REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos ambasadoriaus Azerbaidžane Artūro Žurausko prašymas atšaukti jį iš pareigų - asmeninis šio diplomato sprendimas, teigia užsienio reiklų ministras Linas Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

"Šiuo atveju - konkretus pareigūnas, ambasadorius prisiėmė atsakomybę, nelaukdamas tyrimo, noriu pabrėžti, ir neatsižvelgdamas į tyrimo rezultatus, kurių dar nė nėra. Jis priėmė asmeninį sprendimą, nes jis taip mano, kad jis negalės toliau dirbti. Ir gerbiame tokį jo pasirinkimą, tačiau jis nėra atleistas. Jis pateikė pareiškimą. Noriu pabrėžti, kad ambasadorius atleidžia prezidentė savo sprendimu", - BNS penktadienį sakė L.Linkevičius. Jis teigė, jog diplomatas nebuvo raginamas trauktis iš pareigų.

REKLAMA

Užsienio reikalų ministerija yra pradėjusi tyrimą dėl internete paviešintų galbūt Lietuvos diplomatų pokalbių įrašų. Užsienio reikalų ministras pripažįsta, jog ištirti tokius incidentus itin sudėtinga, tačiau visai nereaguoti į juos taip pat negalima.

"Mano požiūriu, čia yra tokie du kraštutinumai, vienas kraštutinumas būtų visai nereaguoti į pasirodančią informaciją, kitas - reaguot į kiekvieną tą atvejį išsamiai ir kvalifikuotai. Tą yra labai sudėtinga padaryti, kadangi labai sudėtinga nustatyti nelegaliai įrašytos informacijos, kas yra akivaizdu, autentiškumą. Gali būti įvairios klastotės ir montažai. Todėl kiekvienas atvejis reikalauja tokio individualaus požiūrio, individualaus dėmesio", - teigė L.Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Incidentą, kuomet internete buvo išplatinti tariamai Lietuvos diplomatų pokalbiai telefonu, ministras yra pavadinęs informacine provokacija. L.Linkevičius pripažino, jog panašių provokacijų gali būti ir daugiau, tačiau patikino, kad joms bus gebama atsispirti.

"Jei visai konkrečiai kalbėti apie kitus atvejus, tai jų tikrai gali būti ir ne vienas, ir ne du. Ir tikrai jų daug gali būti, apie visus juos rimtai svarstyti sudėtinga. (...) Gali būti įvairūs piktnaudžiavimai ir įvairūs iškraipymai ir mes neturėtume pasiduoti tokiai tendencijai. Visiškai nekreipti dėmesio į tai negalime, bus kreipiamas dėmesys, bet nereikia turėti iliuzijų, kad jei kažkas pradės ta informacija žaisti ir pradės tais dalykais toliau manipuliuoti, tai tikrai neturėtų pasekmių", - pabrėžė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užsienio reikalų ministerija penktadienį BNS patvirtino gavusi Lietuvos ambasadoriaus Azerbaidžane A.Žurausko prašymą atšaukti jį iš pareigų. Dėl URM atliekamo tyrimo į Lietuvą iškviestas ir ambasadorius Vengrijoje Renatas Juška.

Liepos 8 dieną svetainėje youtube.com paviešinti trijų pokalbių telefonu įrašai (iš viso 4 įrašų dalys), kuriuose, kaip nurodoma, figūruoja Lietuvos diplomatai: R.Juška, A.Žurauskas, taip pat Užsienio reikalų ministerijos Rytų partnerystės politikos departamento direktoriaus pavaduotojas Zenonas Kumetaitis ir Lietuvos URM pareigūnas Gediminas Kasputis. Viename pokalbyje ambasadorius A.Žurauskas, kaip nurodoma, kalbasi su verslininku Kęstučiu iš Lietuvos.

Visi pokalbių įrašai subtitruoti anglų kalba.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų