REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vietname minima svarbi data. Lygiai prieš 40 metų Jungtinės Valstijos pasitraukė iš Vietnamo karo. Tačiau pats karas baigėsi tik po poros metų, kai tuometinės Sovietų Sąjungos palaikoma komunistinė Šiaurė galutinai nugalėjo Pietus.

REKLAMA
REKLAMA

Vietnamo karas iki šiol įrėžęs gilią žaizdą amerikiečių sąmonėje – gilesnę negu Antrasis pasaulinis karas.

REKLAMA

Pietų Vietnamo pusėje, kurią palaikė Jungtinės valstijos, kariavęs veteranas su siaubu prisimena žinią, kad Jungtinės Valstijos traukiasi.

„Buvo labai neramu, nežinia, kas laukia. Kai amerikiečiai pasitraukė, tapo aišku – karas baigiasi“, – teigė buvęs pietų Vietnamo karys Tranas Quang Minhas.

Karas truko kol krito tuometinis Saigonas. Vietnamas tapo komunistinis sovietų satelitas, o tiems, kas kovojo Pietų pusėje, prasidėjo sunkios dienos.

REKLAMA
REKLAMA

„Po 1975-ųjų ieškojau darbo, bet visur atsakydavo, nes siejo su buvusia valdžia. Gyvenau sunkiai, bet vis tiek buvau laimingas, kad karas baigėsi“, – teigė veteranas.

Buvęs Pietų kovotojas buvo pašauktas būdamas 17 metų – vos baigęs mokyklą. Dabar jis dirba vietnamietiško taksi vairuotoju, o jo miestas Saigonas vadinasi Hošiminu – pagal vieną buvusių komunistinių lyderių. Tai tikras didmiestis, šalies ekonomikos centras, turintis 8 mln. gyventojų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų