REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Archeologai nuolatos pateikia naujų atradimų, kurie paneigia iki tol nusistovėjusį mąstymą apie senovę. Pateikiame jums seniausių dalykų dešimtuką, kuriame rasite nuo seniausio čiužinio iki seniausio sijono.

Archeologai nuolatos pateikia naujų atradimų, kurie paneigia iki tol nusistovėjusį mąstymą apie senovę. Pateikiame jums seniausių dalykų dešimtuką, kuriame rasite nuo seniausio čiužinio iki seniausio sijono.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

1. Seniausia paslėpta marihuana (2700 m. senumo)

2008 metais beveik vienas kilogramas marihuanos buvo rasta 2700 metų senumo kape Kinijoje Gobio dykumoje. Ji gavo titulą, kaip seniausia rasta marihuana.

REKLAMA

2. Seniausia kramtomoji guma (5000 metų senumo)

2007 metasi 5000 metų senumo kramtomoji guma buvo rasta Suomijoje. Ją atrado britų archeologijos studentas. Neolito amžiaus guma buvo padaryta iš beržo žievės dervos. Ant jos matėsi dantų žymės.

3. Seniausias odinis batas (5500 metų senumo)

„Tai tiesiog stebina, kiek šis senovinis batas primena dabartinius apavus“, - teigė žinoma dizainerė. Prikimštas su žole, 5500 metų senumo batas panašus į mokasinus yra labai gerai išsaugotas. Jis buvo atrastas 2010 metais per kasinėjimus Armėnijoje.

REKLAMA
REKLAMA

 

4. Seniausias muzikos instrumentas (42000 metų senumo)

2012 metais mokslininkai patvirtino radę seniausią pasaulio instrumentą. Kelios fleitos, pagamintos iš paukščių kaulų ir mamuto dramblio kaulo, buvo rastos urve Vokietijoje.

Mokslininkai teigia, kad tai įrodymas, kad šiuolaikinis žmogus (Homo sapiens) jau tada gyveno Europoje. Šie instrumentai laikomi 42 tūkstančių metų senumo.

5. Seniausia dirbtinė akis (4800 metų senumo)

2006 metais Irano archeologai paskelbė radę dirbtinę akį, kuri išgulėjo apie 4800 metų po žeme. Akis priklausė tvirto sudėjimo 25-30 metų moteriai. Akis buvo padaryta iš natūralios dervos, kuri buvo sumaišyta su gyvulių riebalais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Seniausias sijonas (5900 metų senumo)

Armėnijoje, toje pačioje vietoje kur rastas ir odinis batas, buvo aptiktas ir seniausias pasaulyje sijonas. Pagamintas iš nendrių, jis yra 5900 metų senumo. Manoma, kad tai yra seniausias rastas rūbas, kuris yra pagamintas iš nendrių.

7. Seniausias spragintas kukurūzas (6700 metų senumo)

2012 metais mokslininkai rado įrodymų, kad senovėje dabartinėje Peru teritorijoje gyvenę žmonės valgė užkandžius kaip spragintus kukurūzus. Kukurūzų lukštai, stiebai, burbuolių kotai ir kutai buvo valgomi prieš 6700 - 3000 metų.

REKLAMA

8. Seniausia piniginė (4500 metų senumo)

„Ji turbūt buvo labai madinga tuo metu“,- teigė archeologas, atradęs šį radinį, pagamintą iš šimto šunų dantų. Radinys buvo aptiktas Vokietijoje kape, kuris yra datuojamas tarp 2500 ir 2200 metų prieš Kristų. Dantys turbūt buvo tik papuošimas, tačiau medžiaga, iš kurios buvo pagaminta piniginė neišliko iki šių dienų.

9. Seniausias čiužinys (77000 metų senumo)

2011 metais Pietų Afrikoje archeologai atrado, kaip manoma, seniausią pasaulio čiužinį. Radinys susidaro iš nendrių ir meldų sluoksnio.

10. Seniausia kaukė (9000 metų senumo)

Ši akmeninė kaukė yra iš neolito periodo ir yra datuojama 7000 metų prieš Kristų. Laikoma, kad ji yra seniausia kaukė visame pasaulyje. Ją galima pamatyti Paryžiuje „Musée Bible et Terre Sainte“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų