REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš Vakarus numatoma teroro ataka?

Žvalgyboms perėmus tarptautinio teroristų tinklo Al Qaeda vadovybei skirtą žinutę sekmadienį buvo uždarytos 22 JAV diplomatinės atstovybės Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje, – praneša CNN.

Žvalgyboms perėmus tarptautinio teroristų tinklo Al Qaeda vadovybei skirtą žinutę sekmadienį buvo uždarytos 22 JAV diplomatinės atstovybės Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje, – praneša CNN.

REKLAMA

Žinutės apie tai, kad JAV specialiosios tarnybos turi informacijos dėl numatomo teroro išpuolio, pasirodė jau prieš porą dienų. Kaip nurodo CNN, ši žiniasklaidos priemonė sutarė su JAV prezidento Baracko Obamos administracija neskelbti papildomų detalių, nes informacija esą labai jautri.

Keliolika JAV pareigūnų nurodė kelias savaites gavę nerimą keliančių žinių iš Jemeno. Šios žinios, pridedant prasidedantį religinį musulmonų Ramadano mėnesį ir atsižvelgiant į tai, kad regione iš kalėjimų pabėgo šimtai terorizmu įtariamų asmenų, tapo priežastimi dėl kurios JAV apribojo diplomatinių tarnybų veiklą. Bent 15 atstovybių nedirbs iki penktadienio, o pradinis uždaromų taškų sąrašas papildytas dar keturiais punktais.

Pasak JAV valstybės departamento, daroma viskas, kad būtų apsaugoti tarnybų darbuotojai ir lankytojai.

Visų regione dislokuotų JAV karinių pajėgų parengties lygis yra padidintas, tačiau numanomi išpuoliai gali būti nukreipti ne vien prieš JAV. Sekmadienį atstovybes Jemeno sostinėje Sanoje uždarė ir Jungtinė Karalystė, Prancūzija bei Vokietija. JAV ir Jungtinė Karalystė atitinkamai instruktuoja savo šalies piliečius dėl kelionių į regiono šalis.

REKLAMA
REKLAMA

JAV Kongreso Atstovų rūmų Tėvynės saugumo komiteto komiteto vadovas, respublikonas Michaelas McCaulas, žiniasklaidai sekmadienį sakė, kad nustatyta grėsmė buvo viena iš pačių rimčiausių nuo pat 2001 metų rugsėjo 11 dienos, kai Al Qaedos teroristai Niujorke lėktuvais taranavo du dangoraižius, trečiuoju rėžėsi į Pentagoną. JAV Kongreso nariai vis dar nagrinėja aplinkybes susijusias su 2012 metų rugsėjo 11 dienos išpuoliu prieš JAV diplomatinę atstovybę Libijos mieste Bengazyje, kurio metu žuvo keturi amerikiečiai, įskaitant ambasadorių.

REKLAMA

Buvęs JAV ambasadorius Irake Christopheris Hillas sakė CNN, kad neprisimena panašaus masto diplomatinių institucijų uždarymo regione, nors diplomatinėje tarnyboje dirbo nuo 1977 metų. Visgi manoma, kad taikinių laikinas eliminavimas duos žvalgyboms pakankamai laiko, kad būtų susekti ir nukenksminti galimi išpuolių rengėjai.

Pačiame Jemene, iš kurio kildinama visa grėsmė, esama ir skeptiškų nuomonių. Vietos universiteto profesorius Wagdi Al-Absi sakė CNN, kad jį stebina Vakarų judesiai. „Al Qaeda kėlė realią grėsmę prieš du metus, tačiau ambasados nebuvo uždaromos. <...> Šiandien, kai Al Qaedai nukapotos rankos, Vakarai kalba apie realią grėsmę“, – stebisi jis. Pasak profesoriaus, Jemeno gatvėse viskas ramu, saugumo pajėgos stebi situaciją, tad visiškai nėra aišku, kodėl teroristai turėtų pulti būtent dabar.

REKLAMA
REKLAMA

Kad ir kaip ten būtų, nuo pirmadienio iki penktadienio neveiks JAV ambasados Bahreine, Burundyje, Džibutyje, Egipte, Jordanijoje, Kuveite, Libijoje, Madagaskare, Omane, Katare, Ruandoje, Saudo Arabijoje (neveiks ir konsulatai), Jungtiniuose Arabų Emyratuose (neveiks ir konsulatas), Sudane ir Jemene.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų