REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Britų banko HSBC duomenimis, gamybos apimtys augančiose rinkose nukrito į žemiausią lygį po finansų krizės ir lėtėjo pirmą kartą nuo 2009 metų kovo, rašo cnbc.com.

Britų banko HSBC duomenimis, gamybos apimtys augančiose rinkose nukrito į žemiausią lygį po finansų krizės ir lėtėjo pirmą kartą nuo 2009 metų kovo, rašo cnbc.com.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

HSBC sudaromo augančių rinkų indekso (ang. Emerging Markets Index arba EMI) rodmenys liepos mėnesį buvo 49,4. Bet koks įvertis, mažesnis už 50 rodo, kad pasiekiamas ne augimas, o traukimasis. Nuo 2009 metų kovo indeksas nebuvo nukritęs žemiau minėtos ribos. Viena pagrindinių tokių duomenų priežasčių – mažesnis pagaminamos produkcijos kiekis Brazilijos, Rusijos, Indijos ir Kinijos gamyklose. Azijos ekonomikos tyrimų centro vadovas banke HSBC, Fredericas Neumannas teigia, kad besivystančios šalys vis dar nesulaukia pakylėjimo, kurį turėtų sukelti į stabilumo vėžes grįžusi prekių paklausa JAV, Europoje ir Japonijoje. „Pastebėjome, kad besivystančios šalys registravo mažėjantį naujų eksporto sandėrių kiekį ketvirtą mėnesį iš eilės.“, – sako F. Neumannas. Analitikas pridūrė, kad geresnių naujienų besivystančios šalys nesulauks ir iš vietinių rinkų, kuriose augimas po truputį ima stingti. „Visas naujų gamybinių užsakymų kiekis praeitą mėnesį staigiai krito, tuo tarpu naujų užsakymų kiekis paslaugų sferoje augo nuviliančiu tempu“, – aiškina analitikas. Tokie duomenys besivystančioms rinkoms piešia visiškai kitokį paveikslą, nei išsivysčiusioms ekonomikoms, kurios šiuo metu pasiekė didžiausias gamybos apimtis per dvejus metus, rašo cnbc.com. 

REKLAMA

Kyla nedarbo grėsmė

F. Neumanno teigimu, cikliškas gamybos apimčių mažėjimas ir lėtas paslaugų sektoriaus augimas galiausiai susilpnins vietines darbo rinkas. „Gamybos sektoriaus darbo vietų pasiūla Kinijoje, Brazilijoje, Rusijoje, Lenkijoje ir Korėjoje jau pradėjo mažėti. Laisvų darbo vietų kiekis paslaugų sektoriuje vis dar auga, tačiau kur kas lėtesniu tempu, – pasakojo analitikas, – Prastėjanti situacija darbo rinkoje gali neigiamai paveikti namų ūkių išlaidas, o tai nesuteiktų laukto vidinės rinkos sukelto augimo besivystančiose rinkose.“ Vis dėlto daugiausia nerimo kelia Kinijos lėtėjimo tikimybė, mat ekonomikos stabdžius įjungus antrajai pagal dydį pasaulio ekonomikai, sulėtės viso Azijos žemyno augimas, rašo cnbc.com. Gamyba Kinijoje mažėja jau antrą mėnesį iš eilės. Teigiama, kad tokią situaciją kuria didžiausias naujų užsakymų kiekio mažėjimas per 11 mėnesių. Vis dėlto optimizmo teikia HSBC sudaromo lūkesčio indekso duomenys, kurie rodo, kad vietiniai besivystančių ekonomikų gamintojai į artimiausių metų augimo galimybes žiūri pozityviau nei praėjusį mėnesį. „Vietinių gamintojų optimizmą gali paskatinti manymas, kad valstybėse, kaip Kinija, valdžia imsis politikos pokyčių, kurie padės išvengti augimo lėtėjimo“, – teigia F. Neumannas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų