REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) penktadienį pareiškė iš naujo peržiūrintis įtemptus Vašingtono santykius su Maskva dėl gausėjančių nesutarimų, taip pat paragino Rusijos vadovą Vladimirą Putiną „galvoti pažangiai, o ne atbulai“ ir atsisakyti Šaltojo karo mąstysenos.

REKLAMA
REKLAMA

Šie B.Obamos komentarai buvo išsakyti per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose, kai prieš dvi dienas jis atšaukė kitą mėnesį turėjusį įvykti planuotą susitikimą su V.Putinu.

REKLAMA

Tuo tarpu JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) ir gynybos sekretorius Chuckas Hagelis (Čakas Heigelis) baigė derybas su savo kolegomis iš Rusijoje, per kurias buvo aiškinamasi, kuriose srityse abi šalys galėtų bendradarbiauti.

Pareigūnai sakė pasiekę apčiuopiamų rezultatų pastangose išspręsti krizę Sirijoje ir kitose srityse.

B.Obama pareiškė, kad pernai į Kremlių grįžęs V.Putinas atsinešė „daugiau retorikos iš tos Rusijos pusės, kuri yra antiamerikietiška, žaidžianti kai kuriais senais stereotipais apie Šaltojo karo varžybas tarp Jungtinių Valstijų ir Rusijos“.

REKLAMA
REKLAMA

Jis sakė žurnalistams nusprendęs nedalyvauti viršūnių susitikime su V.Putinu, nes „Rusija nebuvo motyvuota“ spręsti kai kuriuos klausimus, kuriuose JAV norėtų pamatyti pažangą. Pasak B.Obamos, nepasitenkinimas dėl Rusijos sprendimo suteikti prieglobstį JAV Nacionalinio saugumo agentūros paslapčių viešintojui Edwardui Snowdenui (Edvardui Snoudenui) nebuvo vienintelė to žingsnio priežastis.

Bet B.Obama nesureikšmino pareiškimų, kad juodu su V.Putinu nesutaria.

„Mano asmeniniai ryšiai su Putinu nėra blogi. Kai kalbamės, pokalbiai būna atviri. Jie tiesūs. Dažnai jie būna konstruktyvūs“, – pabrėžė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jis kritikavo dažnai rūstų atrodantį Rusijos lyderį dėl jo elgesio ir pasirodymų prieš žurnalistus.

„Jis atrodo nerangus, tarsi nuobodžiaujantis vaikas klasės gale, – komentavo B.Obama. – Tačiau iš tiesų, kai kalbamės kartu, dažnai (tie pokalbiai) būna labai vaisingi.“

Jis paragino V.Putiną mąstyti platesnėmis kategorijomis ir nežvelgti į Jungtines Valstijas kaip į priešą.

B.Obama taip pat gyrė pasiekimus derybose dėl prekybos ir ginklų kontrolės, kuriuos abiem šalims pavyko užsitikrinti, kai jis dirbo su ankstesniu Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų