulevičienė yra miesto Tarybos narė. Taryboje pradėjo dirbti nuo šių metų birželio 27 dienos. Pagal Socialdemokratų partijos sąrašą ji pakeitė mandato netekusį Evaldą Vaineikį.

Dar praėjusių metų lapkritį ji galėjo ateiti į miesto Tarybą – vietoj į Seimą išrinkto Arvydo Mockaus. Bet tada pavėlavo Vyriausiajai rinkimų komisijai pranešti, jog yra atsisakiusi Savivaldybės įstaigos vadovės pareigų, kurios nesuderinamos su Tarybos nario pareigomis.

Išsiaiškino per dieną

Naujoji „Bangelės“ direktorė D. Dambrauskienė „Šiaulių kraštui“ sakė, jog buhalterė darželyje jau nebedirba, atleista nuo rugpjūčio 2 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar daug laiko reikėjo išsiaiškinti buhalterės veiksmus?

„Išsiaiškinau tą pačią dieną, kai gavau priėjimus prie banko sąskaitų“, – sakė D. Dambrauskienė.

Pradėjusi eiti pareigas, pirmiausia susipažino su ugdymo reikalais, o prie finansų prisėdo trečią darbo savaitę.

„Pasižiūrėjau banko išrašus, darytus pavedimus ir pastebėjau, mano manymu, neteisėtus pinigų pervedimus. Tam tikros sumos ir pinigų judėjimas sukėlė įtarimą“, – teigė direktorė.

Tikslias sumas, kurios galimai buvo pasisavintos, nustatys atsakingos institucijos, į kurias kreipėsi.

„Bangelėje“ valstybės ir savivaldybės biudžeto pinigus buhalterė galėjo žarstyti per patį taupymo vajų. Pernai, miesto valdžios sprendimu, biudžetinėms įstaigoms finansavimas buvo nurėžtas 25 procentais.

REKLAMA

Lopšelio-darželio „Bangelė“ darbuotojams reikėjo eiti ir nemokamų atostogų, ir atlyginimai mažėjo, ir etatai mažinti.

Laikas tikrinti nebuvo „priėjęs“

Savivaldybė atskiro tyrimo dėl buhalterinės apskaitos „Bangelėje“ neatliks.

„Lauksime, kaip baigs tyrimą prokurorai", – sakė Savivaldybės administracijos vadovas V. Damulevičius.

Audito tarnybai tik duotas nurodymas patikrinti lopšelyje-darželyje „Bangelė“ kitas veiklas.

Į Savivaldybę plaukia įstaigų finansinės veiklos metų ataskaitos. Bet realūs patikrinimai, nors yra ir kontrolieriaus, ir Audito tarnyba, atliekami ne kasmet.

„Šimtas įstaigų yra, jos tikrinamos pagal grafiką – kas treji ketveri metai, – aiškino V. Damulevičius. – Per pastaruosius trejus metus „Bangelė“ nebuvo tikrinta – nebuvo priėjęs grafikas.“

REKLAMA

V. Damulevičius mano, kad šis įvykis paskatins politikus grįžti prie idėjos centralizuoti biudžetinių įstaigų buhalterinę apskaitą.

Yra ir daugiau

Naujas skandalas gresia ir dėl lopšelių-darželių viešųjų pirkimų, susijusių su maisto įsigijimu. Kai kurios įstaigos, per tarpininkus įsigydamos maisto produktus, moka brangiau, nei jie kainuoja prekybos centruose.

„Sumos įspūdingos – šimtus tūkstančių litų sutaupytume, jeigu šie viešieji pirkimai būtų centralizuoti", – teigė V. Damulevičius, bet atsisakė įvardyti, kokių konkrečiai įstaigų pirkimai sukėlė įtarimus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų