REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Briedžiai iš Londono siaučia Rygoje

Pasaulio mokslininkai atliko tyrimą: įvertino visas šalis pagal jų nuodėmingumo laipsnį ir išrinko septynis lyderius, rašo „inosmi.ru“.Paleistuvystė, moksliškai pavadinta seksualinio palaidumo indeksu, didžiausia Suomijoje. Po jos reitingų lentelėje rikiuojasi Naujoji Zelandija, Baltijos šalys ir Didžioji Britanija. Tačiau britai, patys būdami palaidūnais, ieško dar gilesnių pojūčių ir plūsta į Baltijos šalis. O Ryga ir Vilnius – jiems labai patrauklūs miestai.

Lietuvos viešbučių darbuotojai yra sakę, jog jie labiausiai bijo britų, kurie atvažiuoja švęsti bernvakarių. Paprastai užsieniečiai atvažiuoja penktadieniais, užsisako keletą kambarių ir išeina į miestų barus pasiausti. Grįžę viešbutyje linksmybes pratęsia, voliojasi girti.

Neseniai britų laikraštis „The Daily Mail“ išspausdino britų turistų nuotykius Latvijos sostinėje Rygoje. Juokingais ir netgi kvailais kostiumais apsirengę jaunuoliai važiuoja į Rygą atšvęsti bernvakarių (stag party – pažodžiui būtų galima išversti – „briedžių“, „elnių“ vakarėliai). Vienintelis britų tikslas – kuo greičiau nusigerti ir apsinuoginti.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Latvijos sostinėje šias linksmybes britams gadina Turizmo policija – vienintelis toks teisėtvarkos padalinys visoje Europoje.

„Briedžiai“ ir arklys

Senojoje Rygos dalyje, šalia suvenyrų parduotuvės, stūkso jos talismanas – natūralaus dydžio medinis arklys Brencis. Britams tai atrakcija, pro kurią ramiai jie praeiti negali. Keturi bernvakario dalyviai tuoj pat nusirengia, lieka tik su kojinėmis ir užsiropščia Brenciui ant nugaros... Draugai, krykšdami dėl neįtikėtino vaizdo, bando juos nufilmuoti. Tačiau šou tęsiasi neilgai – tuoj pat prisistato pareigūnai ir liepia linksmuoliams nulipti ir apsivilkti. Vyrukai sulaikomi. Kiekvienam iš jų paskiriama po 70 latų bauda, grotuotu policijos autobusiuku jie nugabenami į viešbutį, kad išblaivėtų.

REKLAMA

Smuklės ir baseinai

Kas gi traukia tokios rūšies turistus į Rygą ar Vilnių? Pirmiausiai – tai pigūs gėrimai baruose, kur dirba gražios vietinės merginos.

Tačiau linksmybės baruose ar smuklėse nesibaigia – norisi kažko egzotiškesnio. Vyrukai pasiruošę suploti nemažus pinigus, kad vakarėlį galėtų pratęsti privačiuose namuose su baseinu (čia paprastai dalyvauja gausus būrys vietinių gražuolių, pasiruošusių išpildyti bet kokius britų įgeidžius), šaudykloje, kur galėtų papleškinti iš Kalašnikovo automato ar pasiplaukioti laivu. Be to, Rygoje vis daugiau atsidaro masažo salonų ir striptizo klubų, kur šoka apsinuoginusios gražuolės. Turistų nebaido, kad už 15 minučių pusnuogės gražuolės šokį tenka pakloti 300 svarų sterlingų (1200 litų).

REKLAMA
REKLAMA

Vienas 28-erių metų jaunikis iš Londono prisipažino, jog sumokėjo didžiulius pinigus, kad striptizo šokėja jam šoktų iki 5 valandos ryto. Dabar jaunuolis dėl to gailisi, bet paaiškina: „Turi elgtis taip, kaip priklauso per bernvakarį. Visi draugai tikisi iš tavęs kažko tokio...“

„Nelsonų“ nuotykiai

29-erių metų advokato padėjėjas Metju Daisonas iš Lydso ruošiasi tuoktis su savo sužadėtine Holi. Jis papasakojo apie savo patirtus nuotykius: „Mes tiesiog norėjome smagiai praleisti laiką. Kelionę teko planuoti iš anksto“.

Jo draugai nusprendė bernvakariui parinkti karo–jūrų tematiką, Ričardo Šarpo – Bernardo Kornvelo istorinių romanų personažo garbei ir dar Didžiojoje Britanijoje visi įsigijo Nelsono kostiumus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes girdėjome, kad Rygoje galima šauniai atšvęsti bernvakarį“, – pasakoja Metju. Atvykę į Rygą jaunuoliai išsinuomojo butą ir savo šėliojimų mieste metu, atsitiktinai susipažinę su blondine rusaite, atsivedė ją į butą pratęsti linksmybių. Vaikinas pasakojo, kad pririšo merginą prie lovos ir pralaikė ją ten visą naktį. Jis aiškino, kad mergina noriai dalyvavo vakarėlyje.

„Mes jai nieko nedarėme. Tiesiog buvo linksma – ir viskas“, – tikino vienas vakarėlio dalyvis.

Dar viena kompanija iš Portsmuto Rygos „Donegano“ smuklėje (vienas seniausių alaus barų Rygoje, kuriame kvepia alumi, interjere – daugybė tipiškų smuklei detalių, skamba britų pamėgta muzika ir, aišku, transliuojamas futbolas) pažymi Gremo Dobsono, 36-erių metų gaisrininko, būsimas vestuves. Griausmingu juoku jie sutinka vieno iš draugų bandymą išgerti kokteilį iš pusplikės baro padavėjos bambos.

REKLAMA

Pavojingi kokteiliai

Dėl vis didėjančio Rygą užplūstančių turistų srauto, kaip pareigūnai ir tikėjosi, padidėjo ir nusikaltimų skaičius. JAV pasiuntinybės darbuotojai Rygoje perspėja turistus apie nematomus pavojus, su kuriais gali susidurti užsieniečiai. Pasiuntinybė skelbia 11-os nepatikimų barų ir klubų pavadinimus, patardama turistams net iš tolo juos aplenkti. Tokiose vietose vietinės merginos su užsieniečiais susipažįsta vien tam, kad vėliau iš jų galėtų išreikalauti 80 svarų sterlingų (240 litų) už išgertą kokteilį. Dažnai vyrai, išgėrę tokį kokteilį, netenka sąmonės, nes į jį būna įberta narkotikų. Kitą rytą auka atsipeikėja apiplėšta.

REKLAMA

Vienas iš nukentėjusiųjų prisimena: „Iš pradžių viskas buvo gerai, nieko įtartina. Mergina manęs paprašė nupirkti keletą brangių kokteilų. Tačiau į gėrimus buvo įdėta narkotikų. Paskui jie mane nutysė prie bankomato ir privertė išimti iš sąskaitos 1000 eurų“ (3450 litų).

Kitas nukentėjelis pritaria: „Būkite budrūs. Pirmąją naktį viskas buvo gerai, tačiau kitą – merginos mus nugirdė iki sąmonės užtemimo. Abu su draugu praradome po 400 svarų sterlingų (1200 litų)“.

Kaip sekami turistai

Rygos Turizmo policija dirba kiaurą parą ir jos „pastovūs klientai“ – girti sostinės svečiai, dažniausiai – britai.

Šio Rygos savivaldybės policijos departamento padalinio vadovas Andrejus Aronovas teigia, kad pigūs skrydžiai į Rytų Europos šalis vilioja kitų šalių jaunimą būtent čia rengti bernvakarius. „Mes džiaugiamės svečiais, bet privalome apsaugoti Senosios Rygos interesus, – sako A. Aronovas. – Mums ne kartą teko susidurti su bjauriu „briedžių vakarėlių“ dalyvių elgesiu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Aronovas prisiminė, kad bėdos su užsienio turistais prasidėjo maždaug prie 9-erius metus, kai biudžetinių oro kompanijų lėktuvai ėmė skraidyti į Rygą. Tuomet ir buvo įkurtas Turizmo policijos padalinys, kurio pareigūnai kalba keliomis užsienio kalbomis ir stengiasi užkirsti kelią nusikaltimams, kuriuos neretai įvykdo užsienio turistai. Dažniausi užsienio turistų prasižengimai: triukšmauja viešose vietose, laužo tvoras, kelio ženklus ir kt., bando nusišlapinti ant Laisvės paminklo.

Daugelis rimtų nusikaltimų neįvyksta tik dėl 70-ies mieste įrengtų vaizdo kamerų, kurių duomenys siunčiami tiesiai į centrą, o jame darbuotojai dirba apskritą parą.

REKLAMA

Ypač dėmesio reikalauja du objektai: Laisvės paminklas ir jau minėtas medinis arklys Brencis.

Centro vyriausioji inspektorė Zinta Berzinia pasakoja, jog dažniausiai bernvakarių dalyviai rengiasi labai keistai. Pvz., žmonėmis-vorais. Be to, vyrukai geria iki „žemės graibymo“. Policininkai žino, kad „piko valanda“ turistams prasideda nuo 10 valandos vakaro ir tęsiasi iki 4-5 valandos ryto, kai vos besilaikantys ant kojų „briedžiai“ išsiskirsto po viešbučius.

„Jie atvažiuoja visais metų laikais – netgi žiemą“, – priduria Z. Berzinia.

Turizmo policijos padalinio įkūrimas pamažu duoda savo vaisius: per paskutinius dvejus metus nebuvo nei vieno turisto, kuris ketintų nusilengvinti prie Laisvės paminklo ar rodytų nuogą užpakalį. A. Aronovas pažymi, kad paskutiniu metu viengungių vakarėliai tapo gerokai ramesni: jų dalyviai nebe tokie triukšmingi ir įžūlūs. Padėjo ir britų laikraščiuose aprašomi britų bernvakarių dalyvių nuotykiai, pateikta informacija, kad Rygoje dirba Turizmo policija. Anot padalinio vadovo, su britais daugiausia bėdų turėta 2007-2008 metais

REKLAMA

TIK FAKTAI:

2012 metais Rygos policija sulaikė 527 užsienio turistus. Administracinėn atsakomybėn buvo patraukti 542: 298 – už šlapinimąsi viešoje vietoje; 242 – už pasirodymą viešoje vietoje su atidarytu alkoholio buteliu; 104 – už pasirodymą neblaiviam viešoje vietoje; 13 – už smulkų chuliganizmą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų