REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Kristina Jackūnaitė, LRT televizijos laida „Šiandien“

Finansų ministras Rimantas Šadžius pareiškė, kad Vyriausybės planai nuo 2014-ųjų atkurti per krizę sumažintas valstybės tarnautojų algas nesutrukdys 2015-aisiais įsivesti euro. Kai kurie finansų analitikai sako, kad tokie planai rizikingi.

REKLAMA
REKLAMA

Po darbo grupės euro įvedimo veiksmams koordinuoti posėdžio, finansų ministras pareiškė, kad Vyriausybė, vykdydama Konstitucinio Teismo sprendimą, planuoja jau kitais metais pradėti į prieškrizinį lygį gražinti per krizę sumažintas valstybės tarnautojų algas. Ministro teigimu, tai nesutrukdys 2015-aisiais įsivesti euro, nors leidimas tai padaryti duodamas, tik jei biudžeto deficitas neviršija 3 procentų nuo bendrojo vidaus produkto. Ministras teigia, kad didinti sumažintas valdininkų algas Vyriausybė privalo.

REKLAMA

„Greičiausiai, kad mes tai darysime 2014 m. pradžioje, jau 2014 m. biudžeto rėmuose. Nagrinėjame galimybes, ką būtų galima padaryti su 2013 m. sutaupytomis lėšomis, bet tas darbas tik prasidėjo, todėl detalesnių dalykų pasakyti negaliu – visa kita bus sprendžiama po atostoginio laikotarpio. Mes turime įgyvendinti Konstitucinio Teismo nutarimus, ir tai privaloma [padaryti] tokiu būdu, kad tai nepažeistų šalies finansinio stabilumo. Manau, mes tai padarysime“, – teigia finansų ministras Rimantas Šadžius.

REKLAMA
REKLAMA

Norėdama įsivesti eurą 2015 m., Lietuva leidimo tam prašys kitų metų pavasarį, todėl Europos Komisija vertins šių – tai yra 2013 metų – deficitą. O algų didinimas, pasak finansų ministro, planuojamas 2014 m., kai įvertinimas jau bus gautas. Tačiau kai kurie finansų analitikai ragina valdžią tuo nepiktnaudžiauti.

„Jeigu tai būtų pateikti kaip oficialūs siūlymai ir Komisija apie tai žinotų, kad prognozuojamas didžiulis šokas ar didžiulis deficito padidėjimas, tai apkartintų tą ataskaitą ir sukeltų dvejonių apie mūsų tvarumą. [...] Tad tai yra rizikingas dalykas. Iš tiesų Konstitucinis Teismas nesako, kad tuos pinigus reikia grąžinti iš karto“, – sako „Danske Bank“ vyriausioji analitikė Baltijos šalims Violeta Klyvienė.

Ekonomistai ragina valdžią valdininkų algų grąžinimą ištęsti per ilgesnį laikotarpį, kad tai nesukeltų šoko viešiesiems finansams ir grėsmės euro įvedimo planams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų