REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Britų pareigūnai per pratybas, kurių metu buvo modeliuojama branduolinio karo pradžia, buvo parengę emocingą kalbą karalienei Elizabeth II (Elzbietai II), rodo ketvirtadienį paskelbtos bylos, nors monarchė tų žodžių taip niekada neištarė ir tikriausiai jų niekada nė nematė.

REKLAMA
REKLAMA

Tos netikros kalbos tekstą, kuris buvo parengtas per karines pratybas 1983 metų pavasarį, modeliuojant galimus Šaltojo karo scenarijus, drauge su kitais išslaptintais dokumentais paskelbė Didžiosios Britanijos Nacionalinis archyvas.

REKLAMA

Kalboje jaudinamai pasitelkiant šeimą, Dievą ir patriotizmą bandoma sutelkti šalį branduolinį ginklą turinčios Sovietų Sąjungos keliamos sunaikinimo grėsmės akivaizdoje.

Visi mes žinome, kad šiandien mums iškilę pavojai yra daug didesni nei (buvę) ... per (visą) mūsų ilgą istoriją, - sakoma tekste. – Tačiau kad ir koks siaubas laukia mūsų, visos tos savybės, kurios jau du kartus per šį liūdną šimtmetį padėjo išsaugoti mūsų laisvę, dar kartą bus mūsų stiprybė“.

REKLAMA
REKLAMA

Dokumentai, kuriuose pateikta įsivaizduojama karalienės kalba 1983 metų kovo 4 dieną, akcentuoja tai, kaip rimtai Jungtinės Karalystės pareigūnai svarstė branduolinės grėsmės galimybę.

Tais pačiais metais JAV prezidentas Ronaldas Reaganas (Ronaldas Reiganas) paskelbė Sovietų Sąjungą „blogio imperija" ir amerikiečiai dislokavo Europoje, taip pat – Didžiojoje Britanijoje, sparnuotąsias raketas.

Minimame tekste taip pat primenama pirmųjų dviejų pasaulinių karų stiprybė ir vargai.

„Dabar ši karo beprotybė dar kartą plinta pasaulyje ir mūsų drąsi šalis vėl privalo rengtis išgyventi itin nepalankiomis sąlygomis“, – sakoma kalbos tekste.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal jį Elizabeth II, kuri pernai atšventė savo valdymo 60-metį, turėjo pasakyti, kad "niekada nepamiršo to sielvarto ir pasididžiavimo jausmo", kuriuos jautė su seserimi palinkusios prie radijo aparato ir klausydamosi savo tėvo karaliaus George‘o VI (Jurgio VI) kalbos šaliai kilus Antrajam pasauliniam karui.

„Nė akimirkos neįsivaizdavau, kad ši rimta ir baisi pareiga vieną dieną teks man", - sakoma tekste. Prisidėdama prie britų šeimų visoje šalyje, karalienė neva pamini savo „mylimą sūnų" Andrew (Endrių), Karališkajame jūrų laivyne tarnaujantį sraigtasparnio pilotą, ir akcentuoja, kad "jeigu šeimos liks vieningos ir ryžtingos, ... mūsų šalies valios išgyventi nebus įmanoma palaužti“.

REKLAMA

Per tas karines pratybas „Oranžinio“ bloko pajėgos, vaizduojančios Sovietų Sąjungą ir jos sąjungininkes iš Varšuvos pakto, esą atakavo Britaniją cheminiais ginklais.

„Mėlynosios“ pajėgos, vaizdavusios NATO, esą atsakė „riboto“ poveikio branduoliniu smūgiu, kuris privertė „Oranžinį bloką prašyti taikos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų