REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Garbūs teisėjai domėjosi sekso žaisliukais

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus išplėstinė septynių teisėjų kolegija galutiniu neskundžiamu apkaltinamuoju nuosprendžiu užbaigė ilgalaikį teisminį procesą dėl sekso prekių parduotuvių „Amsterdamas“ tinklo savininko Kęstučio Gudausko (49 m.) nusikalstamos veikos.

Šalia vibratorių – narkotikai

Dar pernai gegužės 31-ąją Klaipėdos apygardos teismas buvo nusprendęs, teismaskad sekso reikmenų parduotuvių Klaipėdoje ir Kretingoje savininkas K. Gudauskas, nors ir prekiavo visokiais kvaišalais, yra nekaltas, nes manė prekiaująs legaliomis medžiagomis.

Visa ta istorija prasidėjo dar anksčiau – 2011 metais, kai Klaipėdos policija gavo informacijos, kad sekso parduotuvių „Amsterdamas“ tinkle prekiaujama ne tik vibratoriais, prezervatyvais ir kitokiomis sekso prekėmis, bet galbūt ir narkotikais. Pasak teisėsaugininkų, „Amsterdamo“ parduotuvių darbuotojai narkotikų analogais vadinamas medžiagas reklamuodavo ir parduodavo kaip kvaišalų (kokaino, MDMA, kanapių ir panašių) pakaitalus, neva neturinčius uždraustų ir sveikatai žalingų komponentų.

Taigi kriminalistai kruopščiai pasiruošė operacijai ir prieš pat Naujuosius metus, gruodžio 30 dieną, šturmavo dvi „Amsterdamo“ sekso reikmenų parduotuves, esančias Klaipėdoje, ir vieną – Kretingoje. Per kratas parduotuvėse ir prabangiame jų šeimininko kotedže buvo rasta apie 225 gramų miltelių su psichotropine medžiaga – mefedronu, apie kilogramą naujos psichoaktyviosios medžiagos katinono darinio, kitų psichotropinių medžiagų. Didesnė jų dalis buvo aptikta K. Gudausko namuose ir automobilyje. Parduotuvėse šios medžiagos jau buvo supakuotos į reklamines pakuotes. Be to, parduotuvėse rasta daugiau kaip 22 000 litų, neapskaičiuotų bendrovės buhalteriniame balanse.

REKLAMA
REKLAMA

K. Gudauskui buvo pareikšti įtarimai dėl neteisėto praturtėjimo, neteisėto vertimosi ūkine veikla, nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, neteisėto disponavimo labai dideliais kiekiais narkotinių ar psichotropinių medžiagų. Tą pačią dieną jis buvo areštuotas ir areštinės gultų kietumą bandė iki sausio 25-osios, kol kardomoji priemonė buvo pakeista į švelnesnę.

REKLAMA

Užsinorėjo pasimylėti

„Amsterdamo“ sekso reikmenų parduotuvėse klientams buvo siūloma miltelių, kurie, neva, sustiprinantys lytinio akto malonumus, atpalaiduojantys. Gramas tokių miltelių kainavo iki 300 litų. Žmonės pirko preparatus, kurie buvo pavadinti „Amsterdamo prekėmis“, juos vartojo ir nė neįtarė, kad nuodijasi psichotropine medžiaga – mefedronu ir kitais dariniais.

Prieš siūlydamos pirkėjams (dažniausiai – vakarėlių dalyviams), tuos miltelius paprastai išbandydavo ir „Amsterdamo“ pardavėjos-konsultantės, kad galėtų pirkėjams komentuoti jų veikimo principą. Štai liudytoja Kristina D. pasakojo, kad vienos iš parduodamų medžiagų poveikis buvo staigus – iš karto pakilus nuotaikai, ji atsipalaidavo, užplūdo energijos banga, šiek tiek apsvaigo galva, paryškėjo aplinkos spalvos. Nuo kitų miltelių, kurių poveikis buvo panašus, dar atsirado ir noras lytiškai santykiauti.

REKLAMA
REKLAMA

Pardavėjos, kurios išbandė beveik visas parduodamų miltelių rūšis, sakė, jog jų poveikis panašus, o skirtumas tik toks, kad vieni veikė stipriau, kiti – silpniau: pajusdavo energijos antplūdį, pakildavo nuotaika, kartais svaigdavo galva, girdėdavosi muzika, o kai kurie milteliai dar ir skatindavo lytinį geismą. Toks poveikis trukdavo iki pusantros valandos. Pardavėjos taip pat papasakojo, kad vienas į parduotuvę užėjęs klientas sakė, kad jų prekių apibūdinimai esą neteisingi – jis ištyręs ir radęs psichotropinių medžiagų. Būta ir tokių klientų, kuriems nuo „Amsterdamo“ parduotuvėse parduodamų miltelių išsivystė priklausomybė ir kurie prašė pardavėjų patarimo, kaip to atsikratyti. Būdavo klientų, kurie į parduotuvę ateidavo net kelis kartus per dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nauji dariniai

Kad nustatytų „Amsterdamo“ pardavinėjamų medžiagų sudėtį, mūsų teisėsaugininkams teko kreiptis net į kitų šalių ekspertus. Paprašyta patalkinti Latvijos organinės sintezės instituto ir Jungtinių Valstijų teisėsaugos institucijų. Jų ir mūsų šalies ekspertai nustatė, kad milteliuose, supakuotuose į reklamines pakuotes „Twist“, „Storm“, „Love Powder“ ir kitas, esama naujų psichoaktyviųjų medžiagų. Jas įsigiję ir vartoję asmenys nuodijo save mefedronu ir kitomis psichotropinėmis medžiagomis ar jų dariniais.

Kadangi pastaruoju metu pagausėjo naujų psichotropinių medžiagų darinių, tam, kad nereikėtų nuolat papildyti sveikatos apsaugos ministro įsakymo „Dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašo patvirtinimo“, buvo papildytas pats įstatymas. Tad dabar narkotinės ar psichotropinės medžiagos darinys, jeigu ekspertai nustato tokį esant, iš karto tampa draudžiama medžiaga, nors iki tol ji ir nebuvo įtraukta į sąrašus. Apie tą įstatymo pakeitimą K. Gudauskas tikrai gerai žinojo – šio tekstas buvo rastas jo automobilyje. Be to, jis ne kartą telefonu svarstė, ar nereikėtų laikinai uždaryti savo parduotuvių, kol išsiaiškins, kokiomis medžiagomis jis prekiauja.

REKLAMA

Vadovavosi teisingumu

Dėl viso to Apeliacinis teismas ir nusprendė, kad Klaipėdos apygardos teismas yra nepagrįstai konstatavęs, jog K. Gudauskas nežinojo, ką pardavinėja. Kadangi pas jį rasta daug kvaišalų, kaip už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis labai dideliais kiekiais jam grėsė įkalinimas nuo 10 iki 15 metų. Prokurorai teisme K. Gudauską siūlė nuteisti 12 metų laisvės atėmimo bausme.

Apeliacinio teismo kolegijos vertinimu, jeigu K. Gudauskui būtų paskirta ta straipsnio numatyta bausmė, tai aiškiai prieštarautų teisingumo principui. Tokiu atveju teismas gali paskirti švelnesnę bausmę. Taip ir buvo padaryta – ir dėl to, kad K. Gudauskas nebuvo teistas, suvokia padarytos nusikalstamos veikos pobūdį, gailisi, ir dėl to, kad yra našlys ir vienas augina du mažus vaikus, jam buvo paskirti 2 metai laisvės atėmimo.

REKLAMA

Tačiau teismų karusėlė sukosi toliau ir galop byla pateko į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą. Ją nagrinėjo išplėstinė septynių teisėjų kolegija. Paprastai 7 teisėjų kolegija bylą nagrinėja tuomet, kai kasacinėje byloje yra iškilęs sudėtingas teisės aiškinimo ar taikymo klausimas. Šį kartą garbūs teisėjai nepalaikė prokurorų ir paskyrė kaltininkui pusantrų metų laisvės atėmimo bausmę – pusę metų mažiau nei kiti teismai.

Ir daugiau teisiamųjų Policija jau pranešė, kad nuosprendis įsiteisėjo ir pagaliau K. Gudauskas pradėjo atlikinėti jam paskirtą bausmę. Tačiau tai dar nepabaiga. Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjama dar viena baudžiamoji byla, kurioje K. Gudauskas kaltinamas neteisėtu praturtėjimu, neteisėtu vertimusi ūkine ir komercine veikla, nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimu, apgaulingu apskaitos tvarkymu bei neteisėtu disponavimu psichotropinėmis medžiagomis labai dideliais kiekiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, Klaipėdos miesto apylinkės teisme nagrinėjama kitų sekso parduotuvių savininko Andriaus Kaušpėdo byla. Jis teisiamas dėl to, kad į prostitucijos verslą galimai įtraukė mažiausiai 20 merginų, kurios darbavosi ne tik „Escape“ klubuose, bet ir didžiuosiuose prekybos centruose veikusių sekso prekių parduotuvėse „Aistra“ įrengtuose masažo salonuose. Ten būdavo teikiamos intymios paslaugos, pavadintos „masažais iki laimingos pabaigos“.

Bendrovės „Vakarų verslo vizija" savininkui A. Kaušpėdui, jo motinos Vilijai Kaušpėdienėi bei advokatui Linui Mažoniui irgi pateikti kaltinimai neteisėtu praturtėjimu, o taip pat apgaulingu sąskaitų tvarkymu, dokumentų klastojimu. Ši byla nagrinėjama Klaipėdos apylinkės teisme.

Petras KURMELIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų