REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

10 genetiškai modifikuotų organizmų, kuriuos galite nusipirkti (II)

Ar norėtumėte tamsoje šviečiančio katino?

Genetiškai modifikuotų organizmų kūrimas žavi mokslininkus ir skatina vis labiau gilintis į šią sritį. Tokia mokslinė veikla turi ir šalininkų, ir priešininkų, bet pirmiausia svarbu pripažinti tai, kad šioje srityje veiksmų pasekmės irgi būna įvairios – eksperimentai gali atnešti ir daug naudos, ir daug žalos. Listverse.com šįkart siūlo pažiūrėti, kokių genetiškai modifikuotų organizmų jau galime tiesiog nusipirkti.

5. Farmacinis kupranugaris

Dubajuje mokslininkai tiki, kad geriausiai ligas gali gydyti genetiškai modifikuotų gyvūnų pienas, kuris turi gydomosiomis savybėmis pasižyminčių baltymų. Šiam tyrimui pasirenkami ne bet kokie gyvūnai, o būtent kupranugariai. Kodėl? Yra kelios priežastys: kupranugariai atsparūs ligoms, jie lengvai prisitaiko prie įvairaus klimato, jiems nereikia daug priežiūros ir daug maisto.

4. Savo palikuonis naikinantys uodai

Kiekvienais metais nuo maliarijos miršta apie 1 mln. žmonių ir dar apytiksliai 300 mln. užsikrečia šia liga. Tai pakankama priežastis, kad mokslininkai kovai su šia maliarija skirtų daug dėmesio. Jie sukūrė su maliarija kovojančius uodus. Šie uodai buvo genetiškai modifikuoti taip, kad jų negalėtų infekuoti maliariniai parazitai. Ankstesni bandymai parodė, jog maliariniai parazitai labai greitai prisitaiko prie naujų sąlygų ir išsiugdo imunitetą prieš bet ką, kas jiems kelia grėsmę. Taigi, visų uodų sunaikinimas šiuo atveju ima skambėti kaip patrauklesnė idėja.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkų grupė šią idėją pritaikė savaip: jie stengiasi sukurti tam tikros rūšies uodus, kurie savo palikuonims perduotų „staigios mirties“ geną – jis nulemtų jaunų uodų mirtį nuo senatvės dar prieš jiems pasiekiant brandą. Tačiau šiuo atveju reikia nepamiršti ir žalingo ekologinio efekto: jei uodai būtų išnaikinti, šikšnosparniai ir panašūs gyvūnai prarastų pagrindinį maisto šaltinį ir taip pat susidurtų su išnykimo grėsme.

REKLAMA

3. Super karvės

Dabar karvės jau yra atsparios kempinligei ir tešmens infekcijoms. Galime nulemti jų lytį arba net sukurti Belgijos mėlynųjų veislės galvijus. Nors šiai veislei sukurti genetinių modifikacijų neprireikė, jums tikrai būtų atleista už priešingą nuomonę. Šios veislės gyvūnai turi specifinį geną, kuris nulemia raumenų padvigubėjimą. Teigiama, kad šios rūšies galvijai turi daugiau liesos mėsos ir mažiau riebalų. Dėl to šios rūšies galvijai yra jautresni ligoms, o jų mėsa – daug brangesnė.

2. Popajaus kiaulės

Mokslininkai Japonijoje genetiškai modifikavo kiaules taip, kad jos būtų tarsi „ir mėsa, ir daržovė“ tuo pačiu metu, Ši veislė vadinama Popajaus kiaulėmis – gyvuliams buvo įsodintas špinato genas, kuris paverčia sočiuosius riebalus nesočiaisiais. Ir nors teigta, kad šios kiaulės yra sveikos kaip ir visos kitos, pranešimas apie jas sukėlė aršias diskusijas. Daugelis stebėjosi, kodėl užuot valgę daržoves, žmonės bando kažką padaryti kiaulėms.

REKLAMA
REKLAMA

1. Tamsoje šviečiančios katės, avys ir kirminai

Atrodo, kad nuo tada, kai mokslininkai išmoko kurti tamsoje šviečiančius gyvūnus, jie siekia kiekvieną gyvą padarą paversti šviečiančia dekoracija. Nors toks spalvos keitimas atrodo kaip pramoginis eksperimentavimas,  bandymai atliekami ir dėl kilnių tikslų.

Pavyzdžiui, katės, kurioms įleidžiamas genas, nulemiantis švytėjimą tamsoje, tampa atsparesnės kačių šeimos ŽIV, kurio nešiotojos yra apie 500 milijonų kačių visame pasaulyje. Mokslininkai geno taip pat suleido tam tikrų rūšių žuvims, kad galėtų stebėti jų migraciją. Juo naudojamasi ir siekiant daugiau sužinoti apie Parkinsono ir Alzheimerio ligas. Be to, toks genas gali nešti didelį pelną – jis naudojamas siekiant sukurti šviečiančius šilkverpius. Manoma, kad taip galima gaminti egzotišką šilką prabangioms suknelėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų