REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Augalai yra puikus dalykas. Jie valo ir puošia namus. Bet tikrai ne visus patartina laikyti namuose, kieme ar net gyvenamoje teritorijoje. Vieni augalai baisiai dvokia, kiti yra nuodingi, treti - sukelia skausmą... Toptenz.net siūlo paskaityti apie 10 augalų, kurių patartina vengti saugumo sumetimais.

REKLAMA
REKLAMA

10. Mantegacio barštis (Heracleum mantegazzianum)

Šio augalo sula gali privesti jus rėkti: ji sukelia fitofotodermatitą – oda tampa labai jautri ultravioletinei šviesai. Jei Mantegacio barščio sultimis aptaškyta oda neapsaugoma nuo saulės šviesos - gali atsirasti nudegimai ir pūslės. Tai nebūna menkas nusvilimas - Mantegacio barščio nuodai yra kur kas stipresni nei nuodingosis gebenės. Netgi mažas augalo sulos kiekis patekęs į akis gali apakinti. Šiuose syvuose taip pat yra chemikalų furokumarinų, kurie gali sukelti vėžį.

REKLAMA

9. Vaistinis abras (Abrus precatorius)

Tai iš Indonezijos kilęs augalas, kuris buvo atvežtas ir į kitus tropinius ir subtropinius pasaulio regionus. Šio augalo sėklose yra toksino abrino – jis panašus į toksiną riciną tik kur kas pavojingesnis. Kietos raudonos augalo sėklos nėra pavojingos tol, kol nesuskaldomas jų kietas viršutinis sluoksnis. Net jas prarijus, sėklos gali prakeliauti visą virškinimo sistemą ir nepadaryti jokios žalos. Tačiau suvartojus vidinė sėklos dalį, toksinai gali sukelti vėmimą, viduriavimą, stiprią dehidrataciją, haliucinacijas ir traukulius. Keli mikrogramai šių medžiagų gali ir nužudyti.

REKLAMA
REKLAMA

Įspėjimas: kai kurie menininkai mėgsta rizikuoti ir iš šių sėklų gamina papuošalus... Bukite atsargūs – toks aksesuaras gali pražudyti.

8. Storašaknė juodžolė (Actaea pachypoda)

Augalas, dar žinomas kaip „Lėlės akys“, yra ne tik labai nuodingas,bet ir baisiai atrodo – žiedai primena dirbtines akis. Storašaknė juodžolė yra paplitusi šiaurinėje ir rytinėje Šiaurės Amerikos dalyse. Nuodingas yra visas augalas, bet didžiausia toksinų koncentracija yra „akyse“. Storašaknė juodžolė pasižymi kancerogeninėmis savybėmis ir sukelia raumenų sustingimą, kuris gali baigtis širdies sustojimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Kraujuojantis grybas (Hydnellum peckii)

Kraujuojantis grybas gamina pūsleles su skysčiu, turinčiu pigmento, kurio savybės panašios į antikoagulianto heparino. Jis mažina kraujo krešėjimą.

6. Geliantis medis (Gympie Gympie Tree; Dendrocnide moroides)

Šis augalas, žinomas kaip „geliantis medis“, yra kilęs iš Australijos ir Indonezijos. Pavadinimas kilo iš to, kad labai kibus augalas yra padengtas dygliukais su silicio dioksidu. Juose taip pat yra stipraus neurotoksino moroidino, pagal savo koncentraciją galinčio nužudyti arklius ir šunis. „Gėlimo“ pojūtis taip pat yra labai skausmingas ir gali išlikti ne tik dienas, bet ir savaites. Viename „Australian Geographic“ straipsnyje buvo rašoma apie karį, kuris, panaudojęs „Geliančiojo medžio“ lapą vietoje tualetinio popieriaus, neištvėrė skausmo ir nusišovė.

Laukite tęsinio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų