REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prie branduolinę katastrofą patyrusios Fukušimos atominės elektrinės kaupiami radioaktyvūs vandenys pramušė apsaugines užkardas, - praneša Euronews.com, remdamiesi Japonijos branduolinio reguliavimo valdyba.

REKLAMA
REKLAMA

Aušinant du Fukušimos branduolinės jėgainės reaktorius, kurie nukentėjo dėl 2011 m. kovo 11 dieną įvykusio žemės drebėjimo, į juos kasdien pumpuojama 400 tonų gruntinio vandens, kuris dėl to tampa radioaktyvus. Didžiąją dalį šio vandens vėliau pavyksta perpumpuoti atgal į saugyklas, tačiau dalis jo patenka į patalpas po reaktoriais. Drenažinėje Fukušimos elektrinės sistemoje, kaip pranešama, jau yra susikaupę virš 20 000 tonų tokio vandens.

REKLAMA

Specialistų teigimu, radioaktyvus vanduo iš 1-ojo Fukušimos reaktoriaus nuolat per kiaurymes sunkiasi ir papildo gruntinius vandenis. Kaip teigiama, radioaktyvaus cezio koncentracija viename iš tokių tunelių siekia 2,5 milijardo bekerelių vienam skysčio litrui, kai norma būtų vos 150 bekerelių.

Japonijos branduolinio reguliavimo valdyboje situacija vadinama kritiška, nes į vandenyną patenkančio vandens kiekis gali netrukus gerokai išaugti. Jėgainę eksploatuojanti bendrovė „Tokyo Electric Power Co“ (TEPCO) nurodo, kad gali nesuvaldyti pavojingos situacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Dar 2013 metų rugpjūčio 2 dieną TEPCO pranešė, kad ne vėliau, kaipo po trijų savaičių dirbtiniai barjerai, pastatyti išilgai vandenyno kranto, gali nesulaikyti užteršto vandens. Todėl nutarta greičiau pumpuoti vandenį iš pirmojo reaktoriaus drenažinės sistemos, o taip pat stiprinti minėtus vandens barjerus.

Liepos pabaigoje Japonijos valdžia pareikalavo, kad elektrinės operatorius imtųsi neatidėliotinų priemonių, užkirsdamas kelią radiacija užkrėsto vandens patekimui į aplinką. TEPCO tikina, kad radiacijos poveikis aplinkai yra ribotas, tačiau ekspertai mano, jog palei branduolinę jėgainę plaukiojanti žuvis yra užkrėsta. Daugumą žuvies ir jūros produktų, pagaunamų šioje teritorijoje, draudžiama pardavinėti. Šiauriau ir piečiau pagaunama žuvis reguliariai testuojama, tikrinant radiacijos lygį.

Katastrofa Fukušimoje įvyko 2011 metų kovą, kai žemės drebėjimo sukeltas cunamis sunaikino reaktorių aušinimo sistemas. Tuomet išsilydė branduolinis kuras, sprogo vandenilis, daug radioaktyvių teršalų pateko į aplinką.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų