REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukrainos feministinio judėjimo „Femen“ vienas pagrindinių aktyvistų naktį buvo užpultas ir smarkiai sumuštas, ketvirtadienį paskelbė ši grupė, kuri dėl incidento kaltina Ukrainos ir Rusijos specialiąsias tarnybas.

REKLAMA
REKLAMA

„Femen“ išpuolį pavadino bauginimo aktu prieš Rusijos prezidento Vladimiro Putino vizitą Ukrainoje vėliau šią savaitę, per Rusios krikšto metines, kurioms grupės aktyvistai planavo protestus.

REKLAMA

Viktoras Sviatskij buvo paguldytas į ligoninę dėl stiprių veido sumušimų, įtariamo žandikaulio lūžio, išmuštų dantų, netekęs daug kraujo. Jis vėlai trečiadienį buvo užpultas Kijevo centre, nurodė „Femen“.

Grupė kaltina Ukrainos saugumo tarnybos (SBU), Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) darbuotojus ir jų kolegas iš Baltarusijos KGB.

"Vakar vakare Viktorą Sviatskij žiauriai sumušė specialiųjų tarnybų atstovai", - sakoma „Femen“ pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

„Femen“ aktyvistės moterys Ukrainoje ir užsienyje pagarsėjo krūtų apnuoginimu protestuodamos prieš moterų diskriminaciją ir kitus teisių pažeidimus.

„Femen“ pareiškime V.Sviatskij vadinamas su grupe bendradarbiaujančiu "politikos konsultantu", o Ukrainos žiniasklaida praneša, kad jis yra vienas jos ideologų.

Viena „Femen“ lyderių Ana Hucol AFP sakė, kad V.Sviatskij dirba grupės „politikos konsultantu, aiškina ... dabartinę politinę situaciją, teikia paramą ideologiniais klausimais“.

"Kvietėme jį padėti mums organizuoti kai kuriuos projektus kelios dienos prieš Putino vizitą“, - sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A.Hucol, Viktorą Sviatskij sumušė du nežinomi žmonės, kurių vienas šaukė: "Pasakyk joms („Femen“ aktyvistėms), kad kitos bus jos!"

V.Putinas į Ukrainą turi atvykti savaitgalį, susitikti su ukrainiečių prezidentu Viktoru Janukovyčiumi ir dalyvauti ceremonijose Rusios krikšto 1 025-osioms metinėms paminėti.

Prie V.Putino turi prisidėti Rusijos ortodoksų patriarchas Kirilas, kurį pernai, atvykusį vizito į Ukrainą, Kijevo oro uoste pasitiko ir protestuotojos nuogomis krūtimis.

Taip pat turi atvykti Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, kurio veiksmai slopinant opoziciją savo šalyje taip pat buvo tapę „Femen“ protestų taikiniu.

REKLAMA

„Femen“ pareiškime V.Putinas, patriarchas Kirilas ir A.Lukašenka vadinami "senais priešais"; jame sakoma, kad išpuoliu prieš V.Sviatskij tikriausiai buvo siekiama atgrasinti grupę nuo protestų per jų vizitus.

Pranešime taip pat sakoma, jog policija įvykio vietoje konstatavo "profesionalų darbą siekiant įbauginti, nes nieko iš materialių vertybių nebuvo pavogta".

V.Sviatskij užpuolimas akcentavo ir tai, kad „Femen“ yra ne vien moterų organizacija, kad jos užkulisiuose dirba ir vyrai, koordinuojantys ir propaguojantys viešus moterų veiksmus.

REKLAMA

Dėmesys į šių vyrų veiklą nukrypdavo labai retai.

„Femen“ dar pažymėjo, kad pastarosiomis dienomis grupės darbuotojus vyrus "nuolat" sekdavo specialiosios tarnybos ir kad jie būdavo kviečiami į pokalbius.

Be to, kad yra sekamos, pastebėjo A.Hucol ir kita „Femen“ lyderė Anastasija Ševčenko.

Pavadinusi minimą užpuolimą „mėginimu nužudyti“ grupė nurodė, kad tai buvo "banditų valstybės mėginimas įbauginti prieš šventąjį posovietinių diktatorių susirinkimą“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų