REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lina ABROMAVIČIENĖ

Medikai pastebi, jog vasarą žmonės patiria ypač sunkių traumų, dėl kurių lieka ne tik neįgalumas – būna, jog ir gyvybės išgelbėti nepavyksta. Labiausiai baugina pramogos prie vandens telkinių, kur dažniausiai ir patiriamos traumos. Nelaimių neretai pasitaiko ir darbo vietose. Pasak Respublikinės Šiaulių ligoninės medicinos direktoriaus pavaduotojo chirurgijai Antano Pauliuko, labai dažnai po traumos ligoniams prireikia ilgo gydymo bei ilgos ir profesionalios slaugos.

REKLAMA
REKLAMA

Medikai pastebi, jog žmonės dažnai vasarą per daug atsipalaiduoja, todėl praranda budrumą ir atsakomybės už savo sveikatą jausmą.

REKLAMA

Po traumų gydymas prailgsta

Ypač sudėtingi kaklo slankstelių lūžiai. Stuburo traumos įvyksta maudantis mažai žinomuose vandens telkiniuose. Jei gyvybę pavyksta išgelbėti, dažnas ligonis lieka paralyžiuotas, nors jam taikytas modernus gydymas bei slauga.

Pasak medicinos direktoriaus pavaduotojo chirurgijai A. Pauliuko, neseniai suremontuotame ligoninės Chirurgijos reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje padaugėjo vietų, kur galima pacientus hospitalizuoti, todėl sunkios būklės pacientams intensyvioji slauga taikoma ilgiau.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi dabar Chirurgijos skyriai aprūpinti nauja medicinos įranga, traumuotų pacientų slauga tapo lengvesnė, gydymas dar efektyvesnis – daug daugiau sunkios būklės ligonių pavyksta išgelbėti.

„Anksčiau tokias sunkias traumas patyrusiųjų ligonių apie 70 procentų neišgyvendavo. Dabar išgyvenamumas yra žymiai didesnis. Tačiau yra traumų, kurios nesuderinamos su gyvybe, žmonės išeina iš gyvenimo ir ateityje vargu ar galėsime visus išgelbėti“, - teigia A. Pauliukas.

Sunkias traumas patyrusieji pacientai tęsia gydymą ligoninės Reabilitacijos skyriuje, sanatorijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Traumos ir politraumos

Traumuotų pacientų antplūdžio, koks būna žiemą, pasak medikų, vasarą niekada nebūna. Tačiau, pasak Respublikinės Šiaulių ligoninės Ortopedijos-traumatologijos centro vedėjo Roberto Mikalausko, džiaugtis netenka. Mat vasaros metu žmonės patiria nors mažiau, tačiau sunkesnių traumų nei žiemą. Šiuo metu iš 56 hospitalizuotų pacientų daugiau nei pusė traumas patyrusių ligonių.

Gydytojas R. Mikalauskas sako, kad vasarą ypač skaudžiai nukenčia dviračių priemonių vairuotojai – motociklininkai, dviratininkai.

REKLAMA

Chirurgijos reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje gydomas politraumą patyręs dvidešimtmetis motociklininkas, kurio sveikatos būklė labai sunki. Medikas pastebi, jog dažniausiai į avarijas patenka jauni motociklininkai iki 30-ties metų.

Tačiau ir tada, kai Greitosios medicinos pagalbos ekipažas atveža į ligoninę, dažnam, pasak R. Mikalausko, diagnozuojama politrauma – daugelio organų sužalojimas. Traumatologų laukia sudėtingas ir ilgas darbas operacinėje, iš kur pacientas vežamas į Chirurgijos reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyrių. Dažno gyvybines funkcijas dar ilgai palaiko medicinos įranga.

REKLAMA

„Sėdant ant motociklo reikia pagalvoti ne tik apie save, ne tik apie greičio teikiamą adrenaliną, bet ir apie artimuosius, kuriems teks slaugyti ir rūpintis tada, kai malonumas baigsis daugelio ašaromis“, - teigia medikas, kuriam neretai tenka fiksuoti stuburą metalo plokštėmis puikiai žinant, kas laukia tokias traumas patyrusio žmogaus.

Neretai vasarą į gydymo įtaigą atvyksta žmonės, pjovę žolę. „Sustojo žoliapjovė – spiria žmogus koja ir pirštai patenka į dantračius. Kitas sugalvoja išvalyti veikiančią žoliapjovę ir netenka rankos pirštų“, - sako R. Mikalauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sudėtingiausios – galvos ir stuburo traumos

Gydytojų teigimu, galvos traumos, kaklo slankstelių ir stuburo lūžiai, kurie ištinka mėgaujantis vandens malonumais, ypač pavojingi žmogaus gyvybei. „Žmonės neįvertina savo galimybių, apsvaigus sumažėja budrumas, kai poilsiauja su stikleliu rankoje“, - sako Neurochirurgijos skyriaus vedėjas Algirdas Danelius.

Pasak medikų, poilsiautojai turėtų žinoti, kad medikai nebesugrąžins buvusios sveikatos, kai jie šoka į vandenį ant galvos net neįsitikinę, koks vandens telkinio gylis.

REKLAMA

Anot A. Daneliaus, yra daug skaudžių pavyzdžių, kuomet po nelaimingo šuolio į vandenį galvos žaizda gijo labai sunkiai, o atviras kaklo slankstelio lūžimas darbingą jauną vyrą pavertė paralyžiuotu, neįgaliu žmogumi.

Neurologiniai defektai, paralyžiai, parezės dažnai lieka visam laikui, kai žmogų į ligoninę atveda galvos, kaklo traumos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų