REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Amerikiečių mokslininkai paskelbė savo tyrimo apie formą ir spalvą keičiančius medžius, augančius Černobylio atominės elektrinės katastrofos zonoje, rezultatus, pranešė žurnalas „Trees“.

REKLAMA
REKLAMA

Aiškindamiesi, kaip precedento neturintis radiacijos lygis po Černobylio AE (Ukraina) avarijos 1986 metais atsiliepė šalia augusiai florai, JAV mokslininkai nustatė, kad, pavyzdžiui, pušų augimas per kelis pirmuosius metus po avarijos žymiai sulėtėjo. Radiacinė tarša ypač neigiamai paveikė jaunus medelius, sakoma pranešime.

REKLAMA

Pasak tyrimo autorių, daugelio AE zonoje esančių medžių augimas labai skiriasi nuo normos: tai susiję su radiacijos sukeltomis mutacijos ir ląstelių žuvimu. Pokyčius patvirtina ir mokslininkų padarytos nuotraukos. Pavyzdžiui, vienoje iš jų pjūvio vietoje matoma šviesios spalvos medžio kamieno šerdis, tačiau šiek tiek aukščiau ji smarkiai ruduoja. Dendrologai aiškina, kad spalva pasikeitė po AE reaktoriaus sprogimo 1986 m.

Kitose nuotraukose matyti, kad kai kurie medžiai netikėtai pakeitė augimo kryptį: kamienas ir šakos ėmė suktis kaip garsiajame „šokančiame miške“ Kuršių nerijos Kaliningrados srites dalyje. Manoma, kad tokie pokyčiai taip pat susiję su radiacija.

REKLAMA
REKLAMA

Amerikiečių biologai gamtą Černobylio AE apylinkėse maždaug 30 kilometrų spinduliu nuo elektrinės tiria nuo 1999 m. Šįkart buvo tiriama daugiau nei šimtas 12 skirtingų šios zonų vietų augančių pušų. Šie medžiai be kita ko buvo pasirinkti dėl to, kad pušų kamieno rieves labai patogu tirti.

JAV mokslininkai tikisi, kad jiems pavyks atlikti tokį pat tyrimą prie Fukušimos AE Japonijoje augančiuose miškuose. Pasak biologų, ten stebimi visiškai kiti radiacijos poveikio požymiai: kai kuriose vietose plinka medžių viršūnės ir silpsta šakos. Tokius procesus reikės tirti atskirai, mano tyrėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų