REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Milijonai maliečių sekmadienį eis rinkti prezidento, kuris, kaip tikimasi, pradės naują taikos ir demokratijos erą ir kurio rinkimai yra pirmieji po karinio perversmo, nuvertusio vieną stabiliausių regiono demokratijų.

REKLAMA
REKLAMA

Beveik septyni milijonai rinkėjų turės pasirinkti iš buvusio premjero Ibrahimo Boubacaro Keitos (Ibrahimo Bubakaro Keitos) ir buvusio finansų ministro Soumailos Cisse (Sumailos Sisės), kad suteiktų laimėtojui mandatą padėti užbaigti politinę krizę, prasidėjusią nuo karinio perversmo, o vėliau paskatinusią islamistų sukilimą ir Prancūzijos karinę intervenciją.

REKLAMA

Abu varžovai pareiškė esantys tikri savo pergale per balsavimo antrąjį ratą, kuris organizuojamas dėl to, kad nė vienas iš 27 kandidatų neužsitikrino pergalės per pirmąjį ratą liepos 28-ąją.

Šalies vadovo rinkimai, pirmieji nuo 2007 metų, yra itin svarbūs siekiant užsitikrinti daugiau nei 4 mlrd. JAV dolerių (10,3 mlrd. litų) pagalbą, kurią pažadėjo tarptautiniai partneriai, sustabdę mokėjimus po pernai kovą įvykusio armijos maišto.

REKLAMA
REKLAMA

Kelios dienos iki antrojo rinkimų rato pasižymėjo įvykių stoka, nes miestų ir miestelių gatvės ištuštėjo. Malio gyventojai, kurių daugiau nei 90 proc. yra musulmonai, šventė namuose Id al Fitrą (Atsigavėjimo šventę), užbaigiančią šventąjį pasninko mėnesį Ramadaną.

Varžovai yra kovoję ir anksčiau - jie 2002 metais pralaimėjo prezidento rinkimus Amadou Toumani Toure (Amadui Tumaniui Turei), kurį karinė chunta nuvertė 2012-ųjų kovą, jam baigiant savo paskutinę kadenciją prezidento poste.

Grįžimas prie demokratinio valdymo sudarys sąlygas Prancūzijai išvesti daugumą iš 4,5 tūkst. sausį Malyje dislokuotų savo karių. Prancūzų pajėgos buvo atsiųstos išstumti su "al Qaeda" susijusių ekstremistų, kurie per chaosą po perversmo buvo okupavę Malio šiaurę ir įvedę ten brutalų šariato režimą su egzekucijomis ir amputacijomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

I.B.Keita, laikomas favoritu, atsisakė dalyvauti televizijos debatuose, kuriuos pasiūlė jo varžovas S.Cisse, sakydamas, kad mieliau leis laiką susitikimuose su rinkėjais.

68 metų politikas daugiau nei 20 procentinių punktų aplenkė savo pagrindinį varžovą per pirmąjį turą, bet S.Cisse savo galimybes vertina optimistiškai.

„ Pasitikiu savimi, nes dabar nebus sudedami pirmojo rato balsai – balsai bus nauji; tai nauji rinkimai. Viskas vėl prasideda nuo nulio“, – sakė 63 metų kandidatas naujienų agentūrai AFP.

S.Cisse skundėsi paplitusiu sukčiavimo per pirmąjį ratą, o daugiau kaip 400 tūkst. iš 3,5 mln. balsalapių buvo paskelbti sugadintais.

REKLAMA

Tačiau Malio Konstitucinis Teismas atmetė įtarimus ir patvirtino, kad I.B.Keita gavo 39,8 proc., o S.Cisse - 19,7 proc. balsų.

I.B.Keita paragino rinkėjus suteikti jam "aiškią" daugumą antrajame rate, kad pergalės nebūtų galima "pavogti".

"Atsižvelgiant į rezultatus iš pirmojo rato, yra nemaža galimybė, kad jie bus patvirtinti (ir) antrajame (rate), - sakė jis penktadienį. - Mano pirmasis prioritetas būtų šalies susitaikymas ... Po traumos, kurią (ji) patyrė, reikia naujos pradžios".

I.B.Keita tvirtina, kad turi beveik visų po pirmojo rato iškritusių kandidatų paramą ir kad jį taip pat remia įtakingas Malio religinis isteblišmentas, o tuo tarpu S.Cisse parėmė didžiausia Malio politinė partija "Adema".

REKLAMA

Jungtinių Tautų (JT) taikos palaikymo misija, kurioje dalyvauja daugiau kaip 6 tūkst. Afrikos karių, turi užtikrinti saugumą sekmadienį ir mėnesiais po rinkimų. Iki metų pabaigos ji išaugs iki 11,2 tūkst. karių ir 1,4 tūkst. policininkų.

Malis tebėra trečia pagal aukso gavybą Afrikos valstybė, bet jos 10,6 mlrd. dolerių ekonomika pernai susitraukė 1,2 proc., o paplitęs skurdas prisidėjo prie neramumų šiaurėje, kur kelios grupės siekia užpildyti vakuumą, atsiradusį pasitraukus islamistams.

Tame regione gyvena daugiausia šviesesnės odos tuaregai ir arabai, kurie kaltina turtingesniuose pietuose gyvenančias etnines grupes jų nustūmimu į visuomenės paribį.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų