REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl sudėtyje esančio chitino voveraitės, kaip ir daugelis kitų grybų, gana sunkiai virškinamos, tačiau jose gausu vitaminų. Vitamino B1 daugiau negu kituose grybuose, piene, varškėje, pomidoruose; vitamino D – kaip aukščiausios rūšies svieste.

Dėl sudėtyje esančio chitino voveraitės, kaip ir daugelis kitų grybų, gana sunkiai virškinamos, tačiau jose gausu vitaminų. Vitamino B1 daugiau negu kituose grybuose, piene, varškėje, pomidoruose; vitamino D – kaip aukščiausios rūšies svieste.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mitybiniu fiziologiniu požiūriu ypač vertingos jų apetitą skatinančios aromatinės medžiagos. Kad būtų lengviau virškinti, ruošiamas maistui voveraites patartina susmulkinti. Šie grybai skanesni ne virti, o kepti. Be to, voveraitės turi antihelmintinės medžiagos, kurios netoleruoja vabzdžiai ir kirminai. Deja, ši medžiaga lengvai tirpsta vandenyje ir voveraites gaminant žūsta jau 60 laipsnių temperatūroje, bet termiškai neapdorojus savo savybes išlaiko. Todėl gydymo tikslais geriausiai naudoti šviežius ir džiovintus grybus arba daryti užpiltines. Dėl antibiotinių savybių voveraičių užpilai jau senovėje buvo profilaktiškai naudojami nuo tonzilito, furunkuliozės, tuberkuliozės. Skirtingai nuo kitų grybų, voveraitės nekaupia radioaktyviųjų medžiagų.

REKLAMA

Voveraičių ir pieno sriuba

1 litras pieno, 300 g voveraičių, 1 didelis svogūnas arba 2 maži, 1 morka, 2 bulvės, šaukštas sviesto, pagal skonį druskos, cukraus, kvapiųjų, juodųjų pipirų, lauro lapelių, krapų.

Į puodą supilkite pieną, sudėkite prieskonius (išskyrus krapus), pusę didelio svogūno arba vieną mažą, bulves ir nuplautas bei susmulkintas voveraites. Virkite, kol bulvės suminkštės. Stebėkite, kad sriuba neišbėgtų iš puodo. Kai bulvės suminkštės, svieste apkepinkite likusį svogūną, tarkuotą morką ir sudėkite į puodą. Suberkite supjaustytus krapus ir išjunkite viryklę. Leisti pastovėti sriubai 15–20 min.

REKLAMA
REKLAMA

Bulvių apkepas su voveraitėmis

500 g šviežių voveraičių, 1,5 kg virtų su lupena bulvių, 100 g šaltai rūkytos kiaulienos šoninės, 100 g fermentinis sūrio, rozmarinų, raudonėlių, krapų, 100 g mocarelos sūrio, 3 šaukštai aliejaus (kepti)

Išvirtas bulves nulupkite. Skardą patepkite aliejumi ir sudėkite pusę riekelėmis supjaustytų bulvių. Ant viršaus išdėliokite su druska apvirtas voveraites ir pabarstykite susmulkintu raudonėliu. Ant voveraičių uždėkite supjaustytą šoninę ir pabarstykite rozmarino lapeliais. Paskutinis sluoksnis –sūrio. Tada vėl dėkite likusias bulves, jas apibarstykite susmulkintais krapais bei truputėliu druskos. Apšlakstykite aliejumi. Pabaigoje sudėkite riekelėmis supjaustytą mocarelos sūrį. Uždenkite apkepą kepimo popieriumi ir kepkite orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje 25 min.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Voveraičių paštetas

200 g voveraičių, 4 kiaušiniai, 200 g sviesto, 4 svogūnai, pipirų, druskos pagal skonį, žiupsnelis cukraus.

Svogūnus supjaustykite kubeliais, apiberkite druska, cukrumi ir apkepinkite sviestu. Iškepusius išgriebkite, o sviestą palikite keptuvėje. Virtus grybus, kietai virtus kiaušinius ir svogūnus permalkite mėsmale. Į šią masę supilkite kepant svogūnams likusį sviestą ir gerai išmaišykite.

Paštetą sudėkite į indelį, paslėkite ir pastatykite šaltai. Jį galime valgyti kaip užkandį arba tepti ant duonos.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų