REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai internete: myliu tave, Lenkija

Lenkijos futbolo gerbėjų nelemtas išpuolis paskatino ir pozityvius procesus

Po nelemto incidento Poznanėje, kur ekstremistiškai nusiteikę lenkų futbolo fanai iškabino lietuvius įžeidžiantį plakatą, būta ne tik politinių aistrų, bet ir atsiprašymo akcijų. Į jas reaguoja ir lietuviai.

„Mes atsiprašinėjome už antilietuvišką plakatą futbolo rungtynėse, o į tai atsakydami lietuviai pagamino savus plakatus – mažesnius, bet labai mielus, rašo wyborcza.pl ir nurodo, kad socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Twitter“ lietuviai deklaruoja meilę Lenkijai.

„Lietuvių chame, klaupkis prieš lenkų poną“ („Litewski chamie, klęknij przed polskim panem“ – lenk.) – tokį plakatą iškabino Poznanės „Lech“ sirgaliai futbolo rungtynių su Vilniaus „Žalgiriu“ metu. Vėliau pasirodė įvairių lenkų atsiprašymo akcijų, o Lenkijos dienraštis „Gazeta Wyborcza“ rinko parašus tų, kurie norėjo dėl tokio išpuolio atsiprašyti. Laikraštis teigia, kad tai būdas parodyti, jog Lenkijoje niekas neturi teisės niekinti kitų tautų.

Incidentu pasipiktino ir Lenkijos užsienio reikalų ministerija bei Didžiosios Lenkijos vaivadijos vadovai. Taip pat – ir daugybė paprastų lenkų.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos internete taip pat paplito nuotraukos su meilę Lenkijai deklaruojančiais plakatais. „Lietuviai socialiniuose tinkluose surengė kitokią akciją. Mykolas Majauskas, „World Shapers Forum“, Vilniaus skyriaus veikėjas, sugalvojo internetinę kampaniją „Myliu tave, Lenkija“. Sumanymas paprastas – žmonės nusifotografuoja su plakatu, kuriame matosi užrašas „ Poland, we love you“ arba „Lithuania loves Poland“. Dalyvių – kaip tai įprasta internete – nuolat daugėja“, – rašo wyborcza.pl.

REKLAMA

Portalas cituoja ir patį M. Majauską: „Skleidžiu šią žinią visoje Lietuvoje. Tikiu, kad tarp mūsų šalių yra daug meilės, turime tik atsiverti jai. Kalbant atvirai, man visiškai nerūpi tai, kas nutiko Poznanėje. Ši meilė yra aukščiau to.“ Penktadienį, kaip pranešama, prie akcijos socialiniame tinkle „Facebook“ atsirado lietuvių, gyvenančių net Kalifornijoje, nuotraukos su tokiais pat plakatais.

Ir tai ne vienintelė pozityvi reakcija iš Lietuvos pusės. „Rimvydas Valatka, žinomo lietuvių portalo 15min.lt publicistas, padėkojo lenkams už tvirtą poziciją dėl antilietuviško plakato, kurį iškabino Poznanės „Lech“ sirgaliai. Jo žodžiais tariant, „nėra blogai, jeigu tai turi geras pasekmes“, – rašo wyborcza.pl.

REKLAMA
REKLAMA

Balsas.lt jau rašė apie mėginimą politizuoti futbolo chuliganų reikalus, nors tokią galimybę, šaipydamasis iš lenkų futbolo „ultrų“, prieš porą savaičių atmetė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Seimo narys Michalas Mackevičius, siūlęs Poznanės chuliganus sodinti į Lukiškes ir juokais apgailestavęs, kad nepavyksta jų uždarinėti į lagerius. Jis teigė abejojąs, ar kas nors sugebėtų iš to sukurpti naujas įtampas, bei akcentavo, kad idiotų esama visur. Įžeidžiančių užrašų, incidentų būta ir per pirmąsias komandų rungtynes Vilniuje. Be to, LLRA ir Seimo narys Michalas Mackevičius yra pareiškęs, kad lenkų futbolo klubo fanų vieta už grotų, bei garantavo, kad jokios politinės potekstės futbolo chuliganų išpuoliams nebus kurpiamos. Tiesa, pats V. Tomaševskis ėmėsi ieškoti lietuvių spec. tarnybų ir politinių oponentų pėdsako šioje istorijoje.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų