REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Internetas kiekvienam žmogui suteikia daugybę galimybių, tarp jų – ir nesunkiai užsidirbti. Progų pasipelnyti padedant internetui netrūksta ir Lietuvoje.

Internetas kiekvienam žmogui suteikia daugybę galimybių, tarp jų – ir nesunkiai užsidirbti. Progų pasipelnyti padedant internetui netrūksta ir Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas elementariausių būdų užsidirbti internete – parduoti nereikalingus daiktus arba užsiimti perpardavinėjimu. Tam galima pasitelkti skelbimų portalus, tačiau padidinti skelbimo sėkmę galima socialiniais tinklais.

REKLAMA

„Lietuvos mastais beprotiškai didelę pardavimo galią turi skelbimo portalai, – teigia Vytautas Vorobjovas, e. komercijos specialistas. – Jie sugeneruoja nemažą pirkėjų srautą, kurį taip pat mėgsta „Google“ ar kitos paieškos sistemos.“

Pasak specialisto, įdėjus skelbimą, jį galima už papildomą sumą pareklamuoti, pavyzdžiui, nusipirkti paslaugą, leidžiančią skelbimui paieškų rezultatuose užimti aukštesnę poziciją. „Taip pat patartina skelbimą išplatinti per socialinius tinklus, paprašyti savo pažįstamų, artimųjų juo pasidalyti. Tai irgi padidina matomumą“, – teigia specialistas.

REKLAMA
REKLAMA

VMI stebi

Užsiimant daugkartine prekyba per skelbimų portalus, reikia būti atsargiems, nes Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) stebi interneto kanalus ir gali patikrinti, ar esate legalizavęs savo veiklą. „Reikia turėti omenyje, kad skelbimų portalus pastaruoju metu labai aktyviai pasižiūri ir VMI, – įspėja V. Vorobjovas. – Taip pat VMI rodo nemažai dėmesio žmonėms, gaunantiems pinigus per „Paypal“ mokėjimo sistemą.“

„Paypal“ sistemos gali prireikti, jei norima pasiekti užsienio rinkas ir prekiauti per, pavyzdžiui, „Ebay“ tinklalapį. „Ebay“ yra neįsivaizduojamų galių pardavimo variklis, – teigia V. Vorobjovas. – Tik čia yra problemų, kaip išsitraukti pinigus. Tam reikia „Paypal“ paskyros, o šiai reikalinga kreditinė kortelė. Paskyros registracija užtrunka apie mėnesį.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kur parduoti prekę

Norint pasiekti tikslinę auditoriją galima rinktis tinklalapį, skirtą tam tikros rūšies prekėms. Pavyzdžiui, „Pirkis.lt“ turėjo tapti lietuvišku „Ebay“.

„Atsitiko taip, kad iš visų kategorijų labiausiai išvešėjo antikvarinių daiktų prekyba“, – pasakoja V. Vorobjovas ir teigia, kad čia yra susibūrusi bene didžiausia antikvarinių daiktų pardavėjų bendruomenė Lietuvos interneto erdvėje.

Nereikia nuvertinti ir galimybės užsidirbti parduodant savo prekes interneto forumuose. „Iš asmeninės patirties žinau, kad labai gera pardavimo platforma yra portalo supermama.lt forumai“, – tikina V. Vorobjovas. Čia mamos parduoda ir vaikų išaugtus drabužius ar daiktus, ir nebereikalingas vestuvines sukneles ar savo vyrų kostiumus. Vien vaikų drabužiai ir daiktai parduodami tinklalapyje manomažyliai.lt – jį sukūrė ta pati komanda, kuri kūrė drabužių keitimosi ir pardavimo tinklalapį manodrabužiai.lt

REKLAMA

Kaip parduoti

Pasak V. Vorobjovo, norint parduoti prekę, reikia nepatingėti ruošiant skelbimą. Labai svarbus vaidmuo tenka geroms nuotraukoms. „Anglai turi posakį „Vienas paveikslėlis atstoja tūkstantį žodžių“, – pasakoja V. Vorobjovas ir ragina pasirūpinti nuotraukos apšvietimu, pasinaudoti vaizdo redagavimo programomis, išsamiai ir kūrybiškai aprašyti prekę.

Taip pat daugelyje pardavimo platformų yra skaičiuojamas pardavėjo reitingas. „Jei tai – vienas iš nuolatinių jūsų pardavimo kanalų, reikia rūpintis savo reputacija, – pasakoja ekspertas. – Svarbu pirkėjams garantuoti gerą paslaugą: prekę greitai išsiųsti, tiksliai ją aprašyti, užtikrinti, kad ji būtų nebrokuota.

REKLAMA

Atsikratyti drabužių

Tinklalapio manodrabužiai.lt paslaudomis besinaudojanti Vilma teigia, kad nesiekia pralobti iš šio tinklalapio, bet jis padeda susigrąžinti dalį pinigų už nereikalingus daiktus. Kadangi tikslo greitai ir pigiai parduoti vilnietė neturi, pati pirkėjo neieško, bet jei jos internetinėje spintoje stoja štilis, tenka peržiūrėti kainas.

„Pasižiūrėjusi, kokias kainas taiko kiti pardavėjai, šiek tiek sumažinu savąsias. Tuomet būna šioks toks pagyvėjimas, – teigia pašnekovė. – Tačiau specialiai, kad greitai parduočiau, nieko nedarau. Kai atsiranda pirkėjas, kuriam reikalinga mano prekė, jis ją ir nuperka. Žinoma, šiek tiek deramasi.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kainą mergina nustato intuiciškai. Priklausomai nuo prekės, jos susidėvėjimo ir kokybės, Vilma vidutiniškai gauna nuo 20 iki 50 proc. pradinės daikto vertės. „Esu pardavusi sidabrinius auskarus bene dvigubai brangiau nei pati mokėjau užsienyje, – sako mergina. – Naują nedėvėtą daiktą parduodu už tą pačią kainą, kokią pati mokėjau, nebent matau, kad už tiek niekas nepirks. Tuomet šiek tiek ją nuleidžiu.“

„Facebook“ galia

Papuošalus kuriančiai vilnietei Miglei užtenka „Facebook“ puslapio. Prieš pusantrų metų ji savo kurtus papuošalus pradėjo siūlyti įsigyti šiame socialiniame tinkle.

REKLAMA

„Facebook“ pasirinkau todėl, kad čia tave pastebi daugiau žmonių, – teigia Miglė. – Tai puiki pradžia kūrėjui, paskui galima bandyti eiti ir į galerijas.“ Šiuo būdu pardavinėjant gaminius verslas įsisuka nelabai greitai. „Iš pradžių tai labai lėtas reikalas. Nereikia tikėtis, kad per pirmus mėnesius tavo puslapyje apsilankys labai didelis žmonių skaičius“, – pasakoja Miglė. Jeigu norisi greitesnės pradžios, galima naudotis

„Facebook“ teikiamomis reklamos paslaugomis. Dabar mergina džiaugiasi, kad kas savaitę jos puslapį sekti pradeda maždaug vienodas žmonių skaičius.

REKLAMA

Per internetą Miglės puslapį susirado ir pora lietuviškų žurnalų, jie įdėjo jos papuošalų nuotraukų. „Internetas tokiems jauniems kūrėjams kaip aš yra labai geras dalykas. Pasistengus lengvai galima surinkti daugiau savo puslapio stebėtojų, – sako pašnekovė. – Tai didelė erdvė, didelė rinka, kurią galima išnaudoti.“

Savo rankdarbius galima siūlyti įsigyti ir tarptautinei rinkai naudojantis specializuotais tinklalapiais. Pavyzdžiui, rankų darbo prekės bei rankdarbių medžiagos parduodamos specialiame tarptautinė internetinės prekybos portale etsy.com, kurį atrado jau nemažai lietuvių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasidalyk daiktais

Kitas būdas, internete leidžiantis gauti pinigų be didelių pastangų, – tai dalytis daiktais. Pavyzdžiui, neseniai įsteigtame lietuvių tinklalapyje dalinuosi.lt galima pasiūlyti žmonėms išnuomoti kokį nors savo daiktą. Tai gali būti bet kas. Nuo stalo žaidimo iki automobilio, nuo palapinės iki paveikslo. Daiktus galima išnuomoti bet kokiam laikotarpiui.

Kainą taip pat gali susigalvoti pats. Pavyzdžiui, tinklalapyje nuomojamų automobilių kaina svyruoja nuo 25 iki 300 litų už dieną. Palapinės – po 15–30 litų už parą.

REKLAMA

Dalytis galima ne tik daiktais, bet ir gyvenamuoju plotu. Tą padaryti galima per airbnb.com puslapį, kuriame užsiregistravę žmonės siūlo apsigyventi keliautojams savo namuose ar turimame atskirame bute. Pavyzdžiui, Vilniuje žmonės savo namuose vienai nakčiai siūlo žmogui apsistoti už vidutiniškai 30–60 eurų.

Lietuvių bendruomenė airbnb.com tinklalapyje sparčiai plečiasi. Pavyzdžiui, vos prieš metus sostinėje apgyvendinimą siūlančių vilniečių buvo tik kelios dešimtys. Dabar skaičius artėja prie trijų šimtų.

Kiti būdai užsidirbti

Rašant sėkmingą tinklaraštį, galima tikėtis užsidirbti iš reklamos ar gauti užsakymą publikuoti knygą

Kai kurios tyrimų bendrovės siūlo atlygį žmonėms, atsakantiems į jų apklausas internetu

Į istock.com galima kelti savo nuotraukas. Jei jūsų nuotrauka nuperkama, gaunate dalį pelno

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų