REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Į Lietuvą vėlyvą pirmadienio vakarą grįžusią pasaulio čempionę ir rekordininkę 16 metų Rūtą Meilutytę pasitikti Vilniaus oro uoste atvykęs Lietuvos plaukimo federacijos viceprezidentas Algimantas Juozaitis įdėmiai klausėsi ir šypsojosi.

„Džiugu“, – trumpai apibūdino, ką jaučia, buvęs Lietuvos plaukimo rinktinės treneris. A. Juozaitis neabejojo, kad R. Meilutytės fenomeną pirmiausiai nulėmė genai: „Tai – įgimti genai, apsprendžiantis gerą fizinį pasirengimą, ištvermę. Charakteris – tvirtas, kietas, motyvacija – aukšta. Pridėkime darbštumą, užsispyrimą. Pati pasakė – gavau pamoką, dirbsiu dar daugiau.“

– Kalbate apie jos komentarą po 50 m plaukimo krūtine finale?

– Šiame finale keturios merginos praplaukė mažiau nei per 30 sek. Tai – vyriški rezultatai. Galėjai visko laukti. Labai sunku pataikyti. Pavyzdžiui, kai Rūta pasiekė pasaulio rekordą, suderino viską: startas – nuostabus, atitiko plaukimo grybšniai. Finale ji gal tuos grybšnius truputį sutankino, jėgos neišnaudojo. Tokios smulkmenos daug lemia. Kita vertus 50 m distancija – neolimpinė...

REKLAMA
REKLAMA

– Po 50 m plaukimo krūtine finalo R. Meilutytė kalbėjo, kad „susimalė“. Ką tai reiškia?

– Kai iš didelio noro padaro per daug grybšnių ir praranda galingumą. Tą pačią klaidą dažnai daro Giedrius Titenis. Grybšnis turi būti šiek tiek ilgas, išbaigtas ir galingas, o ne trumpas.

REKLAMA

– Stebėjome ir rusės Julijos Jefimovos įspūdingą pasirodymą. Ar ji bus rimčiausia R. Meilutytės konkurentė artimiausiu metu?

– Reikia turėti galvoje, kad rusė penkiais metais vyresnė už Rūtą. Ji labai gera. Studijuoja ir treniruojasi Amerikoje. Treneris – Dave‘as Salo, jis taip pat treniruoja kitą JAV žvaigždę Rebeccą Sony.

– Čempionato metu rusai tvirtino, kad Rūtos pergalės – ir jų nuopelnas, britai nenustojo klausinėję apie pilietybę, o vokiečiai netgi ėmė kalbėti apie dopingą. Ar tokie dalykai negali neigiamai paveikti mūsų plaukikės?

REKLAMA
REKLAMA

– Rusai tegul nesapnuoja ir nekuria nesąmonių. Kada ji gimė? Čia reikia kalbėti apie tai, kad mes turime gerą braso mokyklą ir iš pat pradžių Rūta gavo gerus technikos pagrindus. Tai ir jos trenerio Giedriaus Martinionio nuopelnas.

– Kokią matote R. Meilutytės perspektyvą? Kiek ji gali išsilaikyti pasaulio elite?

– Galime beveik garantuoti, kad dvejose olimpiadose ji tikrai pasieks aukštų rezultatų. Jos itin geri fiziniai duomenys. Tuomet jai bus 23 metai, gal vestuvės, gal kiti dalykai (juokiasi).

TIK FAKTAI

Kelias dienas pailsėjusi Lietuvoje R. Meilutytė vyks į treniruočių stovyklą Kipre, kur ruošis rugpjūčio 26–31 dienomis Dubajuje (JAE) vyksiančiam pasaulio jaunių (14–18 metų) plaukimo čempionatui.

Barselonoje vykusiame pasaulio plaukimo čempionate R. Meilutytė buvo nepralenkiama 100 m plaukimo krūtine rungtyje ir laimėjo sidabro medalį 50 m plaukimo krūtine distancijoje. Taip pat ji pasiekė abiejų minėtų rungčių planetos rekordus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų