REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Be specialiųjų tarnybų žinios tokių plakatų („Lietuvių chame, klaupkis prieš lenkų poną, – balsas.lt) pasirodymas yra neįmanomas“, – teigė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) vadovas Valdemaras Tomaševkis trečiadienį kalbėdamas spaudos konferencijoje „Politinės aktualijos ir žiniasklaidos priemonių dezinformacija“.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, 50 metrų ilgio plakatas negalėjo pasirodyti atsitiktinai. Pasak V. Tomaševskio, tai gali būti ir buvusios valdančiosios koalicijos, ir specialiųjų tarnybų provokacija. Kaip įrodymą, jog Lietuvos specialiosios tarnybos aktyviai veikia ir kitose šalyse, jis nurodė žvalgo pulkininko Vytauto Pociūno žūtį Baltarusijoje, kuri vis dar neištirta.

REKLAMA

Anot jo, tendencinga ir konservatoriams bei liberalams ištikima žiniasklaida verčiau galėtų aptarinėti kitas temas, bet jam esą tenka komentuoti provokacijas. „Kas yra keista, kad šis posakis, kuris yra netinkamas, sugalvotas LNK televizijoje dar 2003 metais, po Drėmos (Vilniaus miesto tarybos nario Vilimanto Drėmos, – balsas.lt) dingimo – „Dviračio žyniose“. <...> „Litwin cham a Polak pan“. Ne vieną kartą girdėjau tokį posakį laidose ir niekas nereagavo. <...>. LNK sugalvojo, dabar kažkas pakartojo Poznanėje ir visi apie tai kalbame. Ar mes neturime Lietuvoje problemų?“, – stebėjosi jis.

REKLAMA
REKLAMA

V. Tomaševskis teigia, kad žiniasklaida remia buvusią koaliciją, nes nėra laisva. „Jūs vis tiek meluosite, nes jūs nesate laisvi. Man gaila žurnalistų, kuriems reikia maitinti savo šeimas“, – sakė jis.

Daug kartų pakartojęs žodį „provokacija“, V. Tomaševskis apmaudavo, kad anksčiau žiniasklaida dirbo komunistinės, o dabar oligarchų cenzūros sąlygomis. Jis sakė „ne už tokią valstybę kovojęs“. „Būtent su Rita Tamošiūniene (LLRA frakcijos Seime seniūnė) stovėjome Baltijos kelyje – ji prie Maišiagalos, aš prie Avižienių“, – priminė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kam sušaukė spaudos konferenciją, jei visi papirkti, jis pasitaisė, esą „yra labai daug sąžiningų žurnalistų“.

V. Tomaševskis, paklaustas, kokios šalies specialiosios tarnybos galėjo tai padaryti, visgi tikino nežinąs ir siūlė klausti pačių specialiųjų tarnybų bei sudėtingai išvedžiojo. „Sakiau, kad tokios akcijos be spectarnybų žinios neįmanoma organizuoti. Kaip neįmanoma buvo suorganizuoti Punske, kur net keliolikoje vietovių kabėjo užrašai lenkų ir lietuvių kalba. Per vieną naktį visus išniekinti... Tas atstumas tarp šitų vietovių yra virš 100 kilometrų. Neįmanoma neorganizuotai. Apie tai turėjo žinoti specialiosios tarnybos, jos žinojo. Kodėl leido? Tai yra klausimas. Panašiai ir Poznanėje. Neįmanoma įnešti į stadioną net didesnio butelio alaus, nekalbu apie viskio. Dabar plakatas, kurio ilgis 50 metrų, svoris – aš žinau – irgi įspūdingas, o apie tai šiuo metu visi kalba“, – sakė V. Tomaševskis žurnalistams.

REKLAMA

******

V. Tomaševskis yra teigęs, kad stadione Poznanėje Lenkijos futbolo aistruolių pakabintas lietuvius įžeidžiantis plakatas buvo Lietuvos specialiųjų tarnybų surengta provokacija. „Plakatai – tokie ir panašūs – yra specialiųjų tarnybų darbas. Ne pirmas kartas, kada iškeliami plakatai“, – LNK Žinioms pirmadienį sakė jis. Paprašytas patikslinti, kokias tarnybas jis turi omenyje, politikas sakė, kad jos „gali būti ir mišrios, daugiausia čia yra darbas spectarnybų mūsiškių – žinot puikiai, kaip jie dirba“. Jis taip pat aiškino, kad yra „dvigubų, trigubų agentų, jie savo darbą dirba“.

REKLAMA

Balsas.lt jau rašė apie mėginimą politizuoti futbolo chuliganų reikalus, nors tokią galimybę, šaipydamasis iš lenkų futbolo „ultrų“, prieš porą savaičių atmetė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Seimo narys Michalas Mackevičius, siūlęs Poznanės chuliganus sodinti į Lukiškes ir juokais apgailestavęs, kad nepavyksta jų uždarinėti į lagerius. Jis teigė abejojąs, ar kas nors sugebėtų iš to sukurpti naujas įtampas bei akcentavo, kad idiotų esama visur. Įžeidžiančių užrašų, incidentų būta ir per pirmąsias komandų rungtynes Vilniuje. Be to, V. Tomaševskio partijos bendražygis ir Seimo narys Michalas Mackevičius yra pareiškęs, kad lenkų futbolo klubo fanų vieta už grotų, bei garantavo, kad jokios politinės potekstės futbolo chuliganų išpuoliams nebus kurpiamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per praėjusį ketvirtadienį Poznanėje vykusias UEFA Europos lygos atsakomąsias rungtynes „Lech“ aistruoliai tribūnose išskleidė transparantą su užrašu „Lietuvių chame, klaupkis prieš lenkų poną“. Reaguodama į šį incidentą, UEFA paskelbė skirsianti baudą Poznanės klubui, o Didžiosios Lenkijos vaivadijos administracijos vadovas uždarė „Lech“ sirgaliams rezervuotą stadiono tribūną, kurioje buvo iškabintas įžeidžiantis užrašas.

Šias rungtynes „Lech“ laimėjo rezultatu 2:1, tačiau į kitą Europos lygos etapą pateko Lietuvos klubas, kuris savo aikštėje laimėjo 1:0.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų