REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Edwardas Snowdenas, paprašęs prieglobsčio Rusijoje, galėtų pasidomėti kitais atvejais, kai amerikiečiai norėjo prisiglausti šioje šalyje. Tie, kurie jau pabuvojo Rusijoje, gali papasakoti ne vieną nusivylimo kupiną istoriją.

REKLAMA
REKLAMA

Nusivylusiųjų būriai

„Jeigu istorija ką nors reiškia, jis gali laukti skaistyklos Žemėje, jei pasiliks Rusijoje. Jie išsiųs jį į tolimą vietovę, kurioje nėra tikros bendruomenės ir gyvenimo“, – tvirtina žurnalistas ir rašytojas iš Vašingtono Peteris Savodnikas, vienas iš tų nusivylusių „romantikų“, panorusių savo gyvenimą pratęsti Rusijoje. Jis toli graži nėra vienintelis.

REKLAMA

Billas Haywoodas, pravarde Didysis Bilas, į Rusiją spruko dar 1918 metais, kai jam buvo pateikti kaltinimai šnipinėjimu. B. Haywoodas vedė rusę, bet taip niekada ir neišmoko rusų kalbos. Galiausiai jis panoro grįžti namo, tačiau 1928-aisiais, būdamas 59-erių, mirė nuo alkoholizmo ir diabeto.

1959 metais su didžiulėmis viltimis į „darbininkų rojų“ Maskvą atvyko Lee Harvey Oswaldas, būsimasis JAV prezidento Johno Kennedy žudikas. Amerikiečio viltys nepasiteisino – jis gavo darbą radijo gamykloje niūriame Minske. Nusivylęs L. Oswaldas grįžo į JAV, kur ir įvykdė vieną žymiausių visų laikų nusikaltimų.

REKLAMA
REKLAMA

1960 metais du Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) atstovai, 29-erių Williamas Martinas ir 31 metų Bernonas Mitchellas, pabėgo į Maskvą. Nė vienas iš jų nesulaukė tobulo gyvenimo, apie kurį kalbėta propagandiniuose sovietų filmukuose. W. Martinas netgi pasiprašė atgal į JAV, tačiau įsileistas nebuvo.

Josephas Dutkaniczas, amerikiečių kareivis, kurį užverbavo KGB, persimetėliu tapo 1960-aisiais. Jis dirbo televizorių gamykloje Ukrainos vakaruose ir gyveno sekamas KGB. J. Dutkaniczas skundėsi, kad KGB bendradarbiai bandė jį išvesti iš proto. Galiausiai jis panoro grįžti namo, tačiau mirė, kaip pranešama, girtas 1963 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Glennas Southeris, Karinių jūrų pajėgų fotografas, perbėgo į SSRS 1986 metais. Jis buvo giriamas kaip puikus šnipas. 1989-aisiais G. Southeris, būdamas 32 metų, nusižudė Maskvoje.

Robertas Websteris 1959 metais Maskvoje įsimylėjo viešbučio „Ukraina“ darbuotoją, kuri iš tiesų dirbo KGB. Jis gavo darbą Leningrade, bet pasiilgo namų ir 1962-aisiais grįžo.

Kas laukia E. Snowdeno?

Jei E. Snowdenas liks Rusijoje, jis bus išprašytas iš Maskvos, išsiųstas į tolimą miestą ir gaus butą „chruščiovkoje“, – tvirtina P. Savodnikas, – Kremliaus požiūriu E. Snowdenas savo vaidmenį jau atliko, jis sukompromitavo Baltuosius rūmus. Jeigu jis ir turėjo reikalingos informacijos, jie ją jau gavo.“

P. Savodnikas mano, kad jam bus surastas darbas, tačiau rusai šiam vyrui nepatikės jokios svarbios informacijos. „Jaunuolis, kuris, galimas daiktas, manė, kad pakeis pasaulį, dabar gali tapti suvirintoju arba valytoju, – teigia jis. – Tai gyvenimas kur nors Rusijos provincijoje, toli nuo viso to, ką galima laikyti stimuliuojančiu. Tai nelabai džiaugsminga egzistencija. Rusai greičiausiai suteiks E. Snowdenui prieglobstį, tačiau padarys, kad jis būtų kaip galima mažiau malonus. Galų gale jis atsidurs JAV ambasadoje ir maldaus grąžinti jį namo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų