REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iššūkiai policijai: gėjų eitynės, riaušės prie Seimo ir lenkų futbolo sirgaliai

V. Gailius: rėmėjų į tokius renginius nekviesčiau

Policijos departamentas teigia, kad viešąją tvarką šeštadienį Vilniuje vykusių seksualinių mažumų eitynių „Už lygybę” metu pareigūnams pavyko užtikrinti. Tačiau balsas.lt pašnekovai abejoja, ar reikėjo per tokį renginį pasitelkti policijos rėmėjus.

Policijos departamentas teigia, kad viešąją tvarką šeštadienį Vilniuje vykusių seksualinių mažumų eitynių „Už lygybę” metu pareigūnams pavyko užtikrinti. Tačiau balsas.lt pašnekovai abejoja, ar reikėjo per tokį renginį pasitelkti policijos rėmėjus.

REKLAMA

R. Matonis: viskas vyko, kaip buvo planuota

Policijos departamento atstovai teigia, kad su užduotimi šeštadienį pareigūnai susidorojo sėkmingai, o rimtesnių incidentų išvengta.

Kaip jau skelbta, renginio metu protestuotojų mesti kiaušiniai pataikė į Seimo narė Giedrę Purvaneckienę ir Švedijos Europos Sąjungos reikalų ministrę Birgitta Ohlsson. Dėl įvairių pažeidimų šeštadienį buvo suimti 28 asmenys. Tarp sulaikytųjų buvo pagyvenęs vyriškis, atėjęs protestuoti su balta ožkele, Seimo narys Petras Gražulis, kuris tą pačią dieną buvo paleistas iš policijos areštinės. O Lukiškių aikštėje kelios dešimtys protestuojančiųjų prieš eitynes stebėtojų buvo atskirti nuo scenos, kurioje kalbėjo parado dalyviai. 

„Mes savo darbą šeštadienį vertiname gerai – viskas vyko, kaip buvo planuota. Nedidelių nesklandumų buvo, bet jų turbūt neįmanoma išvengti, kai dalyvauja tiek daug žmonių“, – paklaustas, kaip policija vertina savo darbą, portalui balsas.lt sakė Policijos departamento Komunikacijos departamento viršininkas Ramūnas Matonis.

REKLAMA
REKLAMA

Kad policija su iššūkiu susidorojo, pritaria ir patyręs kriminalistas, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys, buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovas, aukšto rango vidaus tarnybos karininkas Vitalijus Gailius. „Sužalotų asmenų nėra? Masinių riaušių nebuvo? Turto sugadinto nėra? Jei taip, vadinasi, policijos pareigūnai su užduotimi susidorojo“, – sakė jis.

REKLAMA

Policijos rėmėjai – tik fizinė jėga?

Saugant viešąją tvarką šeštadienį buvo pasitelkta nemažai policijos rėmėjų. Jų buvo matyti visoje Gedimino prospekto atkarpoje, per kurią žygiavo seksualinių mažumų parado dalyviai, ir prie Lukiškių aikštės.

„Policija per kai kuriuos renginius pasikviečia juos padėti, kad būtų daugiau žmonių. Bet tie rėmėjai jokių įgaliojimų neturi. Policijos rėmėjai – tai tik fizinė jėga. Pavyzdžiui, Petrui Gražuliui nešti“, – portalui balsas.lt aiškino vienas buvęs policijos pareigūnas (pavardė redakcijai žinoma).

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar gėjų eitynės tikrai kėlė tokią grėsmę nacionaliniam saugumui, kad reikėjo mesti tokias dideles pajėgas ir dar pasitelkti rėmėjus, V. Gailius sakė: „Aš manau, kad nacionaliniam saugumui grėsmė nebuvo kilusi. O galimybė, kad galėjo būti šiurkščiai pažeidžiama viešoji tvarka ir kilti riaušės, galėjo būti. Riaušių pavojus ir pavienių chuliganizmo atvejų ir buvo.“

Tačiau jis skeptiškai vertina policijos vadovų sprendimą pasitelkti policijos rėmėjus. „Ne rėmėjai P. Gražulį nešė, – juokaudamas atsakė V. Gailius ir jau rimtai pridūrė: – Aš manau, į tokius renginius, kur gali kilti riaušės, pavyzdžiui, varžybas, pasitelkti rėmėjus pavojinga. Prieš pasitelkdamas juos aš labai gerai pagalvočiau dėl jų pačių saugumo, nes jiems patiems kyla pavojus. Juk jie neapmokyti, kaip elgtis, neaprūpinti specialiomis priemonėmis. Į paprastus renginius, pavyzdžiui, koncertus – valio. Bet į šitokį renginį...“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iššūkiai: gėjų eitynės, riaušės prie Seimo ir lenkų futbolo sirgaliai

Viešosios tvarkos sergėtojams pastaruoju metu teko atremti ne vieną iššūkį. Paprašytas prisiminti, kokiuose įvykiuose per kelerius pastaruosius metus policija išleido daugiausia mokesčių mokėtojų pinigų ir kokiuose buvo sudėtingiausia dirbti, R. Matonis sakė:

„Prieš trejus metus buvusios gėjų eitynės mums kainavo apie 180 tūkst. litų. Sunku pasakyti, kada dirbo daugiausia policininkų, bet pavyzdžiui, per 2009 metų sausio 16 dieną prie Seimo kilusias riaušes dirbo nemažai policijos pareigūnų. Daug pastangų reikia per futbolo rungtynes, kai lenkų chuliganai atvyksta į „Vėtros“ stadioną. Negalėčiau pasakyti, kuriame renginyje policijai buvo sudėtingiausia dirbti – kiekvienam renginiui pareigūnai ruošiasi atskirai ir naudojama savita taktika.“

REKLAMA

Beje, naujas iššūkis policininkų laukia jau ketvirtadienį. Į sostinę stebėti UEFA rungtynių, kuriose susitiks Vilniaus „Žalgiris“ ir Poznanės „Lech“, atvykstantys pastarojo klubo sirgaliai laikomi vienais aršiausių savo šalyje. Jie turi savo iždą, koordinatorius, smogikus, kovos su policija taktiką.

Visame pasaulyje pagarsėję aršumu ir brutalumu lenkų futbolo sirgaliai į rungtynes vežasi kastetus, peilius, mačetes, kirvius ir šaunamuosius ginklus. Jie gali atvykti jau šią savaitę. Pavyzdžiui, užpernai, kai į Kauną buvo atvykę Lenkijos rinktinės sirgaliai, dėl koordinuotų policijos veiksmų rimtų konfliktų išvengti pavyko, tačiau jau pasienyje buvo sulaikomi autobusai, pilni agresyviai nusiteikusių lenkų, ginkluotų mačetėmis, lazdomis ir kitais ginklais. Tada buvo teigiama, kad į rinktinės varžybas nevyko aršiausi „kibicos“, kurie, kaip manoma, pasirodys ketvirtadienio varžybose.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų