REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savivaldybės darbuotojus išretino atostogos

Vasaros sezono atostogų metas kiekvienoje įstaigoje gerokai praretina darbuotojų gretas. Ne išimtis ir Ukmergės rajono savivaldybės administracija. Vidurvasarį čia vienu metu atostogauja kelios dešimtys darbuotojų.

Vasaros sezono atostogų metas kiekvienoje įstaigoje gerokai praretina darbuotojų gretas. Ne išimtis ir Ukmergės rajono savivaldybės administracija. Vidurvasarį čia vienu metu atostogauja kelios dešimtys darbuotojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

 

Laimei, vasarą ir interesantų savivaldybėje kiek sumažėja.

Rajono savivaldybės Bendrojo skyriaus vedėja Zina Kurmelienė pasakojo, kad atostogų sezonui, kaip ir reikalauja įstatymai, pradedama ruoštis nuo ankstyvo pavasario.

REKLAMA

Kovo mėnesį rengiami atostogų grafikai. Juos tvirtina savivaldybės skyrių vedėjai ir pateikia Bendrajam skyriui. Galutinai suderintą grafiką savo parašu tvirtina administracijos direktorius.

Jei darbuotojo planai nesikeičia, jis eina atostogų ir daugiau jokio atskiro prašymo nebeteikia. Prašymą teikia, tik planams nukrypus nuo grafiko.

Rajono savivaldybėje, įskaitant visas seniūnijas, šiuo metu dirba 194 darbuotojai. Pasak Z. Kurmelienės, daugiausiai, žinoma, norinčiųjų atostogauti vasarą. Tačiau atostogų pageidavimuose populiarėja ir pavasario bei ankstyvo rudens mėnesiai.

REKLAMA
REKLAMA

Tarnautojų, kuriems pagal įstatymą priklauso labai ilgos atostogos, visada prašoma jas skaldyti dalimis ir tik vieną dalį imti vasaros mėnesiais.

Ilgiausiai pagal įstatymą atostogauja tie savivaldybės darbuotojai, kurie turi valstybės tarnautojo statusą ir labai ilgą darbo stažą. Jie atostogauja net 42 dienas.

Pasak Z. Kurmelienės, neteko girdėti, kad dėl atostogų sezono savivaldybės administracijoje strigtų kokie nors projektai arba priekaištus reikštų savo problemų atėję spręsti ukmergiškiai.

Daugiausiai interesantų savivaldybėje aptarnaujama Socialinės paramos skyriuje. Tačiau, laimei, vasaros atostogų metu čia spūsčių būna mažiausiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasidomėjus, ar atostogaujančiuosius pavaduojantiems kolegoms nėra numatytas papildomas užmokestis, Bendrojo skyriaus vedėja patikino – papildomos lėšos tikrai nenumatytos. Nors išleidus kolegas atostogų darbų išties tenka atlikti daugiau, už pavadavimus papildomas atlygis nenumatytas.

Kasmetinės atostogos kiekvienam – džiugi, tuo tarpu nemokamos atostogos mūsų rajono savivaldybėje – skaudi tema. Mat kelerius pastaruosius metus taupant biudžeto lėšas šios įstaigos darbuotojai solidariai visą mėnesį eidavo nemokamų atostogų.

REKLAMA

„Šiemet taip tikrai nėra. Nemokamų atostogų labai retais atvejais kolegos eina tik dėl asmeninių priežasčių“, – tvirtino Z. Kurmelienė.

***

Į atostogų laiką įeina tiek darbo, tiek poilsio dienos, bet prie atostogų nepriskaičiuojamos švenčių dienos, išvardytos DK 162 straipsnyje. Kai atostogų laikas sutampa su švenčių dienomis, atostogos atitinkamai pailgėja.

***

Kasmetinės 42 k. d. trukmės atostogos nustatytos: teatro ir koncertinių organizacijų kūrybiniams darbuotojams; sveikatos priežiūros darbuotojams, dirbantiems psichiatrinio profilio sveikatos priežiūros įstaigose, sutrikusio vystymosi kūdikių namuose, švietimo įstaigose ir socialinės globos įstaigose; psichologams, dirbantiems psichiatrinio profilio sveikatos priežiūros įstaigose, sutrikusio vystymosi kūdikių namuose ir socialinės globos įstaigose (išskyrus vaikų globos įstaigas); darbuotojams, dirbantiems socialinį darbą stacionariose socialinės globos įstaigose, psichiatrinio profilio sveikatos priežiūros įstaigose ir sutrikusio vystymosi kūdikių namuose.

REKLAMA

Teisę į tokios trukmės atostogas taip pat turi: sveikatos priežiūros darbuotojai, dirbantys pirminio lygio stacionariose asmens sveikatos priežiūros įstaigose ar padaliniuose, ambulatorijose, kaimo medicinos punktuose; sveikatos priežiūros darbuotojai, teikiantys skubią medicinos pagalbą (pagal pareigybių aprašymą); sveikatos priežiūros darbuotojai, dirbantys patologijos, teismo medicinos ir kituose padaliniuose (jei jų darbas tiesiogiai susijęs su lavonų skrodimu ir iš lavonų paimtų mėginių tyrimu); šeimos (bendrosios praktikos) gydytojai; gydytojai apylinkių terapeutai ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ikimokyklinio ugdymo įstaigų, bendrojo lavinimo mokyklų, profesinio mokymo įstaigų, aukštųjų mokyklų, neformaliojo švietimo įstaigų, psichologinių, pedagoginių psichologinių tarnybų, vaikų globos įstaigų pedagoginiai darbuotojai turi teisę į pačias ilgiausias – 56 k. d. trukmės kasmetines atostogas.

***

Tam tikri darbuotojai po 6 mėnesių nepertraukiamojo darbo įmonėje turi pirmumo teisę pasirinkti kasmetinių atostogų laiką. Tokia teise gali pasinaudoti: nepilnamečiai iki 18 metų; nėščios moterys; darbuotojai, vieni auginantys vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų.

REKLAMA

Be to, sutuoktiniui jo pageidavimu kasmetinės atostogos suteikiamos žmonos nėštumo ir gimdymo atostogų metu. Asmenims, kurie mokosi nenutraukdami darbo, kasmetinės atostogos jų pageidavimu derinamos prie egzaminų, įskaitų laikymo, diplominio darbo rengimo, laboratorinių darbų ir konsultacijų laiko. Darbuotojams, namie slaugantiems ligonius ir neįgaliuosius, taip pat asmenims, sergantiems chroniškomis ligomis, kurių paūmėjimas priklauso nuo atmosferos sąlygų, kasmetinės atostogos suteikiamos jų pageidaujamu laiku pagal medicinos įstaigos išduotą rekomendaciją.

REKLAMA

***

Darbuotojo pageidavimu kasmetinės atostogos gali būti suteikiamos dalimis. Bet ir šiuo atveju kiekvienais darbo metais viena atostogų dalis (nebūtinai pirma) turi būti ne trumpesnė kaip 14 k. d.

***

Dirbančiajam keliose darbovietėse kasmetinės atostogos tiek pagrindinėje, tiek antraeilėje darbovietėje suteikiamos bendra tvarka ir jos tarpusavyje nėra saistomos jokiomis sąlygomis, tačiau pagal galimybę jos galėtų būti suteikiamos tuo pačiu metu.

***

Atostoginiai pinigai privalo būti išmokėti ne vėliau kaip prieš tris kalendorines dienas iki kasmetinių atostogų pradžios. Jeigu darbo užmokestis už atostogas nustatytu laiku nebuvo sumokėtas ne dėl darbuotojo kaltės, kasmetinės atostogos ne nukeliamos, bet pratęsiamos tiek dienų, kiek buvo delsiama sumokėti darbo užmokestį, ir už pratęstą laiką mokama kaip už atostogas.

Autorė: Vilma NEMUNAITIENĖ

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų