REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Egipto armija šaudo į protestuotojų kojas Kaire

Pranešama apie dešimtis aukų, pildoma

Egipto armija trečiadienį šaudė į nuversto islamiškų pažiūrų prezidento Mohamedo Mursi šalininkus, kurie mėgino patekti į protesto stovyklą Kaire, ardomą saugumo pajėgų, pranešė incidento liudininku tapęs naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistas.

Egipto armija trečiadienį šaudė į nuversto islamiškų pažiūrų prezidento Mohamedo Mursi šalininkus, kurie mėgino patekti į protesto stovyklą Kaire, ardomą saugumo pajėgų, pranešė incidento liudininku tapęs naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak reporterio, kariai pašovė į kojas apie 20 žmonių. Tuo tarpu M. Mursi šalininkai mėtė į karius akmenis ir Molotovo kokteilius.

REKLAMA

Egipto saugumo pajėgos, lydimos buldozerių, trečiadienį įsiveržė į dvi didžiules protestų stovyklas Kaire, įkurtas nuversto prezidento M. Mursi šalininkų, įvykdydamos seniai skelbtus grasinimus išvaikyti demonstrantus.

Ši operacija, pareikalavusi dešimčių žmonių gyvybių, prasidėjo paryčiais, kai saugumo pajėgos apsupo didelę stovyklą Rabat al Adavijos aikštėje Kairo rytuose ir panašią stovyklą al Nahdos aikštėje sostinės centre.

REKLAMA
REKLAMA

Incidento liudininkai ir vienas naujienų agentūros AFP korespondentas sakė, kad policija šaudė ašarinių dujų kanistrus ant palapinių, prieš įžengdama į Rabat al Adavijos stovyklą, sukeldama chaosą tarp tūkstančių protestuotojų, kurie įkūrė tą stovyklą tuojau po to, kai kariškiai liepos 3-ąją nuvertė M. Mursi.

Dujokaukes dėvintys vyrai skubėdavo pagriebti kiekvieną dujų kanistrą ir mesti juos į konteinerius su vandeniu, o iš pagrindinės scenos netoli Rabat al Adavijos mečetės skambėjo islamo giesmės, protestuotojams skanduojant "Allahu Akbar" (Dievas visų didesnis).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienoje stovyklos pusėje greitai įsiplieskė susirėmimai tarp protestuotojų ir saugumo pajėgų; girdėjosi automatų papliūpos. Kol kas neaišku, kas ten šaudė.

Televizijos reportažuose matėsi sužeisti žmonės, nešami į improvizuotą medicinos centrą, taip pat policininkas, velkantys šalin protestuotojus, nepaklususius daug kartų skelbtiems ultimatumams baigti demonstracijas.

Protestų lyderiai, užsidėję dujokaukes, atkakliai stovėjo scenoje, o minios veidus kaukėmis prisidengusių žmonių stovėjo gaubiami ašarinių dujų debesų, buldozeriams pradedant ardyti stovyklą.

REKLAMA

Egipto VRM įdienojus paskelbė, kad saugumo pajėgos "visiškai kontroliuoja" al Nahdos aikštę, kurioje įsikūrusi mažesnioji stovykla.

"Policijos pajėgos sugebėjo pašalinti iš aikštės daugumą palapinių", - nurodė ministerija.

Vienas saugumo pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, jog dešimtys M. Mursi šalininkų buvo suimti, padedant vietos gyventojams.

Televizijos reportažuose matėsi suimti protestuotojai, susodinti ant žemės surakintomis rankomis, apsupti saugumo pajėgų.

Šeimos su vaikais, nešančios plastikinius krepšius, buvo policijos išlydimos iš aikštės.

Tuo tarpu geležinkelių pareigūnai paskelbė sustabdę visus traukinių reisus į sostinę ir iš jos, kad protestuotojai neišvyktų iš Kairo ir nepersigrupuotų.

REKLAMA

M.Mursi Musulmonų brolija paragino tūkstančius egiptiečių išeiti į gatves ir pasmerkti „žudynes“.

„Tai yra ne mėginimas išvaikyti, o kruvinas bandymas sutriuškinti visus pasipriešinimo kariniam perversmui balsus“, – Brolijos atstovas Gehadas al Haddadas rašė socialiniame tinkle „Twitter“.

Protestų Rabat al Adavijos aikštėje, kur yra apsistoję keli Musulmonų brolijos lyderiai, organizatoriai „kviečia egiptiečius išeiti į gatves, kad žudynės būtų sustabdytos“, pridūrė G.al Haddadas.

Atskiroje žinutėje G. al Haddadas pranešė, kad per saugumo pajėgų operaciją žuvo mažiausiai 250 žmonių, o dar per 5 000 buvo sužeisti. Šių skaičių kol kas nepatvirtino nepriklausomi šaltiniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas AFP korespondentas suskaičiavo 43 kūnus improvizuotame medicinos centre Rabat al Adavijos stovykloje, pridūręs, kad daugelis jų atrodo žuvę nuo kulkų.

Tarp žuvusiųjų nebuvo moterų arba vaikų, pažymėjo korespondentas.

Policija uždraudė patekti į stovyklą kitiems žurnalistams.

Egipto VRM nurodė, kad per šią operaciją žuvo du saugumo pajėgų nariai.

Susidorojimas prasidėjo praėjus kelioms valandoms po to, kai Jungtinės Valstijos paragino kariškių palaikomą laikinąją vyriausybę leisti M. Mursi šalininkams laisvai protestuoti.

REKLAMA

JAV valstybės departamento atstovo spaudai pavaduotoja Marie Harf pareiškė, kad Vašingtonas protestų laisvę laiko „esmine dalimi“ demokratiniame procese, tačiau būtų susirūpinęs dėl pranešimų apie smurtą.

Jungtinės Valstijos, kasmet suteikiančios Egiptui pagalbos, daugiausiai karinės, už 1,5 mlrd. dolerių, palaiko artimus ryšius su Egipto kariškais, bet ragina tą šalį kiek galima greičiau grįžti prie civilinio valdymo.

M. Mursi, pirmasis demokratiškai išrinktas Egipto prezidentas, buvo nuverstas kariškių liepos 3 dieną, o tą žingsnį palaikė didelė visuomenės dalis.

REKLAMA

Jo šalininkai teigia, kad niekada jų neįtikins jų išvaikščioti, jeigu prezidentas nebus grąžintas į postą.

Nuo birželio pabaigos per susirėmimus tarp M. Mursi šalininkų ir priešininkų nusinešė jau per 250 žmonių gyvybių.

Pirmadienį teismas pratęsė M. Mursi areštą dar 15 dienų, tiriant, ar jis bendradarbiavo su palestiniečių grupuote „Hamas“.

Musulmonų brolija, uždrausta 1954 metais ir persekiota vėlesnių vyriausybių, laimėjo parlamento ir prezidento rinkimus 2011 metais, kai buvo nuverstas autoritarinis prezidentas veteranas Hosni Mubarakas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prokurorai nurodė, kad rugpjūčio 25-ąją bus pradėta nagrinėti byla prieš Musulmonų brolijos aukščiausiąjį vadovą Mohammedą Badie ir du jo pavaduotojus.

(pildoma)

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų