REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Estijos pakrantės – nuo smėlėtų paplūdimių iki uolėtų skardžių

Turėdama daugiau nei 1500 salų, Estija gali didžiuotis ir palyginti ilga pajūrio kranto linija. Tad visai nenuostabu, jog čia galima aptikti ir visiškai laukinių smėlio paplūdimių, ir stačių uolų, ir šurmuliuojančių kurortų. Šįkart žvalgomės po žemyninę Estijos dalį, rašo kelioniumanija.lt.

REKLAMA
REKLAMA

 

Pernu – Estijos vasaros sostinė

Bene žymiausias Estijos kurortas Pernu yra įsikūręs vakarinėje šios šalies pakrantėje. Čia vasarotojus pasitinka platus smėlio paplūdimys, spa viešbučiai, o vakariniams pasivaikščiojimams kviečia ne tik pajūris, bet ir istorinis senamiestis, kuriame apstu architektūros paminklų. Pernu gali drąsiai rinktis ir tie, kurie mėgsta atostogauti aktyviai. Greta įsikūręs Valgeranna ir Lustipark pramogų parkai, taip pat žaliuoja White Beach Golf golfo laukai, o Pernu uoste baltuoja jachtų burės, kviečiančios paplaukioti po įlanką ar aplankyti netoliese esančias salas.

REKLAMA

Haapsalu – sugrįžimas į viduramžius

Senovinis Haapsalu miestas, įkurtas dar 13 amžiuje, šiandien yra populiarus kurortas Estijos vakarinėje pakrantėje. Jau 18 a. jį pamėgo carinės Rusijos aristokratai. Haapsalu jūra supa iš trijų pusių, senamiestį puošia mediniai namai, o šalia stūkso 13 a. vyskupų pilis, viena geriausiai išlikusių viduramžių pilių šalyje. Haapsalu bažnyčia yra didžiausia vienanavė bažnyčia Baltijos šalyse. Dar viena Haapsalu įdomybė – tai Ilonos Wikland, kuri iliustravo Astridos Lindgren knygas, muziejus. Taip pat verta aplankyti Traukinių stotį, kuri žymi ilgiausia (216 m) Estijoje uždara geležinkelio platforma, pastatyta 20 a. pr. Čia taip pat įkurtas Estijos Geležinkelio muziejus, kuriame eksponuojami senoviniai lokomotyvai ir kiti eksponatai.

REKLAMA
REKLAMA

Ontikos pakrantė – pasiilgusiems romantiškų vaizdų

Šiaurės Estijos pakrantėms būdingi kalkakmenio skardžiai. Netoli Narvos apie 20 km besidriekianti Ontikos pakrantė itin vaizdinga, o kalkakmenio uolų aukštis čia siekia iki 57 m. Šiaurės Estijoje susiformavę net keletas įspūdingų krioklių. Vienas jų – tai netoli Kotla Jarvės esantis Valastės krioklys, kurio vanduo krenta iš 30 m aukščio nuo Ontikos uolos. Valastės krioklys yra aukščiausias Estijoje ir įspūdingas ne tik vasarą, bet ir žiemą, kai šaltis sukausto srūvantį vandenį ir, padedamas nuo jūros pučiančio vėjo, suformuoja dailius varveklius. Virš krioklio yra įrengta apžvalgos aikštelė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Narva-Joesuu - istorinis kurortas

Puikūs smėlio paplūdimiai, kvepiantys pušynai, mineraliniai vandenys... skamba kaip du viename – mūsų Druskininkai ir Nida. Narva-Joesuu kurortas, esantis šiaurės rytinėje Estijos dalyje, prie pat sienos su Rusija, jau 20 a. pradžioje buvo pamėgtas Sankt Peterburgo aukštuomenės. Kurortas buvo vadinamas „Baltijos jūros perlu“ ir „Šiaurės Rivjera“. Čia balto smėlio paplūdimiai tęsiasi apie 7 km.

 

Võsu-Kasmu supažindina su jūreivystės istorija

Lahemos nacionalinio parko teritorijoje esantis Võsu yra vienas seniausių Estijos pajūrio kurortų. Võsu apylinkėse yra įdomių lankytinų vietų – tai Sagadi, Vihula ir Palmse dvarai, taip pat Toolse pilis. Netoliese įsikūręs įdomus Kasmu kaimelis, dar vadinamas Estijos kapitonų kaimu, nes čia 19 a. – 20 a.pr. veikė Estijos jūrininkų mokykla, kurioje šiuo metu įsikūręs Kasmu jūros muziejus. Muziejaus ekspozicija supažindina ne tik su jūreivystės istorija, bet ir su žvejyba ir net jūra vykusia kontrabandine prekyba. Be to, Kasmu galima paplaukioti atkurtu vikingų laivu „Aimar“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų