REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos apeliacinis teismas spalį pradės nagrinėti Darbo partijos "juodosios buhalterijos" bylą.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis teismo posėdis numatytas spalio 10 dieną. Trijų teisėjų kolegija kol kas nėra suformuota, paskirta tik pranešėja - ja bus Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėja Laima Garnelienė, BNS informavo Apeliacinis teismas.

REKLAMA

Antradienį bylą su septyniais apeliaciniai skundais Apeliaciniam teismui perdavė Vilniaus apygardos teismas. Jis ir paskyrė skundų nagrinėjimo datą.

Teismas yra gavęs nuteistųjų - partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho, Seimo narių Vitalijos Vonžutaitės, Vytauto Gapšio ir buvusios finansininkės Marinos Liutkevičienės - skundus. Apeliacijos teise taip pat pasinaudojo Darbo partijos atstovė advokatė Violeta Bazienė, po susijungimo egzistuojanti partija Darbo partija (leiboristai) bei Generalinė prokuratūra.

REKLAMA
REKLAMA

Generalinė prokuratūra apeliaciniu skundu prašo pakeisti Vilniaus apygardos teismo nuosprendžio dalį, kuria nustatyta, kad nuteistieji nusikalstamas veikas, už kurias buvo nuteisti, padarė bendrininkų grupėje, ir pripažinti, kad jie veikė organizuotoje grupėje, kas turėtų būti vertinama kaip sunkinanti aplinkybė.

Taip pat prašoma panaikinti nuosprendžio dalį dėl V.Uspaskicho ir parlamentarės V.Vonžutaitės išteisinimo dėl sukčiavimo apgaule partijai gaunant valstybės dotacijas ir kompensaciją. Prokuroras prašo pripažinti juos kaltais padarius šią nusikalstamą veiką skiriant už ją V.Uspaskichui penkerių, V.Vonžutaitei - ketverių metų laisvės atėmimo bausmes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Minėtas bausmes prašoma subendrinti su Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu paskirtomis bausmėmis ir skirti V.Uspaskichui - šešerių, o V.Vonžutaitei - penkerių metų galutines laisvės atėmimo bausmes", - nurodo Generalinė prokuratūra.

Apeliaciniu skundu prokuratūra prašo panaikinti ir nuosprendžio dalį dėl V.Gapšiui skirtos švelnesnės nei įstatymu numatytos bausmės (baudos) dėl sukčiavimo apgaule partijai išvengiant prievolės mokėti privalomus mokesčius ir įmokas. V.Gapšiui prašoma skirti pusantrų metų laisvės atėmimo bausmę, atliekant ją pataisos namuose.

REKLAMA

Taip pat prokuratūra prašo teismo pripažinti reorganizuotą juridinį asmenį Darbo partiją (leiboristus) kaltu dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo Darbo partijoje 2004-2006 metais, sukčiavimo apgaule išvengiant prievolės mokėti privalomus mokesčius ir įmokas bei dėl sukčiavimo apgaule įgyjant valstybės dotacijas ir kompensaciją. Už šiuos nusikaltimus prašoma skirti subendrintą 1 mln. 250 tūkst. litų baudą bei ieškoti iš Darbo partijos (leiboristų) konfiskuotino turto už daugiau kaip 25 mln. litų.

Liepos 12 dieną V.Uspaskichą teismas pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.

REKLAMA

Pagal nuosprendį, parlamentarė V.Vonžutaitė, teismo įvardyta V.Uspaskicho dešiniąja ranka, už grotų turėtų praleisti trejus metus. Buvusiai partijos finansininkei M.Liutkevičienei teismas skyrė vienus metus nelaisvės, o dabartiniam partijos vadovui V.Gapšiui skirta 35 tūkst. litų bauda.

Jei nuosprendis liktų nepakeistas, V.Uspaskichui tektų ne tik keliauti į pataisos namus, bet ir atlyginti milijoninę žalą - teismas patenkino Valstybinės mokesčių inspekcijos ir Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos ieškinius ir nusprendė išieškoti solidariai iš V.Uspaskicho ir V.Vonžutaitės per 3 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šie pinigai - Darbo partijos 2004-2006 metais nesumokėti mokesčiai ir įmokos valstybei.

Per 2004-2006 metais įvykdytus nusikaltimus V.Uspaskicho "vaidmuo buvo pagrindinis", skaitydama nuosprendį sakė teisėja Daiva Pranytė-Zalieckienė.

Pasak apygardos teismo, buvęs ilgametis Darbo partijos vadovas V.Uspaskichas ne tik žinojo, bet ir kontroliavo apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą, o partija slėpė tikruosius rėmėjus ir finansuotojus.

Teismas paliko galioti V.Uspaskichui anksčiau paskirtą pusės milijono litų piniginį užstatą. Kitiems kaltinamiesiems paliktas galioti rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

REKLAMA

"Darbo partija 2004-2006 metais nuolat gaudavo pajamas, kurių oficialiai neapskaitė", - sakė teisėja.

Pati partija kaip juridinis asmuo nuo baudžiamosios atsakomybės atleista, nes po šiemet įvykdytos reorganizacijos - susijungimo su dukterine Leiboristų partija - atsirado naujas juridinis asmuo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų