REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Butų nuomotojai kelia kainas – visiems studentams butų neužteks

Studentai vis dar nepageidaujami nuomininkai

Artėjant mokslo metams į sostinė plūstels studentų minios. Kaip ir kasmet, butų medžioklės karštinė prasidėjo vos pasibaigus stojamiesiems egzaminams. Nekilnojamojo turto agentūrų atstovai tikina, kad šiemet ypatingai juntamas pasiūlos sumažėjimas, o dėl to studentams rasti būstą dar sunkiau.

Artėjant mokslo metams į sostinė plūstels studentų minios. Kaip ir kasmet, butų medžioklės karštinė prasidėjo vos pasibaigus stojamiesiems egzaminams. Nekilnojamojo turto agentūrų atstovai tikina, kad šiemet ypatingai juntamas pasiūlos sumažėjimas, o dėl to studentams rasti būstą dar sunkiau.

REKLAMA

NT brokeriai pastebi, kad nors ir nežymiai, tačiau šiemet išaugo butų nuomos kainos. Nepaisant to, ne visi studentai griebia pigiausius butus senos statybos namuose. Nemaža dalis jų pageidauja gyventi tik naujos statybos butuose, taip pat pamažu daugėja ieškančių butų ne nuomai, o pirkimui.

Kainos išaugo dešimtadaliu

Arnoldas Antanavičius, NT agentūros „Inreal“ Konsultacijų ir analizės departamento vadovas sako, kad nuomos kainos Vilniuje per metus vidutiniškai padidėjo 8-10 proc. „Tam didžiausios įtakos turėjo sumažėjusi pasiūla bei apskritai didėjantis aktyvumas nekilnojamo turto rinkoje. Absoliutų paklausos dydį įvardinti būtų sunku, bet žiūrint santykinai, lyginant su pasiūlos dydžiu, galima pasakyti, kad paklausa didėja, nes per pastaruosius metus nuomos pasiūla susitraukė maždaug trečdaliu. Tad net jei ir absoliuti paklausa mažėjo, ji mažėjo lėčiau nei pasiūla, todėl turime situaciją, kada rinkoje trūksta nuomojamų butų“, - balsas.lt sakė A. Antanavičius.

Kainos įvairiuose sostinės mikrorajonuose svyruoja nuo 500 iki 1500 litų. Už vidutinę, apie 700-800 litų kainą galima išsinuomoti 1-2 kambarių butą senos statybos name toliau nuo miesto centro. Studentai, kurie renkasi didesnius butus ir gyvena po kelis išlošia labiausiai – ypač šildymo sezonu. Kambario nuomos, gyvenant su kitais studentais arba buto šeimininku, kaina siekia 300-500 litų be komunalinių mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA

Centras – ne kiekvienam

Anot DNB būsto nekilnojamojo turto brokerės Irmantės Peciukonytės, butų pasiūlos sumažėjimas leidžia nuomotojams būti išrankiais ir diktuoti savo sąlygas.

REKLAMA

„Su nuoma studentams sunku – paklausa išaugus, o pasiūla menka ir patys nuomotojai nori solidžių nuomininkų. Jei esi studentas, tau jau automatiškai yra sunkiau išsinuomoti butą“, - apie daugelį metų nesikeičiantį skeptišką nuomotojų požiūrį į studentus kalbėjo brokerė.

Kalbant apie senos statybos namus, populiariausi rajonai studentų tarpe yra Žirmūnai, Antakalnis, Baltupiai. Jei leidžia galimybės nuomotis butą naujos statybos daugiabutyje, renkamasi Baltupius, Šiaurės miestelį, taip pat rajonus arčiau centro.

„Kaip visada, studentai dažniausiai ieško pigesnio būsto, tad tai atitinkamai veikia ir mikrorajonų populiarumą. Galima išskirti dvi kryptis – studentai, kurie ieško būsto šalia universitetų, dažniausiai renkasi senos statybos butus. Tokiu atveju paklausiausi rajonai yra Antakalnis, Žirmūnai, Naujamiestis ir panašiai. Į naują statybą čia retai žiūrima, nes tiesiog per brangu. Studentai, kurie nori gyventi naujos statybos bute, dažniausiai nuomojasi būstą periferinėje miesto zonoje, miegamuosiuose mikrorajonuose – Pašilaičiuose, Fabijoniškėse, Jeruzalėje, Baltupiuose“, - sakė agentūros „Inreal“ atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Butus studentams perka tėvai

NT specialistai sako, kad nors butų nuoma sostinėje nepigi, pirkti butus ryžtasi ne dažnas. „Ryškios tendencijos (butų pirkimo – balsas.lt) tikrai nepastebime. Pastaruoju metu apskritai padaugėjo nekilnojamo turto sandorių, tad ir studentų perkančių butus yra daugiau. Bet manytume, kad žiūrint santykinai, jie sudaro panašią dalį pirkėjų kaip ir anksčiau“, - pastebi A. Antanavičius.

Net ir dirbantys studentai retai kada ryžtasi būstą įsigyti savarankiškai imant paskolą. Dažniausiai būstą vaikams nuperka tėvai arba seneliai.

„Vasaros pardavimus pagyvina studentų tėveliai, kurie nuperka savo atžaloms būstus. Dažniausiai tai būna senos statybos (butai – balsas.lt)“, - sakė I. Peciukonytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų