REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Prieš Kremliaus politiką nusistačiusio Rusijos verslo magnato Michailo Chodorkovskio ir jo verslo partnerio Platono Lebedevo teismas buvo "nesąžiningas", ketvirtadienį paskelbė Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT).

REKLAMA
REKLAMA

 

Tačiau Prancūzijos mieste Strasbūre įsikūręs teismas nurodė neradęs tvirtų įrodymų, jog ši byla buvo politiškai motyvuota arba kad M.Chodorkovskis, kuriam dabar 50 metų, buvo persekiojimas dėl politinių priežasčių.

REKLAMA

"Kaltinimai dviem Rusijos verslo vadovams (M.Chodorkovskiui ir P.Lebedevui) turėjo svarų pagrindą, tačiau jų byla buvo nagrinėjama nesąžiningai, o jų laikymas atokiose pataisos kolonijose - nepagrįstas", - sakoma EŽTT nutartyje.

Teismas įpareigojo Rusijos vyriausybę sumokėti M.Chodorkovskiui 10 tūkst. eurų (34,5 tūkst. litų) kompensaciją - labai mažą sumą, palyginti su pinigais, kuriuos jis ir jo naftos bendrovė "Jukos" prarado po verslininko arešto prieš dešimtmetį. Tuo metu M.Chodorkovskis buvo turtingiausias Rusijoje žmogus ir metė atvirą iššūkį prezidentui Vladimirui Putinui.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu P.Lebedevo prašymas priteisti jam kompensaciją "buvo visiškai atmestas".

Pastarąjį dešimtmetį M.Chodorkovskis praleido už grotų, kaltinamas dėl finansinių nusikaltimų, kurie, anot jo šalininkų, buvo išgalvoti dėl politinių priežasčių.

2005 metais jis buvo nuteistas dėl mokesčių vengimo ir didelio masto sukčiavimu kartu su P.Lebedevu, po dramatiško arešto viename Sibiro oro uoste 2003 metais.

2010 metais jiedu buvo nuteisti kitoje byloje už sukčiavimą, o laisvės atėmimo bausmė buvo pratęsta iki 2016 metų, nors vėliau M.Chodorkovskio įkalinimo terminas buvo sutrumpintas dvejais metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį paskelbta nutartis, susijusi tik su 2005 metų bylą, yra jau antras EŽTT sprendimas dėl to prieštaringai vertinamo proceso.

EŽTT jau 2011 metais nutarė, kad M.Chodorkovskio teisinis persekiojimas nebuvo politiškai motyvuotas.

Ketvirtadienį priimtoje nutartyje laikomasi tokios pat pozicijos, tačiau taip pat buvo nustatyti keli Europos žmogaus teisių konvencijos pažeidimai, įskaitant dėl teisės į sąžiningą teismą, susiję su "advokato ir kliento konfidencialumu".

Teismas taip pat pažymėjo, kad buvo pažeista teisė į privatų ir šeimyninį gyvenimą, kai abu nuteistieji buvo išsiųsti į pataisos kolonijas Sibire, esančias už "kelių tūkstančių kilometrų nuo Maskvos ir jų šeimų".

REKLAMA

Teismas atkreipė dėmesį, kad M.Chodorkovskio advokatai buvo persekiojami pareigūnų.

Tačiau EŽTT nenustatė pažeidimų, "susijusių su kaltinamųjų bylos nagrinėjimui pirmininkavusio teisėjo nešališkumu arba su laiku ir sąlygomis, suteiktomis parengti jų gynybai".

M.Chodorkovskio šalininkai seniai tvirtina, kad jis neįvykdė jokių finansinių nusikaltimų ir kad jis buvo apkaltintas Kremliaus nurodymu, siekiant pašalinti pavojingą politinį varžovą.

Tuo metu, kai buvo suimtas, M.Chodorkovskis atvirai finansavo opozicijos partijas ir, kaip teigiama, tapo prezidento V.Putino dešiniosios rankos energetikos srityje - Igorio Sečino - asmeniniu priešu.

M.Chodorkovskio advokatė Karina Moskalenko pareiškė esanti "labai patenkinta" EŽTT nutartimi.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų