REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV Federalinis tyrimų biuras „Android“ OS valdomuose išmaniuosiuose telefonuose ir planšetėse slapta diegia Trojos virusus, kurie gali pagal nuotoliniu būdu perduodamas komandas įjungti šių įrenginių mikrofonus ir slapta daryti garso įrašus, pranešė JAV dienraštis „The Wall Street Journal“.

REKLAMA
REKLAMA

Leidinys remiasi šaltiniais, kurie esą žino FTB veikloje naudojamus techninės žvalgybos metodus. Pasak šaltinių, FTB naudoja slaptą specialių Trojos virusų ir kitų šnipinėjimo programų diegimo būdą nuorodomis ar padirbtais elektroniniais laiškais viliojant dominančius asmenis į užkrėstus tinklalapius. Tokius metodus plačiai taiko ir internetinių įsilaužėlių gaujos.

REKLAMA

Leidinio šaltinių teigimu, FTB disponuoja technologijomis, suteikiančiomis galimybę nuotoliniu būdu „Android“ įrenginiuose įjunginėti mikrofonus ir daryti garso įrašus. Iš esmės tai paverčia išmaniuosius telefonus, kurie kone visą parą būna žmogaus aplinkoje, nuolatinio sekimo priemonėmis, sakoma pranešime.

Tokie sekimo būdai, pasak šaltinių, naudojami prieš nusikalstamas grupuotes, terorizmu įtariamus asmenis, vaikų pornografijos platintojus. Įdomu, kad šios priemonės netaikomos prieš hakerius ir kitus apie kompiuterinę techniką geriau nusimanančius asmenis, nes jie esą gali lengvai aptikti tokį šnipinėjimą ir keršydami gali internete atvirai paskelbti naudojamas programines priemones.

REKLAMA
REKLAMA

Teisininkų teigimu, norėdama įteisinti tokį sekimo būdą FTB privalo gauti teismo leidimą, nes priešingu atveju taip surinkti duomenys negalės būti naudojami teismo procese. Tačiau jei šnipinėjimas apsiriboja vartotojo IP adresu ir kita technine informacija (naršyklės ir OS versija, metaduomenys), teisėjo leidimo nebereikia, nes FTB nepažeidžia vartotojų privatumo.

Pranešama, kad sekimo programas ir įsilaužimo į įrenginius priemones FTB perka iš programinės įrangos bendrovių, kuriančių panašios paskirties „instrumentus“. FTB tokį šnipinėjimo būdą neva naudoja jau 10 metų, tačiau labai stengiasi neišsiduoti, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų