REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paviešinti pokalbiai, kuriuose neva girdimi Lietuvos diplomatų balsai, – rusų provokacija ar neatsakingi tauškalai?

Pokalbiai tikri ar klastotės? Įrašė šnipai ar savi teisybės ieškotojai?

Ketvirtadienį pasklidus žiniai apie interneto youtube.com tinkle išplatintus pokalbius, kuriuose neva Lietuvos diplomatai aptarinėja santykius su kitomis šalimis, Lietuvos politikų ir kolegų darbo stilių, prabilta apie Rusijos provokacijas, galimą klastotę, siekiant diskredituoti Lietuvą.

Rusų provokacija?

Apie „informacinę provokaciją prabilęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius žiniasklaidai nurodė, kad vyksta tyrimas, ir nekomentavo, ar kalba tikrai tie asmenys, kurie įvardijami įrašų angliškuose subtitruose. Vienas iš įraše neva kalbančių diplomatų – Užsienio reikalų ministerijos Rytų partnerystės departamento direktoriaus pavaduotojas Zenonas Kumetaitis – šiuo metu atostogauja, tačiau keli jį pažįstantys asmenys teigia, jog įraše skambantis balsas – ne jo.

Politologas Nerijus Maliukevičius palygino šią istoriją su amerikietiškuoju „WikiLeaks“ skandalu ir nurodė, kad tai esąs Rusijos specialiųjų tarnybų braižas.

REKLAMA
REKLAMA

Neatsakingas tauškimas?

Politikos apžvalgininkas G. Kiaulakis tikina, kad platesnio komentaro šie pasisakymai apskritai nėra verti, ir vadina juos veltėdžių blevyzgomis. Versiją, kad rusai siekia kaip nors sukompromituoti Lietuvą pirmininkavimo ES Tarybai metu G. Kiaulakis taip pat laiko abejotina.

REKLAMA

„Rusai visada kalti, jie ir vandenį iš krano išgėrė, ir vaikučių kraujo į riestainius deda... Tokiems teiginiams reikėtų įrodymų. „Wikileaks“ laikais gyvename – ne visada informacines atakas spec. tarnybos organizuoja, būna ir idėjinių tiesos ieškotojų, pavyzdžiui, E. Snowdenas. Žinant, koks „gyvatynas“ yra URM, reikėtų tikrinti ir vidinių intrigų versiją, kad kažkas kažką nori išversti iš šiltos kėdės.

Juk šitie diplomatai – ne maži vaikai. Nežino, kad telefonu nereikia taukšti, ko nereikia? Ir dar tokie primityvūs tie jų pašnekesiai iš tiesų diskredituoja Lietuvos diplomatinį korpusą. Iš diplomatų aukštesnio lygio tikiesi, o jie blevyzgoja kaip du ūkvedžiai“, – sako apžvalgininkas.

REKLAMA
REKLAMA

G. Kiaulakis primena ir UR viceministro Vytauto Leškevičiaus fiasko Europos Parlamente. „Jį Briuselyje irgi rusai pakišo? Jei žmonės yra nedidelio proto ir aukštas pareigas gauna pagal pažintis ar ištikimybę, nieko nuostabaus, kad nesąmonių prišneka ir pridaro. Tokia korupcijos kaina“, – nurodo jis.

Keistų istorijų jau būta

Kalbos apie provokacijas ir rusų ranką priminė seną istoriją, kai 2006 metų pavasarį rusiškame ir baltarusiškame eteryje nuskambėjo Lietuvos užsienio reikalų ministerijos sekretoriaus, vėliau ministro pirmininko Gedimino Kirkilo patarėjo Albino Januškos pavardė.

Tąkart „Pirmasis Baltijos kanalas“ metė ant A. Januškos šešėlį žinomoje šovinistinėje laidoje „Odnako“. Remiantis neįvardytais šaltiniais, kurie esą buvo susiję su Gruzijos specialiosiomis tarnybomis, paskelbtas neva Gruzijos parlamentaro Givio Tarkamadzės ir Lietuvos diplomato, vardu Albinas, telefoninis pokalbis. Jo esmė – pasvarstymai, ar nereikėtų nužudyti Baltarusijos opozicijos lyderį Aleksandrą Milinkevičių. Laidos autoriai tuomet paskelbė A. Januškos mobiliojo telefono numerį. A. Januška tuomet šį pokalbį pavadino klastote.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau žiniasklaida skelbė ir kitas su A. Januška ir užkulisine jo veikla siejamas versijas. Be kita ko, buvo minima, kad Baltarusijoje žuvęs V. Pociūnas galėjo būti nužudytas, nes savarankiškai ėmėsi aiškintis, kur dingo revoliucijai Baltarusijoje JAV skirti pinigai. Užsienio reikalų ministerija tuomet atkirto, kad taip siekiama diskredituoti Lietuvos dalyvavimą Europos Sąjungos kaimynystės politikoje.  

******

Pokalbyje, kuris interneto youtobe.com tinkle įdėtas 2013 metų liepos 8 dieną, pasakojamos užkulisinės santykių su šių šalių atstovais peripetijos bei tyčiojamasi iš kai kurių Lietuvos politikų. Telefoninis pokalbis esą vyksta 2013 metų balandžio 4 dieną, rengiantis premjero Algirdo Butkevičiaus vizitui į Sankt Peterburgą.

REKLAMA

Liepos 8 dieną svetainėje youtube.com paviešintas ir pokalbis apie Turkmėnistaną. Pastarasis įrašas neva darytas balandžio 18 dieną. Jame kalbasi du vyrai, kurių vienas, nurodoma, yra Lietuvos ambasadorius Azerbaidžane Artūras Žurauskas. Antrasis teiraujasi ambasadoriaus ryšių su Turkmėnistanu, pristato gautus kvietimus investuoti šioje šalyje. Šis pokalbio įrašas taip pat pateiktais anglų kalbos subtitrais.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų