REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Regina MUSNECKIENĖ

 

Kelmės krašto muziejaus lankytojai turės progos nusipirkti rajono tautodailininkų bei amatininkų kūrinių. Muziejaus fojė įrengtas kioskelis, kuriame bus prekiaujama sertifikuotais darbais ir suvenyrais.

REKLAMA
REKLAMA

Išspręsta problema

Kelmės krašto muziejaus direktorė Danutė Žalpienė sako, jog iki šiol miesto svečiams arba į svečius vykstantiems kelmiškiams buvo problemiška įsigyti vietos tautodailininkų kūrinių. Jų galėjai gauti tik mugėse, kurios vyksta keletą kartų per metus, arba kreipdamasis į patį autorių.

REKLAMA

Tačiau miesto svečiai paprastai būna nelabai ką girdėję apie tautodailininkus. Todėl rajono Savivaldybės administracijos direktorė Irena Sirusienė pasiūlė surasti vietą, kurioje vyktų tautodailės meno sklaida ir būtų galima nusipirkti kūrinių.

Muziejaus fojė įrengtas stiklinis atitvaras kioskelio patalpoms. Savo darbų jau atnešė ir keletas tautodailininkų: Jolanta Gečienė – riešinių, Birutė Kmitaitė – savo austų lovatiesių, Mečislovas Ežerskis savo drožtų lazdų. Šiomis dienomis darbų turėtų dar pagausėti ir paįvairėti.

REKLAMA
REKLAMA

Dirbti kioskelyje nekuriamas specialus etatas. Kai atvyks lankytojų arba turistų, jame pabudės parodų organizatorė arba muziejininkas.

Paroda-pardavimas

„Tautodailininkus įspėjau, kad nesitikėtų, jog iš karto bus didelis biznis, – sako D.Žalpienė. – Antplūdžio bent kol kas nelaukiame. Bet tai bus puiki tautodailininkų darbų reklama. Kol kas tai savotiška paroda-pardavimas. O su laiku galimybių gal padidės. Ir tautodailininkai turės kur parduoti savo kūrinius. Ir jiems bus didesnė paskata kurti, nes iš kūrybos galės gauti ir pajamų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prekybos vietos atsiradimas – tai puiki proga pristatyti Kelmės krašto tradicijas per dabartinių tautodailininkų darbus ir išplėsti lankytojams bei atvykstantiems turistams teikiamų paslaugų spektrą.

„Iki šiol mūsų krašte neturėjome bendros tautodailininkus, paveldą ir turizmą vienijančios jungties. Populiarinant tautodailės meną Kelmės kultūros centro Etninės kultūros ir tradicinių amatų skyrius turėtų būti ta jungtis tarp tautodailininkų ir Kelmės krašto muziejaus, Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro ir Tytuvėnų piligrimų centro. Kelmės kultūros centre po rekonstrukcijos taip pat galėtų atsirasti panaši prekybos vieta“, – sakė Irena Sirusienė.

REKLAMA

Potencialas – nemenkas

Kelmės rajone yra 11 amatininkų ir tautodailininkų, kurių darbai sertifikuoti kaip krašto kultūros paveldas. Toks įvertinimas leidžia tikėtis, jog muziejaus lankytojai, įsigiję Kornelijos Lopetienės dirbinių iš šiaudelių, Birutės Kmitaitės ir Onos Butvilienės austų lovatiesių ir rankšluosčių, Mečislovo Ežerskio lazdų, Virginijos Norkienės skutinėtų margučių, Valdo Bandzos akmeninių skulptūrų ar Arvydo Maziuko lietų vaško žvakių, tikrai nenusivils, nes šių tautodailininkų darbus įvertino autoritetinga komisija.

REKLAMA

D.Žalpienė apgailestavo, jog nėra būdo pristatyti Dalios Tolienės ir Stepono Jautakio keptos duonos, Virginijaus Meleškos nendrėmis dengtų stogų. Šių amatininkų produkcija ir darbas taip pat sertifikuoti.

Kelmiškių darbus pažins tikrai didelis būrys miesto svečių. Pernai užregistruoti 15667 muziejaus lankytojai. Apie 5400 atvažiavo su ekskursijomis, apie 6000 apsilankė muziejaus renginiuose, apie 2800 – edukaciniuose užsiėmimuose. Užregistruota 1420 pavienių lankytojų. Jų po keletą į muziejų ateina kasdien. Tai miesto svečiai, keliaujantys savais automobiliais, kelmiškių svečiai užsieniečiai ar giminaičiai iš kitų miestų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prekyba tautodailės kūriniais ir informacijos apie tautodailininkus sklaida rūpinsis Kelmės kultūros centro Etninės kultūros ir tradicinių amatų skyrius.

Pasak parodų organizatorės Eugenijos Buivydienės, Kelmės rajone yra apie dvidešimt tautodailininkų ir amatininkų, kurių darbai turi vertę ir galės būti eksponuojami bei parduodami muziejuje įrengtame kioskelyje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų