REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilmantė Lokcikaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Šiaurės ir Pietų Korėja susitarė vėl atnaujinti veiklą Kesongo pramonės komplekse. Šalių bendradarbiavimas nutrūko balandžio mėnesį Pchenjanui pradėjus branduolinius bandymus.

REKLAMA
REKLAMA

Kesongo parkas, tai Šiaurės Korėjoje esanti teritorijoje, kurioje pietų korėjiečiams leista vystyti verslą. [parke veikė daugiau nei šimtas gamyklų, kuriose dirbo 50 tūkst. Šiaurės Korėjos darbininkų. Pchenjanui tai buvo vienintelė galimybę gauti tvirtos valiutos.

REKLAMA

Šalių santykiai smarkiai pašlijo metų pradžioje, nors taikos sutarties jos formaliai nepasirašė dar nuo Antrojo pasaulinio karo.

Veikla Kesongo pramonės parke visiškai sustabdyta pirmą kartą per visą dešimtmetį, kai vykdomas šis projektas. Tačiau išvijęs iš šalies Pietų Korėjos verslininkus, Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas greitai susiprato neturintis kitos išeities, kaip tik paprašyti jų grįžti atgal.

Birželį Pchenjanas ištiesė ranką Seului siūlydamas surengti derybas. Pietų Korėja nedelsdama atsakė teigiamai ir pareiškė esanti pasirengusi derėtis dėl pramonės komplekso veiklos atnaujinimo. Per septintąjį derybų turą galų gale susitarta vėl pradėti bendrą veiklą komplekse.

REKLAMA
REKLAMA

Nors tiksli atidarymo data nenustatyta, Pietų Korėjos derybininkai teigė, kad tai gera pradžia sprendžiant kitus probleminius klausimus.

Pietų Korėjos verslininkų naujiena sutikta džiaugsmingai. Turėdami verslą Šiaurės Korėjoje jie galėjo patogiai transportuoti prekes, darbuotojai kalbėjo pažįstama kalba, o mokėti jiems buvo galima net mažiau nei kinams.

Pietų Korėja Kesonge vėl planuoja turizmo ir prekybos centrus, o artimiausiu metu galima tikėtis, kad ten ir toliau bus gaminami audiniai, automobiliai ir lengvosios pramonės prekės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų