REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kristina Jackūnaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Dėl Baltarusijoje išplitusio kiaulių maro Lietuvos, Lenkijos, Latvijos ir Estijos veterinarijos tarnybos sutarė savo pasieniuose su Baltarusija ir Rusija kurti zonas, kuriose smulkūs augintojai negalės auginti kiaulių. Įvažiuojantys iš Baltarusijos automobiliai nuo rugpjūčio vidurio turės mokėti rinkliavą už dezinfekavimo medžiagas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos veterinarijos tarnyba pranešė su Latvijos, Estijos ir Lenkijos kolegomis sutarę pasieniuose su Baltarusija kurti 10 kilometrų buferines zonas, kuriose gyventojai privalėtų išskersti savo kiaules ir nebegalėtų jų auginti kelerius metus. Taip siekiama apsisaugoti nuo Baltarusijoje siautėjančio afrikinio kiaulių maro.

REKLAMA

„Jau kalbam su gyventojais ypatingai toje zonoje, nuo kurios už 100–200 m Baltarusijoje yra naikinamos kiaulės, – pavyzdžiui, Šalčininkų rajone. Jeigu mes išleisime tokį įsakymą, jie [gyventojai] privalės sutikti“, – sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Veterinarijos tarnyba sako, kad ragins smulkius kiaulių augintojus savo kiaules patiems suvalgyti arba priduoti į mėsos fabrikus, nes Lietuvos teritorijoje kiaulės dar yra sveikos, todėl didelės kompensacijos gyventojams už tai nežada. Bet žada kompensuoti paukščių ar kitų gyvulių įsigijimą pasirašiusiems sutartį, kad artimiausius dvejus trejus metus kiaulių neaugins.

REKLAMA
REKLAMA

Konkrečių sumų Veterinarijos tarnyba neįvardija, nes sako dar besideranti su Europos Komisija, kad ši padengtų nuostolius.

„Jau vakar reikėjo išpjauti, bet nėra tokių galimybių. Kažkaip keistai reaguoja Europa į šitą problemą. Yra atliktos studijos, kurios rodo, kad tas maras žengia po kelis šimtus kilometrų link mūsų pusės, bet turim čia iš apačios daug trimituoti“, – teigia Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas.

„Kaip tik Europos Komisija dabar atostogauja, tai nuolatinis komitetas renkasi rugsėjo 9–10 d. ir spręs, kokioms priemonėms bus pinigai duodami“, – sako J. Milius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Veterinarijos tarnyba taip pat paskelbė, kad nuo rugpjūčio vidurio už visus iš Baltarusijos į Lietuvą įvažiuojančius automobilius bus įvestos rinkliavos už dezinfekcines medžiagas. Lengvieji automobiliai mokės 5 Lt, krovininiai – 25 Lt.

„Kadangi baigėsi mūsų biudžeto pinigai, kuriuos gavome iš Vyriausybės. Aišku, tiems sprendimams turi pritarti ir Vyriausybė“, – teigia J. Milius.

Rinkliava būtų atšaukta, jei Europos Komisija skirtų pinigų dezinfekcijai. Lietuva kartu su Lenkija, Latvija ir Estija Europos Komisijos taip pat prašo pinigų angarams statyti, kad dezinfekavimas nenutrūktų ir žiemą, bei tvorai pasienyje, kuri stabdytų gyvūnų migraciją iš Baltarusijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų