REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neįprasčiausi pasaulio protezai

Nuo penio protezo iki tikros undinės uodegos

Gamta sukūrė žmogaus kūną tobulą visomis prasmėmis, tačiau kartais atsiranda būtinybė pakeisti kai kurias kūno dalis protezais. Ir tai toli gražu ne visada yra rankos ar kojos. Mixstuff.ru pristato neįprasčiausius pasaulio protezus.

Gamta sukūrė žmogaus kūną tobulą visomis prasmėmis, tačiau kartais atsiranda būtinybė pakeisti kai kurias kūno dalis protezais. Ir tai toli gražu ne visada yra rankos ar kojos. Mixstuff.ru pristato neįprasčiausius pasaulio protezus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. Lytinio organo protezas

Vyrams, turintiems tam tikrų delikačių problemų ar erekcinę disfunkciją, toks protezas gali visiškai pakeisti gyvenimą. Kai kurie tokie implantai imituoja nuolatinės erekcijos būseną, kiti yra gerokai sudėtingesni: erekcijai pasiekti reikia suspausti pompą, kuri siunčia į penyje išdėstytus cilindrus specialų skystį. Kai erekcijos būtinybė dingsta, užtenka paspausti išleidimo mygtuką, ir cilindrai išsipučia.

REKLAMA

2. Undinės uodega

Daugumoje atvejų žmonės protezais pakeičia realiai egzistavusius organus, bet kai kurie pacientai pasitelkia savo fantaziją. Pavyzdžiui, kojas praradusi moteris iš Naujosios Zelandijos Nadya Vassey šokiravo gydytojus prašymu padaryti jai undinės uodegą. Kartą mažas berniukas baseine pamatė įprastus jos protezus. Jie labai sudomino berniuką, o moteris pajuokavo, kad iš tiesų ji yra undinė, tačiau jai tenka užsidėti dirbtines kojas, kad galėtų gyventi tarp žmonių. Ši idėja jai pačiai taip patiko, kad nusprendė įsigyti uodegą. Moteriai buvo pagamintas įspūdingas protezas iš lankstaus plastiko ir odos. Pasak jo savininkės, plaukti su tokia uodega – tikras malonumas.

REKLAMA
REKLAMA

3. Aštunkojo čiuptuvas vietoje rankos

Tiems, kam įprastos žmonių galūnės atrodo per daug banaliai, yra alternatyvus variantas. Protezų kūrėjas Kaylene Kau sukūrė protezą rankai, kuris veikia kaip aštuonkojo čiuptuvas. Protezą valdyti padeda specialus mechanizmas, leidžiantis protezu paimti pačių įvairiausių formų daiktus.

4. Funkcionuojantis akies obuolys

Jau sukurti akių protezai, gerokai pranašesni už įprastas stiklines akis. Galbūt jau artimiausiu metu akis praradę žmonės galės vėl matyti. Dauguma tokių sukurtų akių protezų atlieka tinklainės funkcijas, paversdami šviesą elektriniais impulsais. Kompanijos „Second Sight“ bioninių akių sistema, pavyzdžiui, naudoja mažytę kamerą, kuri gali „matyti“ žmogų supantį pasaulį, ir kompiuterį, paverčiantį gautus vaizdus į signalus, kuriuos smegenys sugeba apdoroti. 2013 metais britų mokslo žurnale „Journal of Ophthalmology“ buvo paviešinti tyrimo rezultatai. Tyrimo eigoje 21 aklas pacientas su šiais akių protezais sugebėjo identifikuoti objektus ir perskaityti trumpus žodžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Nosis

Pirmasis nosies protezas atsirado labai seniai, kai danų astronomas Tycho Bracheris neteko nosies ir pakeitė ją savadarbe metaline jos versija. Dabar šie protezai gerokai tobulesni. Specialistai iš Londono sukūrė technologiją, leidžiančią užauginti nosį su gleivine ir smulkiomis kraujagyslėmis.

Iš pradžių pagaminama stiklinė forma, sukuriamas polimerinis „karkasas“. Vėliau pridedamos kamieninės ląstelės, ir būsimąją nosį patalpina į ląstelių vystymąsi skatinantį bioreaktorių.

Kitoje stadijoje nosis įsiuvama į ranką, kur vyksta audinio formavimasis. Galiausiai, paskutinėje stadijoje, paruošta nosis persodinama ant veido, pridedama gleivinė, kuri paverčia naują nosį funkcionuojančia.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų