REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nemėgstate dėmesio, bet kasmet per savo gimimo dienos šventę tenka narsiai ištverti minios draugų žvilgsnius ir skambią „Su gimimo diena“, po kurios neišvengiamai seka reikalavimas sugalvoti norą ir užpūsti vis tankėjantį žvakučių mišką. Pasirodo, visa tai ne veltui – neseniai atlikto tyrimo rezultatai leidžia teigti, kad šis ritualas valgį jį padaro kur kas skanesnį, rašo nbcnews.com.

REKLAMA
REKLAMA

Tai galioja ne tik per šventes – savotiškus ritualus prieš valgį atliekame kasdien, kartais to net nesuvokdami. Pavyzdžiui, prieš gurkštelėjus gėrimo susidaužiame taurėmis ir sušunkame „į sveikatą!“, prieš kibdami į sušius atskiriame medines lazdeles ir jas patriname rankose, kai kurie patiekalą nufotografuoja ir nuotrauką parodo draugams internete. O kur dar arbatos gėrimo ceremonija? Trumpai tariant, visame pasaulyje egzistuoja daugybė prieš valgymą ir gėrimą atliekamų ritualų, kurių pagrindinis principas – pasirengimas valgyti ar gerti, valgio ar gėrimo pristatymas. Visi šie ritualai moko atidumo ir skonėjimosi – susikoncentruodami į tai, ką dedame į burną, labiau mėgaujamės maisto ar gėrimo skoniu.

REKLAMA

„Tyrimas padėjo išsiaiškinti, kad atlikdami tam tikrą ritualą žmonės geriau sutelkia dėmesį ir mėgaujasi valgiu ir gėrimais. Net nauji ir neįprasti ritualai juos daro skanesnius“, – aiškina Minesotos Karlsono vadybos universiteto profesorė, tyrimo autorė Kathleen D. Vohs.

Vieno eksperimento metu 52 dalyvių buvo paprašyta suvalgyti po šokolado batonėlį. Pusei buvo duoti specialūs nurodymai, kuriuos reikėjo atlikti prieš suvalgant saldumyną: „Neišvyniojus iš popierėlio šokoladą perlaužti perpus, tuomet išvynioti vieną pusę šokolado ir ją suvalgyti, tuomet išvynioti kitą šokolado pusę ir ją suvalgyti“. Kitiems dalyviams tiesiog buvo leista atsipalaiduoti ir tiesiog suvalgyti saldumyną. Paaiškėjo, kad tie tyrimo dalyviai, kurie atliko nurodytą „ritualą“, šokolado skonį vertino geriau nei jį valgę įprastai. Be to, pirmieji už šokoladą buvo pasiryžę mokėti brangiau.

Ši taisyklė galioja ne tik saldumynams – analogiški rezultatai buvo gauti atlikus panašų eksperimentą su kitais maisto produktais, pavyzdžiui, morkomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų