REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Živilė Kropaitė, LRT radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt

Šokis turi būti malonumas, kuriame svarbiausia – ne treneris, o gebėjimas mėgautis. Taip teigia šiuo metu Lietuvoje viešintis Sheldonas Christiaanas, zumbos treneris, kilęs iš Kiurasao salos.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar Nyderlanduose gyvenantis pasaulinio lygio zumbos instruktorius sako, kad šio Lotynų ritmų ir aerobikos mišinio esmė – padėti žmonėms pamiršti įtampą ir daugiau šypsotis.

REKLAMA

Jis drauge su trenerėmis iš Lietuvos penktadienį vakare, 19 val., Gedimino prospekte praves nemokamą zumbos treniruotę, prie kurios prisijungti gali kiekvienas norintis.

– Ar zumba kilusi iš ten pat, iš kur esate kilęs ir Jūs?

– Kiurasao saloje, ten, iš kur esu kilęs, zumba dabar irgi yra populiari. Bet tai yra kitų šokių, kuriuos mes čia visada šokome, mišinys: salsa, merengė, kumbija iš Kolumbijos, regetonas iš Puerto Riko. Kai atvykau į Europą, prieš daugiau nei 20 metų, čia buvo šokami šie šokiai, tačiau dabar jie sumaišyti su fitneso elementais ir vadinasi zumba.

REKLAMA
REKLAMA

– Jeigu klausytojams, kurie tokio termino iš viso nėra girdėję, reikėtų paaiškinti jo esmę, tai galima apibendrinti, kad tai – Karibų salų šokių mišinys?

– Tai Lotynų Amerikos šokių mišinys – iš ten salsa. Merengė kilęs iš Dominikos respublikos, kumbija iš Kolumbijos, regetonas iš Puerto Riko. Istorija tokia, kad vienas aerobikos instruktorius pamiršo muziką, eidamas į treniruotę. Mašinoje jis turėjo lotyniškų šokių muzikos, ją pasiėmė, ir treniruotę pravedė rodydamas merengės, salsos, kumbijos judesius pagal aerobikai skirtą muziką. Ir taip prasidėjo zumba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paprastai tariant, tai labai smagus sportas, į kurį įeina labai paprasti šokių judesiai ir Jane Fondos judesiai. Žmonės nebenori tiesiog šokinėti, todėl prie šokinėjimo atsirado šokis – kas gi nemėgsta šokti? Žinoma, kai kurie nemėgsta, bet išbandę zumbą, tikrai pamėgs. Muzika tave pradžiugina – pamiršti visą įtampą. Patikėkite manim, po zumbos tikrai imsite šypsotis.

– O kaip Jūs pats nusprendėt mokyti būtent zumbos?

– Man labai nepatinka kilnoti svorių, bėgti bėgimo takeliu arba važiuoti dviračiu, kuris nejuda. Be to, tą darai sporto salėje, o ne lauke. Aš pats esu profesionalus šokėjas, visada užsiiminėjau sportu, kovos menais. Maždaug aštuonerius metus gyvenau iš profesionalaus šokio, ir kai nebebuvo pasirodymų, ėmiau galvoti, ką daryti toliau.

REKLAMA

Mano tuometinė mergina sakė – tu taip gerai šoki salsą, merengę, kodėl nenori mokyti zumbos? Paklausiau, kas tai apskritai yra. Ji paaiškino, ir aš nuskridau į Prahą, kur buvo dėstoma zumba. Po pirmos treniruotės turėjau tiek energijos, kad išbėgau iš salės, paskambinau buvusiai merginai ir paklausiau – kas čia nutiko, iš kur aš turiu tiek energijos?

Kitą dieną išėjome pasilinksminti iki penkių ryto, o aštuntą ryto vėl buvo treniruotė. Po trijų valandų miego nuėjau ten visiškai pavargęs, o po treniruotės vėl pasijutau kupinas energijos. Tada ir užsikabinau, ir darau tai jau ketverius su puse metų.

REKLAMA

Zumba man padeda šypsotis. Kai pamatau besišypsančius žmones, bandančius judinti klubus, ir aš šypsausi. Kai žmonės dėkoja, nes jiems pasitaikė bloga diena, bet po zumbos viskas pasimiršo, tampi labai laimingas.

Be to, tai labai sveika. Ir daug moterų, kurios sėdi namuose ir rūpinasi vyrais, atranda zumbą. Dabar jos gali ne tik gaminti maistą, bet drauge ir būti geros fizinės parengties, šokti, šypsotis, šokinėti, rėkti, ir įsilieti į Lotynų muzikos karštį.

– Lietuvoje zumba dabar – gana populiaru. Kaip manote, kodėl koks nors šokis arba sporto forma tampa madinga per kažkokį konkretų laikotarpį?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Zumbos atveju taip yra todėl, kad žingsniai labai paprasti – juos lengva kartoti. Gerai veikia ir rinkodara, bet svarbiausia – kad žingsniai šokių, kurie gali būti ir labai sudėtingos choreografijos (pavyzdžiui, salsos), čia labai supaprastinti.

Jei iš pirmo karto nepagauni, pagauni iš antro, o savaitės pabaigoje jau būni išmokęs bent tris–keturias dainas. Ir joks instruktorius nerėkia – aukščiau, žemiau, judink klubus, kažką darai blogai, – nes šoki dėl savęs. Svarbiausia – ne treneris, o žmonės, kurie ateina ir tiesiog mėgaujasi judėjimu.

REKLAMA

– Ar galima sakyti, kad zumba šiuo metu Europoje pasiekusi populiarumo viršūnę? Ar kiti šokiai ją nurungia arba nurungs?

– Jungtinėse Amerikos Valstijose ji populiari jau daugiau kaip dešimt metų. Kai kurie kalba apie tai, kad jos populiarumas jau mažėja. Bet man atrodo, kad treneriai pastebi, jog į jų pamokas ateina mažiau žmonių, nes pačių trenerių daugėja. Vyksta specialūs kursai, reikia išsilaikyti sertifikatus, o norinčių – gausybė. Bet aš neįsivaizduoju, kad koks nors kitas sportas artimiausiu metu taptų toks pat madingas.

REKLAMA

– Į Lietuvą ką tik atvykote, esate čia pirmą kartą, kokį pirmą įspūdį susidarėte apie šalį ir žmones?

– Pro lėktuvo langą pažvelgęs į miestą, pamačiau, kad jis labai gražus. Čia daug erdvės, daug miškų ir ežerų. Tai tarsi miestas gamtoje. Taigi kai tau nusibosta miesto ūžesys, gali tiesiog eiti pasivaikščioti ar nuvažiuoti dviračiu į gamtą. Žmonės man atrodo labai puikūs ir atsipalaidavę, bet, kiek esu girdėjęs, jie yra ir uždari. Tačiau aš ties tuo padirbėsiu.

Pasakysiu taip: ateikite ir pažiūrėkite, kaip galima mėgautis muzika. Ten, iš kur aš kilęs, Kiurasao salos Karibų jūroje, muzika yra viskas. Kai liūdna, užsileidi muzikos ir imi šypsotis, šoki, ir pamiršti visą įtampą. Ateikite, pažiūrėkite, kaip aš judinu klubus, – ir jums parodysiu, kaip tą daryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atrasite naują sporto formą, kuri jus privers suprasti, kad nereikia būti profesionaliu šokėju, norint šokti. Suprasite, kad užuot sėdėjus namuose, geriau pajudėti. Ateikite ir išbandykite paprastus zumbos žingsnelius – žinau, kad jums patiks, nes Lotynų Amerikos karštis ir muzika tiesiog verčia dainuoti, judinti klubus. Ir net patys nepajusite, kaip tapsite profesionaliais Lotynų ritmų šokėjais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų